Fortfarande utan telefon- och Internetforbindelse - efter sjutton dagar!

Gang efter gang har telefonbolaget kommit med loften om nar var telefonlinje ska vara fixad, men det har bara varit tomma ord. Det senaste beskedet var att det ska vara fixat till i morgon, men det kanns som att man har gett upp hoppet nu. Naval, det ar ju jordiska sma bekymmer, det kunde ha varit nagonting varre.
Eftersom vi ar inne i advenstider sa ska jag idag ta mig i kragen och gora en pepparkaksdeg samt ett par flaskor glogg. S ska ocksa bidra med saffransbullar, sa till helgen sa blir det adventsfika. Saffransbullar och pepparkakor smakar ju gott aven om nagon direkt adventsstammning inte lar infinna sig.Monsunen har nu helt avklingat och vi har soligt och varmt vader varje dag och det ar inte langre sa fuktigt som tidigare, vilket ar skont. Nackdelen med den har perioden ar att Phuket invaderas av turister i massor. I var del av Phuket ar det emellertid lugnt och skont sa vi marker inte av tillstromningen annat an nar vi ger oss ut pa vagarna eller till stranderna. Och turisterna behovs ju for lokalbefolkningens forsorjning, det ska man ju inte glomma.

Ha det gott i vinterkylan, glom inte mossa och halsduk!


Här kommer lite bilder från fyra underbara dagar vid Bangsak Beach, norr om Khao Lak

_________________________________________________________________________________________________

Här blir man gärna sittande i timmar efter maten. En bra bok och något kallt att dricka så...


Strandrestaurangen har inte bara ett fantastiskt läge utan även underbar thaimat


Vill man kalla på kyparen så tutar man i tutan. Finurligt eller hur?


Det kan inte bli så mycket bättre än så här!


Hotellet har några solstolar på stranden som i övrigt är helt orörd - kilometer efter kilometer...


Orört och helt ljuvligt!


Vem vill bada i poolen när man har ett turkosblått hav 25 meter bort?


Vill man riktigt lyxa till det så finns det fristående små villor att hyra


Här finns det ingen stress


Trädgården är en underbar oas


Längst upp till höger ligger vår lya


Altanen är så mysig med tak av flätade palmblad. Till Haadson Resort vill vi gärna återvända och då stanna längre än fyra dagar.


Olyckan lockade till sig många nyfikna thailändare (och en och annan svensk, ska väl tilläggas).


Olustigt att veta att någon satt fast där inne i mörkret


Viken härva!


Först sent på söndagskvällen kom strömmen tillbaka


Nu är vi turister!

Idag kom vi till Khao Lak, eller rättare sagt så befinner vi oss ca 7 km norr om centrala Khao Lak. Vårt hotell som heter Haadson Resort ligger avskilt ca 20 meter från den milsvida stranden. Hotellet består av enplansbungalows samt tvåvånings Coconut Villas. I en sådan bor vi, på övre våningen. Vi har en stor balkong med tak av flätade palmblad och runt omkring oss ligger en stor trädgård och en saltvattenlagun. Det är mycket vackert och fridfullt. Här ska vi stanna till fredag då det bär av hem till Phuket igen.

Apropå Phuket så kan jag tala om att vi fortfarande är utan både fast telefon och Internet. Nio d agar har gått och vi börjar smått tappa tålamodet. Men på TOT säger de att de fortsätter att söka var längs ledningarna som felet sitter så vi får bara hoppas på att de snart ska lyckas lösa det till synes olösliga problemet...

I lördags kväll slocknade plötsligt ljuset och det hördes en kraftig smäll. Det visade sig att en, med timmer lastad, långtradare hade kört av vägen i en skarp kurva/nedförsbacke ett par hundra meter från vårt hus. Timmerbilen hade rivit med sig fyra stolpar och därmed slitit av samtliga telefon- och elkablar samt därefter hamnat upp och ner i ett vattenfyllt dike. Ambulanser och räddningstjänst samt el- och televerk var snabbt på plats men det tog ca tre timmar innan de kunde få ut föraren ur hytten. Under tiden flockades thailändare runt lastbilen, lyste med ficklampor och tog bilder in hytten där den antingen svårt skadade eller döde föraren satt fastklämd. Det kändes mycket obehagligt och även om vi blivit utan ström så fick man ändå vara tacksam för att man inte blivit inblandad i den svåra olyckan. Man kunde ju ha kommit i vägen för den skenande långtradaren. Personer på platsen sa att bromsarna tydligen inte hade fungerat. Vi hade ju gäster som anlänt samma dag och utan el kunde vi ju nu inte laga till någon någon varm mat. Det fick därför bli lite snittar med kallrökt lax samt snacks till kvällsmat. Det gick bra det också och vi satt där och åt till skenet av stearinljus och hade det riktigt mysigt.

På morgonen hade strömmen inte kommit tillbaka och vi fick uppgifter om att det kunde ta upp till två dygn innan strömmen skulle komma tillbaka. Det var ju fyra stolpar som knäckts (här i Thailand är de gjorda av betong) så de skulle ju ersättas med nya som skulle grävas eller pålas ner i marken. Dessutom var ju alla ledningar avslitna så det var ju ett mastodontjobb som skulle utföras.

Eftersom vi hade kylskåpet fyllt med en stor mängd vällagrad svensk ost och frysen fylld av flera rökta kalkonsalamikorvar, kalkonfilé, flera burkar med stenbitsrom samt andra svenska delikatesser så oroade vi oss för att all mat skulle bli förstörd i värmen. Så kl 7 på morgonen åkte jag ner till det dygnet-runt-öppna Seven Eleven och köpte flera påsar med iskuber, vilka jag packade in i frysen. Jag gjorde även i ordning en kylväska där jag lade våra kylkonserver. Men eftersom strömmen beräknades vara borta i upp till två dygn skulle ju det här inte räcka för att rädda våra godsaker. Så vad göra?

Jo, vi ringde efter vår gode vän Ngiam som körde oss in till stan där vi köpte ett bensindrivet elverk av japansk märke med en motor från Honda. Elverket är på 3 kilovoltampere och klarar av att driva 2 800 watt. Det var med lättnade som vi körde igång elverket och kunde ansluta både belysning, kyl/frys samt även vattenpumpen. Vi hade ju inte haft rinnande vatten sedan tidigt kvällen innan.

Strömmen återkom efter ca 28 timmar och det kändes skönt att ordningen var återställd och den goda maten räddad. Nu slipper vi också oroa oss för kommande framtida strömavbrott. För att de kommer, det vet vi. De brukar dock inte bli så här långvariga, men i det här landet kan nästan vad som helst hända så man vet aldrig...

Nu har mörkret sänkt sig över Khao Lak och runt omkring oss hör vi ljudet från djungelns, syrsor, grodor och andra mer obestämbara djur har börjat sin nattserenad. Det börjar bli dags för något i magen så vi ska väl gå ner och se vad hotellets restaurang har att erbjuda. Finner vi inte något där så har vi ett par små enkla thairestauranger strax intill, alldeles invid stranden.

Området norr om Khao Lak erbjuder milsvida, orörda stränder.


Lugnt och avkopplande


Vi bor på övervåningen i en Coconut Villa


Utan telefon och Internet

Vi har nu varit utan fast telefon och Internet i snart tre dagar. De ringde fran telefonbolaget TOT bade igar och idag och felsokning pagar. De bad sa mycket om ursakt och bad oss att ringa dem (fran var mobil) om vi inte hade fatt tillbaka telefonforbindelsen om tre dagar, fran idag raknat... Talamod, talamod, det far man verkligen trana sig pa har i Thailand. Men det finns ju Internetcafeer att tillga for bankarenden, mail etc. Som ni ser sa saknas ju vara tre sista bokstaver i alfabetet pa tangentbordet, sa det ser lite konstigt ut nar man skriver.

I ovrigt ar allt bra med oss, monsunperioden borjar sa sakta att avklinga och det blir soligare for varje dag. Pa lordag kommer min kusin och hennes man till oss, jag ska med och hamta dem vid flygplatsen. De har aldrig varit till Thailand forut, sa det ska bli spannande att hora vad de tycker.

Pa mandag ska jag och S aka pa semester fran semestern, vi ska upp till Khao Lak i fyra dagar. Vi har svart att komma ifran i vanliga fall, p.g.a. att vi har Assar som behover tillsyn och insulinsprutor morgon och kvall. Nu ska vara vanner agera kattvakt medan vi passar pa att se oss omkring lite.

Jag aterkommer sa snart vi har fatt vart Internet tillbaka!

Våffeldag

Idag smaskade vi på nygräddade våfflor, vispgrädde och jordgubbssylt till lunch. S är en hejare på våfflor och gör smeten från grunden, ingen våffelmix här inte. Det var mycket länge sedan jag åt våfflor och första gången som jag ätit dem i Thailand. Vi hade våffeljärnet på ett litet bord bredvid oss ute på terassen och vartefter laggarna blev färdiggräddade så hamnade de på våra tallrikar. Det smakade mycket gott!Efter en lättare middag har vi nu kollat på kvällens film, en gammal action med Steven Seagal, "On deadly ground". Inte den typ av film som får några Oscars precis, men ibland är det kul att kolla på något riktigt lättsamt och fartigt.

Efter filmen har jag sutit och kollat lite på olika webbkameror från Sverige och kan se hur ovädret drar fram med snö och slask. På sajten http://www.webbkameror.se kan man kolla på ett flertal live-kameror, bl.a. från Hötorget, Sergels torg och Stureplan. Att man kan sitta här nere i värmen och kolla på hur folk ilar över Stureplan och Sergels Torg med sina paraplyer samtidigt som SL-bussarna hämtar upp och lämnar av passagerare känns mycket märkligt. Det är kul att ta sig en titt, men det får räcka med det. Vinter fick jag nog av förra säsongen...

Stureplan kl 16.00, sett från en dataskärm i Rawai


Filmtips: Kommissarie Gently - om du gillar brittiska deckare

I kväll har vi kollat på en engelsk deckare som vi inte sett tidigare, Kommissarie Gently. Handlingen utspelar sig på 60-talet och överträffade våra förväntningar med råge. Engelska deckare är ju nästan alltid spännande och bra men den här var en av de bättre i mitt tycke. Nu har vi i och för sig bara sett det första avsnittet, men jag hoppas och utgår ifrån att fortsättningen ska bli lika bra.

"George Gently är en rättvisans man som genom sin obevekliga inställning att ta sig an kriminaliteten förtjänat ett skräckinjagande rykte i 60-talets England. Från det korrupta Scotland Yard i London finner Gently ny entusiasm för polisyrket i Northumberland. Väl på plats slår han sig samman med den unga polisinspektören John Bacchus och tillsammans blir de involverade i en serie brottsfall av droger, girighet och mord. Baserade på Alan Hunters romaner."

"Kommissarie Gently - sju avsnitt finns att köpa/hyra på DVD


Kyla och blixthalka känns långt borta

Läser i dagens upplaga av Svenska Dagbladet att man varnar för kyligare väder, ishalka och trafikkaos. Då känns det mycket förmånligt att få sitta här i den drygt 30-gradiga värmen och veta att man inte ska behöva konfronteras med den annalkande vargavintern. Jag minns ju alltför väl hur förra vintern var.


Här känns det som att monsunperioden nu går mot sitt slut. De senaste dagarna har vi haft soligt väder och uppehåll så när som på i natt när det regnade lätt i några timmar. Det märks också i trädgården att det har blivit soligare väder. Vi har många orkidéer och de flesta blommar nu eller har fått knoppar. Även samtliga tre cocospalmer har flera stora knoppar som så småningom kommer att resultera i många cocosnötter. Att monsunperioden är över har både för- och nackdelar. Fördelarna är bl.a. att man då kan bada i havet utan större risk för att dras med av undervattensströmmar och att vädret blir soligare och torrare. Nackdelen för oss bofasta är att det blir mer turister. Jo, jag vet, turisterna behövs för phuketbornas försörjning men det blir mer trängsel på stränderna och vägarna. Men allt har ju både för- och nackdelar, så är det ju med det mesta här i världen.

Nu ska jag gå loss med sekatören ett tag, sedan blir det ett svalkande dopp i poolen. Ha en bra fortsättning på veckan!

Nu blommar nästan alla orkidéer i trädgården, och färgerna skiftar: ceriserött...


röd-orange


vitt...


och rött


Ny morgon, ny dator!

Efter en skön natts sömn har vi nu avslutat en god frukost på terassen. Det är mulet men temperaturen ligger på behagliga 28 grader och det blåser en lätt bris.

Sista dagen i Stockholm gick jag till InLIfe-butiken vid Sergels Torg och inhandlade en ny dator, en Macbook Pro 13.3". Min gamla Mac ska, efter lång och trogen tjänst, nu fungera som "väderdator" till S, vars stora intresse är meteorologi. Han laddar ner mängder av väderdata från USA som han bearbetar och därefter tar fram olika prognoser. Under den gångna natten har jag tankat över all data från min gamla dator till den nya så nu sitter jag och gottar mig åt min nya, fina maskin. Man kan ju undra över hur man, för inte alltför många år sedan, klarade sig utan Internet. T.ex. så kan jag för en summa om 46 kr/mån, via Skype, ringa obegränsade samtal till min mammas fasta telefon. Skype fungerar numera så bra att man inte märker någon skillnad jämfört med att tala i en vanlig fast telefon.

Senare idag ska jag åka och klippa mig. Det är billigt i Thailand. Vill man hålla kostnaden på en minimal nivå så har vi en frisör nere i byn som tar 80 baht för en klippning. Då ingår också rakning med rakkniv, om man så önskar, samt en stunds nackmassage. 80 Baht motsvarar ca 18 kronor. Då jag är lite kräsen vad gäller klippning så går jag numera och klipper mig på en lite "finare" salong där det kostar hela 200 baht (46 kr) att få håret klippt. Då ingår hårtvätt och balsam både före och efter klippningen. Killen som klipper, Tåi, är utbildad i Bangkok och är en mycket skicklig frisör. Eftersom prisnivån är så hög (!) på den salongen så är det endast västerlänningar som klipper sig där, har han berättat för mig.

Eftersom det är fredag idag vill jag passa på att önska er alla en riktigt trevlig helg!

Min nya, härliga Macbook Pro


Hemma igen!

Efter en mycket lång resa så kom jag slutligen hem igår eftermiddag. Räknat i tid så var resan mycket längre med Qatar Airways jämfört med det bolag som jag vanligtvis brukar åka med, Thai Airways, men med tanke på att det skiljde ca 3 000 kronor i pris så var Qatar Qirways ett mycket bättre alternativ. Deras plan är dessutom mycket nyare än Thai Airways plan och utrustade med individuella TV-skärmar där man kunde välja på ett hundratal olika filmer. Vad beträffar mat och dryck så var det inte någon egentlig skillnad. Personalen var också mycket trevlig och tillmötesgående, snäppet bättre än på Thai Airways skulle jag vilja påstå.Det har regnat otroligt mycket i Thailand den senaste veckan men lagom till igår så upphörde regnet och vi fick en härlig inflygning över ett soligt Phuket där jag kunde titta ner på Rawai (där vi bor) och de övriga områdena längs med västkusten. Även idag har solen lyst och vi har det varmt och skönt. Det känns underbart att få komma tillbaka till det sköna klimatet och hänga undan tröja, jacka, jeans och boots längs bak i garderoben. Kortbyxor, T-shirt och flip-flops känns som ett mycket trevligare alternativ.
Efter en god middag nere i byn är det nu dags för kvällens film, det blir en trevlig avslutning av dagen.

Den åttaåriga Bouganvillan var helt utan blommor för tre veckor sedan, nu ser den ut så här:


Halva vägen avverkad!

Nu har jag kommit ungefär halvvägs på vägen hem till Phuket. Vi lyfte från Arlanda kl 10.30 i morse med första stopp i Qatars huvudstad Doha, en flygning på 6,5 timmar. Här sitter jag nu och väntar på nästa plan som ska ta mig till Phuket, via Kuala Lumpur. Den trippen tar totalt 10, 5 timmar, vi som ska vidare till Phuket ska sitta kvar i planet i ungefär en timme i K L.


Tyvärr så har jag haft oturen att dra på mig en rejäl förkylning (så går det när man beger sig till den kalla Norden). Följakligen så känner jag mig inte så där jättepigg och valde därför jag att köpa in mig på en plats i flygplatsens lounge. Här sitter jag lugn och skönt och har fri tillgång till mat och dryck och slipper den stora, stimmiga avgångshallen.

I morgon, onsdag, beräknas vi landa en kvart i fyra på eftermiddagen, thailändsk tid. På flygplatsen väntar S och vår allt i allo Ngiam, som ska ta mig hem till Rawai. Det har varit mycket trevligt att få hälsa på hos mamma och vara med henne så pass lång tid och därefter få avsluta med några dagar hos min syster och hennes familj. Vi har haft fyra mycket trevliga dagar tillsammans. Men, som man säger, borta bra men hemma bäst. Det är nog så det ska vara också, för tycker man motsatsen, d.v.s. hemma bra men borta bäst, ja då ska man nog ta sig en funderare över sin situation och sitt liv.

Med flera timmars väntetid på nästa plan är det skönt att få sitta ner i lugn och ro


Jag har kommit halvvägs, om några timmar lyfter vi mot Phuket, via Kuala Lumpur


RSS 2.0