SAWADII BPHII MAI - GOTT NYTT ÅR!

SAWADII BPHII MAI - GOTT NYTT ÅR!


Årets sista dag

Idag är det årets sista dag, oavsett om man befinner sig hemma i Sverige eller som vi, hemma i Thailand.
För thailändarna blir de i natt år 2551. I Thailand går tideräkningen efter Buddhas födelse. Buddha föddes 543 år före Jesus. Så när vi firar in år 2008 så firar de in år 2551. Oavsett om det är år 2008 eller 2551 så gillar thailändarna att fira, redan vid 8-tiden i morse hördes högljudd karaokesång från de baracker i närheten av vårt hus där de thailändska byggarbetarna bor. De sjunger högt och med inlevelse, i det här fallet är de inte blyga och tilbakadragna som de kan vara när det gäller att visa känslor i övrigt.

I kväll håller vi oss hemmavid, thailändarna har ett MYCKET ledigt förhållningssätt till alkohol och bil-/ motorcykelkörning och nyårsaftonen är, vad gäller trafikolyckor och trafikdöd, en mycket svart natt. Dessutom har vi det så skönt och avspänt här hemma så vi saknar faktiskt ingenting alls.

Idag har vi varit till stan och storhandlat, bl a ett halvt kilo färska jätteräkor, a 45 kr kilot. Av dem har jag lagat Scampi Indienne, som vi avnjöt med jasmineris, sallad och ett glas vitt. Det smakade mycket gott.
Nu sitter vi i den varma svarta thailändska natten och hör musik och sång från flera håll och nu och då en raket som skjuts av.

Vi vill önska er alla där hemma ett riktigt Gott Nytt År!

Kulörta lyktor - it´s thai style

Mera kulörta lyktor - it´s thai style


Belysning a la Thai vid poolen...

Belysning a la Thai vid poolen...


Nyårsmiddag - Scampi Indienne

Nyårsmiddag - Scampi Indienne


Hjärtekrossaren Go-aaj (?)

Hjärtekrossaren Go-aaj (?)


God fortsättning på helgen!

God fortsättning på helgen!


Nytt och ståtligt (men gör sig inte på foto)

Nytt och ståtligt (men gör sig inte på foto)


Nytt och ståtligt (men gör sig inte på foto)

Nytt och ståtligt (men gör sig inte på foto)


Snart på plats...

Snart på plats...


254835-86

254835-86


Min vän "Gubben"

Jag har fått en ny vän, en hund av obestämd ras som bor hos de thailändare (byggarbetarfamiljerna) som huserar i sina baracker strax ovanför vårt hus. Hunden som bara verkar vara en valp, har de gånger vi tidigare varit här ibland legat och sovit utanför grinden in till vårt hus. Nu har den visat sig lite mer nyfiken och häromdagen så öppnade jag grinden, satte mig på huk och lockade på den. Försiktigt närmade den sig och nosade lite avvaktande på mina händer. Vilken kan vara den bästa vägen till en hunds hjärta, tänkte jag. Kanske några bitar av en kycklingfilé som låg kvar i kylskåpet sedan gårdagens middag. Sagt och gjort, kycklingen hämtades och snart hade jag vunnit hundens hjärta. Svansen gick som en propeller och den visste sig inte till. Kan nog tänka mig att det var första gången i sitt hundliv som den fick smörja kråset på det viset. Därefter kommer den ofta och står utanför vår grind (vi har en stor grind vid infarten till vår tomt och carport, som man drar åt sidan). Mitt hjärta smälter alltid och jag bjuder in den. Har nu ett lager i kylskåpet med godsaker som den får lite av. Än mer får den av kel och klapp och den njuter i stora drag.

Idag när vi kom hem från stan, kom den emot oss glatt viftande på svansen. Och kan ni tänka er, den hade splitter nya glasögon på sig! Om det var av märket Prada eller Mikli eller om hundar har helt egna designers (jag tror det) vet jag inte, men den såg för rolig ut! Det var förmodligen thaifamiljens lilla flicka som väl kan vara ca 6 år som ville göra hunden fin så här inför de stundande helgerna. Jag kunde inte låta bli att ta en bild som ni ser här nedanför. I och för sig kan det ju tyckas vara grymt att måla med en svart penna i ansiktet på en hund, men jag tror faktiskt inte att den lider av det. Jag berömde den och talade om för den hur jättebra den klädde i sina nya glasögon och jag tror faktiskt att han sträckte lite extra på sig!

Rubriken Gubben kommer sig av att jag inte kunnat uppfatta vad hunden heter egentlingen. Har frågat ägarna och de har svarat, men de pratar så fort och för mina ännu så länge oträndade thaiöron har det inte gått att uttyda hans riktiga namn, därför heter han bara Gubben vad mig anbelangar.

Idag var vi till ett ställe som heter Leam Hin där de bara serverar nyfångade skaldjur och fisk. Stället är uppbyggt på pålar över vattnet och är nästan enbart känt av thailändare. Deras mat är otroligt god och jättebillig. Vi åt ett jättefat med färska bläckfiskringar med friterad vitlök, ett ännu större fat med friterade jätteräkor samt fem paket, gjorda av bananblad, med en fisk- och curryröra inuti som bara är så otroligt gott. Därtill tre portioner ris och tre soda. Allt detta gick på knappt 75 kronor! Gissa om vi var mätta och nöjda när vi åkte därifrån...

Nu är det kväll och det är dags för det obligatoriska doppet i poolen. Från nätdörrarna till vardagsrummet letar sig toner från Madeleine Peyroux ut. Det kan knappast bli bättre tycker jag...

På återseende!

För syns skull?

För syns skull?


Julstök i trädgården

Idag kom trädgårdsmästarna hit med en palm som vi beställde häromdagen. De hade också med sig ett annat träd, 5 - 6 meter högt, som fick ta plats där det numera framlidna lagerträdet stod.

Det var tre killar som jobbade på ordentligt och efter en timme och ett antal iskalla Coke Zero så var arbetet klart. Det blev jättefint tycker vi, även om palmen kommer att bli ännu finare om ett par år när den blivit lite högre. Denna typ av palm kan bli mellan 4 - 5 meter, ganska lagom eftersom vår tomt inte är så jättestor (ca 475 kvm).

När killarna planterat färdigt (tre mäns tungt och svettigt arbete kostade sammanlagt 39 kronor!) ringde vi efter en taxi från byn och gjorde en vända till det stora köpcentret Central Festival, flerdubbelt så stort som Gallerian på Hamngatan i Stockholm. Där inhandlade vi lite bevattningsprylar på järnaffären, såg ut en liten microugn som vi ska köpa nästa gång, samt handlade en massa mat. I deras mataffär Food Market finns det en brödavdelning som säljer jättegott bröd, något som annars är mycket svårt att få tag i i Thailand. Thailändare äter aldrig bröd, en av våra thailändska vänner smakade bröd första gången i sitt 34-åriga liv förra året när vi bjöd på ostbricka med kex och baugette! Vi fick med oss råg-hålkakor, baguetter samt två jättelika kanelsnäckor, gott, gott!!

Mellan shoppandet tog vi en välbehövlig lunchpaus på Zizzlers, ett ställe som har den mest fantastiska salladsbuffé man kan tänka sig. För 30 kronor får man goda soppor, en mängd olika sallader med bl a räkor, pasta, kyckling, färska grönsaker som grön sparris och andra nyttiga godsaker. Dessutom en stor fruktbuffé med färsk ananas, vattenmelon, honungsmelon, papaya, drakfrukt mm. Samt som motvikt till allt nyttigt, choklad- och jordgubbsmousse...

På kvällen har Staffan arbetat i närmare två timmar (telefonmöte) medan jag satt ute i trädgården och avnjöt min kanelbulle och läste Bangkok Post.

Efter en god middag sitter vi nu mätta och belåtna på terassen och lyssnar till ljuden från djungeln här intill och konstaterar än en gång att här vill vi stanna för gott!

Det gamla trädet fick ge vika för....

Det gamla trädet fick ge vika för....


en Champagne-/Bottle Palm

För en Champagne-/Bottle Palm


I stället för julegran...

I stället för julegran...


Långt borta från julstressen!

I torsdags morse anlände vi, trötta men glada att äntligen vara tillbaka. Denna gång flög vi via Köpenhamn, eftersom det var så svårt att få tag i biljetter med Thai från Stockholm. Ändå var jag ute i god tid, tyckte jag, nämligen i början av februari. Men det gick bra att åka via Köpenhamn också, vi strosade runt bland alla butikerna, åt lite lunch och väntetiden var bara en timme och en kvart.

Vädret här nere är varmt och skönt, temeraturen har legat runt 32 i skuggan på dagarna och just nu är det 28 (kl 20.50). Det kom en regnskur i eftermiddags, men annars så är det växlande molnighet och en skön bris på dagarna.

Idag har vi till juristkontoret i Patong och betalat husförsäkringspremien. När det var gjort gick färden vidare till Phuket Town, där vi intog en jättegod lunch på en genuin thailändsk restaurang som heter Im Aroy, vilket betyder Mätt Välsmakande!. Välsmakande var det verkligen, vi åt currykryddat stekt ris med färskt krabbkött. En jätteportion med gurka och tomat samt en liten skål kycklingsoppa gick på 45 bath per person, vilket motsvarar ca 8,50 kr! Efter lunchen var jag till optikern för att beställa nya glasögon. Bågarna har jag köpt i Stockholm, men glasen köper jag alltid här, det kostar bara hälften mot i Sverige.

Innan vi lämnade stan köpte vi ett par ljusslingor till, den ena har jag satt runt stammen på kokospalmen, och de två andra, mindre, har jag satt i krukpalmerna vid poolen. Det ser jättemysigt ut!

På hemvägen stannade vi till hos trädgårdsfirman och beställde den tidigare omskrivna ?Bottle Palmen?. Vi köpte också ett högt träd av okänt slag som vi ska sätta där ett tidigare lagerbladsliknande träd stått. Detta träd har sakta tynat bort och ska nu få ge plats åt ett annat träd. Vi köpte också tre orchidéer, stora med mörkt röda blommor. De kostade 9 kronor styck.

Väl hemma har jag i kväll lagat grillade kycklinginnerfiléer med sataysås (jordnötssås). Det smakade mycket gott.

Lägger in en bild av två upplysta Foxtail Palms som jag tog i går kväll. Mörkret gör att bilden inte blir så bra, borde ha haft ett stativ och längre slutartid, men stativet rymdes inte i resväskan den här gången heller?.

Trevlig helg på er alla!

RSS 2.0