Gott Nytt År!

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År härifrån Rawai. Vi har det så bra, varmt och skönt varje dag. Har tyvärr varit lat vad gäller bloggandet, men här kommer i alla fall en liten hälsning. Vi har nyligen avslutat nyårsmiddagen som bestod av färsk laxfilé, importerad från Tasmanien, kokt potatis och hollandaisesås samt sallad. Till efterrätt blir det vaniljglass och jordgubbar. Vi firar som vanligt nyårsaftonen hemma, man brukar avråda från att ge sig ut i trafiken en kväll som den här, thailändarna har inte några skrupler när det gäller att kombinera alkohol och bilkörning så man gör klokt i att hålla sig hemma om det är möjligt. Gott slut och gott nytt år!

En härlig middag är väl en bra avslutning


sista kvällen på året...


I kväll har jag lagat thaikäk, och det blev mycket lyckat!

I kväll har jag till middag lagat en thailändsk specialitet som heter Tom Kha Gai, stark, syrlig kycklingsoppa baserad på kokosmjölk. Har gjort den tidigare några gånger, men då med färdig kryddmix som man blandar med kokosmjölk. Den här gången gjorde jag hela jobbet själv och det blev faktiskt jättegott, helt i klass med den soppa man får på de lokala thairestaurangerna om jag får säga det själv. Här kommer receptet om ni vill prova på att själva göra soppan:

3 dl kycklingbuljong, från tärning går bra.

5 dl kokosmjölk

Koka upp och lägg i:

4 Kaffirlimeblad, skurna i något mindre bitar

2 - 3 hela stjälkar citrongräs, som man krossar lätt innan man skär dem i bitar om ca 3 cm

Cirka 5 cm galangarot som skäres i tunna skivor

1 mindre röd thailändsk chilifrukt, skuren i tunna skivor (fröna får gå med)

ca 1 msk saft från thailändsk citron, kan ersättas med vanlig citron eller lime

ca 1 msk fisksås

ca 2 tsk palmsocker (kan ersättas med strösocker)

Låt soppan sjuda på svag värme i 20 - 30 minuter, så att kryddorna hinner ge ifrån sig sin goda smak

Lägg på slutet i bitar av kycklingfilé (rå), hur mycket är en smaksak. Sjud ytterligare ca 5 minuter.

Om man vill kan man sila av kryddorna innan man lägger i kycklingen, men beställer du denna soppa på en thailändsk restaurang så ligger galanga, citrongräs och kaffirlime-blad kvar, men man äter inte upp dem.

Servera gärna jasminris på sidan av soppan.

När det gäller smaksättningen av sött (sockret), syrligt (citronsaften) och salt (fisksåsen) så prova dig fram. Ta hellre för lite i början och tillsätt mer vartefter du smakar av. De olika smakerna ska matcha varandra så att ingen av dem tar överhanden.

Bilderna här nedanför har jag knyckt från nätet, tänkte inte på att ta fram kameran när jag kockade.Kokosmjölk


Fisksås och thailändsk citron, Manao


Galanga, en släkting till ingefära


Kaffirlime-blad


Tom kha gai, syrlig kycklingsoppa med kokosmjölk


Dan före dan...

Nu är det sen eftermiddag, dan före dopparedan, och äntligen fungerar vår telefon-/internetlinje igen! Det är tredje dagen som telefonbolaget TOT har varit här, men nu fungerar det i alla fall. Bättre sent än aldrig, hade nästan börjat ge upp hoppet. Har inte tagit några fina bilder ännu så det får bli lite text bara, än så länge.

I går gjorde jag pepparkaksdeg och den ska jag omsätta till pepparkakor i kväll. Ska också koka lite knäck som vi ska mumsa på i morgon. S ska baka saffransbröd och vörtlimpa i kväll, även det ska vi festa på i morgon.

Idag har vi varit till stan, jag har köpt nya glasögonbågar (i Stockholm) som jag nu har beställt nya glas till. När vi ändå var i stan så tog vi en tur till en Honda-affär för att provsitta lite olika modeller av MC. Vi fastnade för den dyraste modellen (förstås!), en helt ny "prestige-modell" som heter just PCX Prestige, en 125 cc som kändes otroligt skön att sitta på. Har dock inte provkört den än. Lägger in en bild av den, i brist på egenhändigt tagna bilder. Skulle den inte passa mig perfekt, så säg!

Återkommer vad det lider. Ha en mysig uppesittarkväll i vintersverige!

Nya, läckra Honda PCX Prestige


Framme i Paradiset!

Vi har nu kommit fram till vart paradis. Anlande igar morse. Resan gick bra men man ar ju alltid trott forsta dagen p.g.a. tidsomstallningen. Tyvarr sa ar var telefonforbindelse utslagen, sa vi har inte nagot internet. Det ar felanmalt men torde val ta nagon dag innan det ar atgardat. Vi far klara oss med att ga ner till internetcafeet sa lange. Jag aterkommer sa snart linjen ar fixad. For ovrigt sa ar vadret toppen, 32 grader, en stor sol och en svalkande (lite i alla fall...) bris. Ta det lugnt i julforberedelserna! /Christer


Snart vankas det julbord för våra katter = fri tillgång till torrfoder!


RSS 2.0