Mamman Astrid, inte världens vackraste yttre kanske, men så jättego´och tillgiven.


Lilla Sigbritt


Och lilla Asta


Sigrid är den mest tillgivna katt jag träffat på, våra egna katter inräknade


Ännu en skön dag, soldis och 31 grader i skuggan.

Så har vi haft ännu en skön dag i värmen. Jag har jobbat i trädgården flera timmar. Det är mycket som ska hållas efter, Då det växer så det knakar, blir det även en hel del blad och grenar som åldras, blir bruna och måste tas bort. Jag har också bytt ut en del låga växter invid poolen som mest liknade stora tuvor av det svenska starrgräset (tror jag att det heter).

Sigrid går i väntans tider och föder nog vilken dag som helst. Vi har dessutom fått ytterligare tre huskatter, en kattmamma och hennes två ungar. Mamma Astrid, samt lilla Asta resp. Sigbritt. De var skygga och reserverade i början men har nu gjort sig hemmastadda, kalasar på torrfoder och mjölk och sover på vår terass och på våra utemöbler. Som ni förstår så har vi faktiskt inte vare sig tid eller möjlighet att åka härifrån, ansvarskännande som vi är...

I går var vi till Phukets svar på byggvaruhuset Bauhaus - HomePro.


och där köpte vi en elektrisk gräsklippare. Jodå, Black & Decker finns här också...


Entréhallen på Bangkok Phuket Hospital, servicen är förstklassig, väntetiderna obefintliga


På det enormt stora varuhuset Tesco Lotus finns nästan allt man kan önska, samt lite annat ( se bilden nedan...).


Efter en lång dag på språng, kan man kanske ta ett uppfriskande ångbad i denna ångbastu. Visste ser den rolig ut!


Att man gillar konst är väl inte så konstigt!

Igår köpte vi två tavlor till, av en konstnär som har sitt galleri i ett öppet, laduliknande, galleri som ligger bara ett par hundra meter från vårt hus. Tavlorna kollade vi på när vi var här i påskas också, men då fanns det inte någon personal i galleriet (!) alla de gånger vi tittade in så det blev ingen affär då. Men igår var konstnären på plats, han satt och målade på en jättestor tavla utanför galleriet. Vi gick in och tittade och fann att "våra" tavlor fanns kvar. Vi blev mycket förtjusta i dem redan förra gången och nu tänkte vi göra slag i saken innan någon annan hann före.

Tavlorna föreställer en forntida by i konstnärens hemprovins Surat Thani. Vi har inte bestämt ännu var de ska hängas men det får tiden utvisa. Nu har vi räddat dem från ödet att bli uppköpt av någon annan konstälskare i alla fall!

Apropå påskas, så köpte vi då en liten rund målning av den unga konstnären Amrit, som har ett litet galleri nere i vår by. Målningen, en gouache (en typ av täckande akvarell) var monterad i en passepartout men hade ingen ram. Den kostade en spottstyver, ca 30 kronor, ett riktigt fynd således. Nu har vi lämnat in tavlan till Amrit för inramning och vi fick hämta den i kväll. Den blev jättefin i sin guldram med svart ytterkant. Den kommer tyvärr inte riktigt till sin rätt på fotot, kanske beroende på att jag tagit bilden med blixt, och att jag dessutom inte är någon proffsfotograf...

En liten tavla som en ung konstnär, Amrit, i vår by målat. Samma kille som målat en tidigare tavla med thailändska mytologiska väsen (se under "April 2008").


Konstnären har sitt galleri ett stenkast från vårt hus. Tavlorna är olja på duk...


och föreställer en by från den thailändska provinsen Surat Thani i sydöstra Thailand.


Sovrumsväggen är inte kal längre, tre tavlor (olja på duk) gjorde susen


Så här ser tavla nr 1 ut


och nummer 2


och tavla nr 3...


Det är svårt att motstå ett nattdopp, och varför skulle man avstå egentligen...


Nu har vi fått de två vattenväxter som vi beställt. Krukorna är fyllda med sand i botten och sedan vatten ända upp.


Nya vattenväxter på solterassen


Förnyelse!

Efter att ha haft regn av och till i cirka en vecka, har vi nu haft fyra dagar utan regn, med växlande molnighet.

igår, lördag, var jag in till stan, till Bangkok Phuket Hospital, för en årlig rutinkontroll av mina tänder. En grundlig undersökning och en ännu grundligare omgång med tandstensborttagning och putsning gick på 165 kronor. Och då pratar vi om det "finaste, dyraste" sjukhuset på ön. Man kan alltså komma ännu billigare undan, men vi har börjat att gå där och de har en utomordentlig service och priset, ja för oss är det ju rena fyndet.

I förrgår kom trädgårdsfirman och började att hacka bort hela vår gräsmatta. Det tog dem flera timmar för fem man att få loss gräsmattan från den stenhårda jorden. Man får nog säga att byggherren snålade när han lade vår förra gräsmatta. Gräset var lagt direkt på den röda hårda jorden, utan vare sig sand eller matjord under, det kan nog vara en bidragande orsak till att gräset inte ville ta sig. Dessutom var det en sorts gräs som inte är så härdigt mot torka och som heller inte växer överhuvudtaget på de platser där det är skuggigt, under buskar etc.

Nu har man lagt på ett tjockt lager av sand, och ovanpå det ett lager av "dinn damm", dvs svart matjord. När sanden var pålagd på hela tomten såg det faktiskt riktigt häftigt ut, det var bara solstolar och färgglada parasoll som fattades på "Playa del Scherloff".

Dag två lade de på den nya gräsmattan, som levererats i kvadrater. Det nya gräset är av en sort som på thailändska kallas "Hjaa Malää", där Hjaa betyder gräs och Malää betyder malaysiskt. Det är ett gräs med bredare, kraftigare gräsblad och det ska vara härdigt både mot sol, torka (till viss del förstås) och det ska även växa bra i skugga.

Vi har också passat på att vid ena murväggen ta bort ett antal växter som vi inte varit nöjda med. Hibiscus och spretande gul oleander har nu fått lämna plats för en häck av en sorts jasminbuske samt, framför den, en lågväxande röd häckväxt.

I ena hörnet av muren har ett träd fått lämna plats åt ett annat. Det träd som vi tagit bort växte otroligt snabbt och blev både för stort samt fällde kontinuerligt gulbruna blad. Nu på slutet har vi inte heller nått upp till trädets grenar för att plocka bort de bruna bladen. Där det trädet stod har vi nu planterat ett träd som kallas Leelawade, eller Plumeria som man säger på trädgårdsengelska, det är nog också det latinska namnet på trädet tror jag.

Det är ett träd som anses som mycket exklusivt av thailändare och blommorna har en kraftig, aromatisk doft som är mycket tilltalande. Vi har ett Leelawadee-träd förut, det har vita blommor, vilket är det vanligaste. Det här trädet däremot har röda blommor, vilket inte är lika vanligt.

För den som är nyfiken på det exotiska trädet Leelawadee går det att läsa mer på denna länk: http://www.plumeria.org

Trädgårdsarbetarna var färdiga med sitt arbete sent i går eftermiddag, så idag har vi kunnat inspektera det hela och vi känner oss mycket nöjda med den nya gräsmattan och även med det övriga nya i trädgården. Gräsmattan ska nu vattnas fyra gånger per dag i en vecka, så jag vet vad jag ska göra de närmaste dagarna.

Murpartiet före "omstylingen"


Så här såg hörnan med det gamla trädet (i mitten av bilden) ut


I två hela dagar jobbade 5 man med trädgården


Allt det gamla gräset togs bort, därefter lade man på sand och matjord


Lite annorlunda med en sandstrand invid poolen


Det nya Leelawade-trädet blommar


Den nya häcken invid muren


Och så här blev murpartiet när det blev klart


Fortfarande datakrångel, men vi lever och mår bra!

Vår internetförbindelse krånglar fortfarande. Just nu är det så segt att det inte är möjligt att lägga in några bilder. Jag återkommer när uppkopplingen är OK igen.

Datakrångel hos oss

De senaste dagarna har vi haft, och har fortfarande, stora problem med internetuppkopplingen. Därför blir det inte några "riktigtiga" nya inlägg tills vidare. Har fått hålla på ett bra tag för att få in de här raderna. Återkommer så snart uppkopplingen återgår till det normala igen. Vi har det i alla fall bara bra här, och som alltid, vi vill gärna stanna för gott...

Klicka på "September" nere till vänster, för att se månadens inlägg.

.

Så här såg vår lördagsmiddag ut, tre rätter med ris, en soda och en öl, 37 kr/person


En sallad med kyckling, bläckfisk, jätteräkor, cashewnötter samt fint riven grön (omogen) mango


Och så How Mook, räkor, musslor, bläckfisk och bitar av färsk kokos, helt sagolikt gott!


Och till sist, kyckling i panängcurry med cocosgrädde


På begäran av kusin Cilla kommer här lite trädgårdsbilder


Allting växer så det knakar


En mycket vanlig blommande häckväxt som jag inte vet namnet på


En växt från den stora familjen Strelitzia, släkt med Travellers palm här nedanför


Hibiscus, med blomman kan man blanka upp sina skinnskor, det fungerar faktiskt!


Maffig stam, eller hur?


En inkräktare tycks ha slagit sig ner, måste genast konsultera trädgårdsmästaren


Namn okänt för mig, men påminner om en jättebonsai tycker jag


Under ena vardagsrumsfönstret breder grönskan ut sig...


och fortsätter runt hörnet mot framsidan av huset


Utanför förråds- resp. köksfönstret


Det här trädet blommar oavbrutet, året om


Travellers palm, Ravenala madagascariensis

Dessa ståtliga växter kallas på engelska för travellers palms. De kommer ursprungligen från Madagaskar. Det är emellertid inte någon palm (familjen Arecaceae) i egentlig mening, utan tillhör familjen bird-of-paradise, på latin Strelitziaceae. Den mest kända från den famlijen är nog den s.k. papegjoblomman som nog de flesta som varit till kanarieöarna känner till.

Namnet sägs den ha fått för att stammarna innehåller magasinerat regnvatten som törstiga vandrare kunde släcka sin törst med. Travellers palm kan blomma, men blommorna är små och oansenliga.

Dessa exemplar planterades i december 2006. De var då ca en meter höga. Nu är de ca 4 meter, men kan bli upp till ca 7 meter höga.  Till slut blir det en riktig stam längst ner vartefter de yttre "bladen" vissnar och skärs bort.


Travellers palm


Grönt skydd mot insyn


En vända till stan

Idag vid lunchtid kom vår gode vän, tillika taxichaufför, Ngiem förbi. Han hade inte några kunder inbokade på eftermiddagen så vi passade på att ta en tur in till stan. Först åkte vi till Home Pro, ett stort möbel-, bygg- och vitvaruhus som har nästan allt man kan behöva till ett hus. Vi köpte en trädgårdssåg samt ett par skiftnycklar. Sedan vidare till den jättelika mataffären Tesco för att fylla på förrådet av diverse förnödenheter.

Av att handla blir man hungrig, så därefter styrdes kosan mot shoppincentret Central Festival för en lunch på restaurang Zizzlers. Där äter man en jättelik grönsaks- och salladsbuffé för ca 25 kronor. Då ingår också färsk fruktbuffé och lite andra desserter. Därefter kollade vi på en bänkdiskmaskin, men vi avvaktar med att köpa en sådan tillls vidare.

På hemvägen stannade vi till vid handelsträdgården och gjorde en beställning av gräs. Det har de inte på lager, utan gräset beställs från Bangkok och kommer efter ett par dagar. Så på fredag kommer personalen från trädgårdsfirman och lägger nytt gräs på de fläckar som dött.

Vi ville ju inte gå tomhänta därifrån så det fick bli ett par budgetorchidéer, d.v.s. vanliga enfärgade orchidéer a 10 kr styck. Vi köpte även en lite mer exklusiv variant, större och med mönstrade blommor,

Kvällen avslutades med en ljuvlig Sea Food-pizza nere på den italienska restaurangen Da Vinci nere i byn. Pizzorna gräddas i en vedeldad ugn och är oemotståndliga.

Förkylningen är i det närmaste borta nu så det får nog bli ett nattadopp innan vi kryper till kojs.

Något nytt måste man ju ha till trädgården så det blev en sån här:


En orchide "De Luxe" kostar 70 kr, en "vanlig" enfärgad kostar 10 kr.


Börjar piggna till så sakteliga

Förkylningen börjar så sakteliga att avta. Skönt det, det är aldrig roligt att vara förkyld och särskilt inte när man har semester och dessutom inte i 30-gradig värme. Som tur är finns det välförsedda apotek i varje gathörn så med hjälp av avsvällande tabletter samt näsdroppar så är jag snart fit for fight igen.

I eftermiddag planerar vi en tripp till stan. Jag behöver en liten såg för att kapa av vissna blad på våra cocospalmer. Bladstammarna är grova och vedartade så det krävs en såg eller en yxa för att få av dem. Vi ska också kolla på en bänkdiskmaskin. Låter kanske galet, man har ju gott om tid att diska när man har semester, men å andra sidan är tiden dyrbar och - handen på hjärtat - inte är det något nöje att stå och diska i värmen.

Vi ska också stanna till vid handelsträdgården och köpa gräs. Här använder man uteslutande färdigt gräs som man köper i rutor och lägger ut. Vi har ett par mindre partier där gräset dött helt och det ser inte trevligt ut. Kan nog tänka att vi kommer hem med något annat spännande också, vi får väl se...

Återkommer med med en rapport.

För övrigt så har katten Sigrid gjort sig hemmastadd hos oss igen. Hon satt utanför vår grind första kvällen. Jag lockade på henne men hon kände inte igen mig först. Efter att jag lockat på henne en stund kände hon plötsligt igen mig och kom springande. Hon ömsom skrek ömsom "grät" så rösten skar sig. Hon var helt överlycklig att vi var tillbaka, slängde sig omkull och gjorde kullerbyttor mot våra fötter och visste inte hur hon skulle bete sig. Sedan dess är hon på vår tomt hela tiden, ligger i våra knän och dessemellan mumsar hon på Whiskas. Tyvärr tror vi att hon varit ute och slarvat, magen ser oroväckande tjock ut. Vi tror att det är kattbäbisar på gång och någon ansvarsfylld fader ser vi inte till någonstans (så ovanligt...Hmmm...)

Sigrid har flyttat in till oss igen


Bloggpaus p.g.a. sommarförkylning

Har tyvärr dragit på mig en förkylning i sommarvärmen. Det gör att jag tar en paus i bloggandet. Återkommer om ett par dagar!

RSS 2.0