Champagne Palm/Bottle Palm

Champagne Palm/Bottle Palm


Trädgårdsbestyr, igen...

De senaste dagarna har det regnat otroligt mycket här på Phuket. Natten till igår t ex var det ett oavbrutet skyfall från kvällen ända fram till morgonen. Delar av gräsmattan stod under vatten, men det sjönk undan på förmiddagen. Gårdagen var därefter mulen men det regnade inte förrän vid fyratiden, då det brakade loss igen. När vi gick ner till byn för att äta middag, stod delar av vägarna under vatten. Som tur är så visar termometern runt 27 - 28 grader trots regnet så man behöver i alla fall inte frysa.

I förrgår var vi än en gång till trädgårdsmästaren, denna gång för att kolla på en cocospalm. Vi tyckte att det skulle se härligt och exosiskt ut med en riktig cocospalm i vår trädgård. Det finns olika sorters cocospalmer. De som man odlar i de stora planteringarna, för att utvinna cocosmjölk, blir otroligt höga, säkert 8 - 10 meter, men det finns även sorter som bara blir en 4 - 5 meter höga. En sådan valde vi ut till vår trädgård.

Vi gjorde lite omflyttningar i trädgården, det vitblommande Lelawadee-trädet som vi haft invid duschen vid poolen flyttade vi till en plats invid muren där tidigare en s k Christmas Palm stått. Denna palm fick flytta på sig och sattes invid grinden in till vår carport, där den nu står tillsammans med andra lägre palmer och växter.

Det var fyra personer som kom från trädgårdsfirman i går morse. De grävde upp och flyttade på Lelawadee-trädet samt på Christmas-palmen samt satte cocospalmen på plats. De hade dessutom med sig sex hibiskusplantor som jag beställt och planterade dessa på ett ställe vid ena sidan av muren där det var lite tomt. De jobbade i ca en och en halv timma. Cocospalmen kostade 2500 bath (knappt 500 kronor), de sex hibiskusarna kostade sammanlagt 80 kronor och för fyra mans arbete debiterade de 500 bath, knappt 100 kronor.

Cocospalmen är nu fyra år gammal och den beräknas ge cocosnötter när den är ca 8 år. De cocosnötter som denna palm ger är något mindre än de sedvanliga cocosnötterna samt ger sötare och godare cocosmjölk, allt enligt initierade thailändare.

Nästa gång vi kommer ner ska vi förmodligen byta ut ett annat träd som vi inte är så nöjda med och ersätta det med en jättehäftig palm som kallas Champagne Palm, eller Bottle Palm. Den blir bara ca 4 - 5 meter hög och stammen är förtjockad och påminner om en champagneflaska till formen. Den ger stora "kärvar" av små ljusa nötter som påminner om champagne som flödar ur en flaska. En mycket läcker palm som jag gärna vill ha.... :-)

Den här cocospalmen valde vi ut hos trädgårdsmästaren

Den här cocospalmen valde vi ut hos trädgårdsmästaren


Dwarf Coconut Palm

Dwarf Coconut Palm


Bakom vårt hus börjar djungeln

Bakom vårt hus börjar djungeln


Utanför vårt område - Phuket Residence

Utanför vårt område - Phuket Residence


Vår byväg (mellan Kata Beach och Nai Harn Beach)

Vår byväg (mellan Kata Beach och Nai Harn Beach)


Byns frukt- och grönsaksaffär

Byns frukt- och grönsaksaffär


Den sköna skymningen II

Den sköna skymningen II


Den sköna skymningen I

Den sköna skymningen I


Shopping på Jungceylon i Patong

Idag behövde vi fylla på vårt förråd av bl a sodavatten och Cola Zero samt lite andra förnödenheter. Vi bestämde oss därför att denna gång åka in till den stora turistorten Patong i stället för Phuket Town, som omväxling.

I Patong har nu det enormt stora shoppingcentret Jungceylon öppnat, efter att ha blivit försenat i drygt två år p g a problem efter tsunamin. De arbetare som höll på att byggga centret vid tidpunkten för tsunamin, många burmeser, ville inte längre arbeta i Phuket då de p g a vidskeplighet var rädda för alla de avlidnas andar som osaliga irrade omkring på ön. Thailändare, och även burmeser, tror att andarna av de som har drunknat och inte återfunnits, är osaliga och försöker dra ner levande människor i djupet. Förutom personalbrist fördröjdes bygget också av stridigheter mellan de inblandade byggherrarna. Men nu är alltså Jungceylon klart och det är ett otroligt stort shoppingcenter där man kan finna i princip allt, lyxbiograf, enorma mataffärer, lyxiga restauranger, skönhetssalonger, konstaffärer, boklådor, ja allt kan man hitta här. Vi stannade i 5 (!) timmar med avbrott för lunch och kaffe.

Länk:

http://www.jungceylon.com/

Det blev mest mat som vi handlade men även lite fina saker till vårt hus. Vi fyllde också på vårt förråd med svenska böcker, på en second hand-affär. Där kan man köpa böcker på alla möjliga språk för ett par tior, smart och förståndig affärsidé. Man spar in både på skog och pengar.


När vi kom hem packade vi upp och satte därefter på lite skön loungemusik och badade därefter i poolen i närmare en timme. Mycket skönt efter en lång dag på språng.

Det blev ett mycket vackert ljus i skymningen så jag tog fram kameran och försökte föreviga detta vackra ljus. Bilderna återger dock inte verkligheten riktigt, men så blir det ju oftast.

I morgon är det söndag och vi planerar att tillbringa dagen antingen på vår närmaste strand, Nai Harn Beach, eller hemma vid poolen.

Gröna, sköna onsdag

Idag har jag åkt in till trädgårdsmästeriet igen, kunde inte hålla mig därifrån. Vi behövde komplettera med några ljung-liknande kantväxter som dött. Det blev 10 sådana plantor till det facila priset av 3.90 kr styck. Vi behövde även kroton-plantor eftersom ett par av de vi har vid poolen ser lite ledsna ut. Krotonplantorna kostade 6:50 styck. Det blev sex sådana. Ville även ha några orchidéer att fästa på våra palmers stammar. Man sätter orchidén i ett kokosnötsskal och fäster det sedan vid palmen. Jag frågade lite försiktigt vad en orchidé kostade och fick till svar att de kostade 75 bath per `set´, d v s per orchidé inkl nöt och upphängningstrådar. Hade förberett mig på att de kanske skulle kosta minst 50 kronor?

När vi kom hem ville Ngiem, som en period tidigare i sitt liv arbetat som trädgårsmästare, hjälpa oss med både plantering och orchidé-upphängning. Det fick han gärna eftersom vi inte har någon erfarenhet av detta `hantverk´. Det blev jättetrevligt och trädgården fick ytterligare en tropisk touche.

Till middag åt vi idag tagliatelle bolognese, med köttfärsen utbytt mot tonfisk. Det blev jättegott. Därefter en liten avrundning med något svalt att dricka i trädgården, en trevlig avslutning på ännu en härlig dag på Phuket!

Svalkande kvällsmys i trädgården

254835-68


Ingen skötsel krävs, en regnskur då och då räcker

Ingen skötsel krävs, en regnskur då och då räcker


En på varje palm = 5 stycken

En på varje palm = 5 stycken


En orchidéplanta + kokosnöt = 14 kr!

En orchidéplanta + kokosnöt = 14 kr!


Orkidéerna planteras i kokosnötter

Orkidéerna planteras i kokosnötter


Ngiem fäster orkidéer på våra palmer

Ngiem fäster orkidéer på våra palmer


Krotonplantor - 6,50 kr styck!

Krotonplantor - 6,50 kr styck!


10 plantor - 3.90 kr styck!

10 plantor - 3.90 kr styck!


Djuriskt trevligt i vår trädgård

Ja, som ni ser så har vi fler gäster i vår trädgård. Ödlor, grodor och nu också en liten vit katt som kommer ibland och jamar efter en liten godbit. Den brukar få lite kyckling och är så yster och lekfull så man kan inte annat än bli glad när den kommer.

Nu är det kväll och det är dags för middag. Den lagar vi till själva i kväll, har köpt stora färska räkor i stan. De kostade 28 kr kilot! Ska laga till bandpasta med en sås av räkor, grädde, vitlök och tomat. Gott, gott, eller som thailändarna säger: Arroy maag maag!

Katten Gösta

Katten Gösta


Ödlan Örjan

254835-58


Ännu en gäst i vår trädgård

Ännu en gäst i vår trädgård


En och annan groda...

En och annan groda har väl kommit över mina läppar genom åren, men den som ni ser här nedan är jag helt oskyldig till, förutom att jag har hållit i kameran.

Den ca 7 - 8 cm långa grodan satt häromkvällen och "solade" i skenet från vår trädgårdsbelysning. Den satt där i timmar och rörde sig inte förutom en liten "bulle" under hakan som fladdrade hela tiden. Jag tror att den njöt av värmen från strålkastaren.

Vi har för övrigt ett flertal grodor på vår tomt. Några av dem ser vi aldrig, men vi hör dem på kvällen när det blivit mörkt. De håller sig gömda bland växterna och kvackar till varandra. Kanske försöker de att finna en livskamrat eller kanske bara en vän för stunden....

Andra grodor, som bara är ca 3 cm stora, sitter på växterna och skuttar från blad till blad i jakt på en och annan godbit, som jag antar består av små flygfän.

Förutom grodor så har vi små ödlor, allt från 3 cm upp till 6 - 7 cm, som sitter på husfasaden och jagar insekter. Även dessa ger ifrån sig små ljud, det låter nästan som någon slags fågel som småskrattar. Vi tycker på det hela taget att det är trevligt med lite djurliv på tomten, det gör att man verkligen känner att man befinner sig i tropikerna.

Blogg-groda

Blogg-groda


Lite grönska invid poolen.

Idag har vi gjort ett besök vid en av de otaliga trädgårdsfirmor som finns på ön. Det är helt fantastiskt att bara gå omkring bland mängder av palmer, buskar, orchideer och andra blommor, det är som att befinna sig mitt i en tropisk djungel. Vi var denna gång på jakt efter ett par krukor att ställa invid poolen, eftersom vi tyckte att det såg lite kalt ut där vi har våra solsängar. Vi hittade ett par små buskformade palmer som vi sett här och var, utanför t ex hotell- och restaurangentréer. Enligt damen på trädgårdsfirman är denna palm lättskött och växer sakta, egenskaper som ju passar utmärkt när man ska ha palmen i en kruka. Jag har sökt på Google och funnit att palmen i fråga heter Rhapis subtilis på latin, eller på engelska: Thai Dwarf Lady Palm. Hursom helst, det blev jättetrevligt med lite grönska i poolhörnan tycker jag. Nämnas kan att palmerna, inkl. de asieninspirerade krukorna, kostade 150 kronor styck. I príset ingick hemkörning.

Hemkörning ingår i princip alltid i priset här på Phuket, vare sig du har köpt ett bord, en TV eller som i det här fallet ett par växter. Bor man t ex längst norrut på ön så blir det flera mil som de kör hem varorna, allt utan kostnad. Lite skillnad mot hemma i Stockholm, där vi senast blev erbjudna hemkörning av vårt matbord till ett pris om 800 kronor. Avståndet mellan den aktuella möbelaffären på Sveavägen och vårt hem torde väl vara omkring 1 km.

Nu börjar det skymma och magen börjar göra sig påmind, den säger att den ha något smakrikt och kryddstarkt och det tänker jag faktiskt låta den få!

Rhapis Subtilis

Rhapis Subtilis


Lite grönska invid poolen

254835-54


Interiörbilder

På förfrågan lägger jag in lite interiörbilder;

Vardagsrumet, mot köket

Vardagsrumet, mot köket


Stora sovrummet II

Stora sovrummet II


Stora sovrummet

Stora sovrummet


"Elefantlampan"
Det nyinköpta hörnbordet

Det nyinköpta hörnbordet


Vardagsrummet

254835-48


Söndags-mys

254835-47


Uppkopplad!

Idag har vi varit till Phuket Town och köpt surfkortet och det fungerar rätt så bra. En mislvid skillnad mot det vanliga mobilsurfkortet som vi hade innan.

Dagen har varit varm (32 i skuggan här på tomten) och solig och eftermiddagen har vi tagit det piano, jag har legat vid poolen och lyssnat på en ljudbok av Arto Paasilinna, en finsk författare som skriver helt fantastiskt roligt och annorlunda. Testa t ex hans "Kollektivt självmord", den är en av hans roligaste böcker.

Vi åt en relativt tidig middag på vårt favorithak J-Fai och det var jättegott. Två varmrätter med ris och två sodavatten för tillsammans 35 kronor. Tyvärr så visade det sig att de har stängt den 10 - 12 oktober och därefter serverar de bara strikt vegetarisk kost, i 7 dagar, detta pga den årliga Vegetarian Festival. Detta innebär att den mat de lagar är helt utan curry, vitlök och annat som luktar. Det enda de får krydda med är vanligt salt.
Veg Festivalen är inte som man kan tro en festival bara för att äta hälsosamt, utan det är en religiös högtid som egentlingen inte är buddhistisk utan härrör från gammal andedyrkan och andetro som fortfarande är mycket praktiserad här.

Ska skriva mer om festivalen senare, det är ett mycket komplext område där vissa av thailändarna låter sig bli besatta av olika andar som munkarna åkallar. De vänder då ögonen uppåt så att man bara ser ögonvitorna, slår kraftigt med huvudet fram och åter i sidled och många går i prossecioner och sticker svärd genom kinderna, skär sig blodig med knivar, går på glödande kolbäddar, går på höga stegar med rakbladsvassa svärd, allt utan att de verkar vara medvetna om någon smärta. För oss västerlänningar är det hela otäckt och väldigt främmande. Men, som sagt så ska jag skriva lite mer om detta vid ett senare tillfälle.

Ska nu försöka lägga in en bild får se hur det går, bilden är från vårt vardagsrumsbord där vi placerat två trevliga ljuslyktor som vi faktiskt köpt på den exotiska och spännande inredningsaffären i Stockholm som heter Spiti. Det gick åt en hel del bubbelplast innan de hamnade i resväskan, men - de höll faktiskt!

Ha det gott alla där hemma!

Äntligen hemma!

Ja, nu är vi på nytt installerade i vårt hus och det känns jättebra. Resan ner gick fint och första dagen tog vi det bara lugnt, av naturliga skäl. Man sover ju inte så bra på flyget och tidsskillnaden gör ju dessutom sitt till.

Dagen därpå, på lördag, regnade det av och till hela dagen, så vi åkte in till stan och gjorde en hel del ärenden, bl a köpte vi en 32 tums LCD-TV, för vi har nu fått kabel-TV indraget, Rawai Cable heter bolaget. Rawai är den ?provins? på Phukets sydspets där vi har vårt hus. Vi har nu 50 TV-kanaler, många thailändska, men även flera engelskpråkiga kanaler varav tre filmkanaler. Man ska ju inte sitta inne och kolla på TV varje kväll när man är här, men vi blev erbjudna att tillsammans med några andra på området ansluta oss för ett par månader sedan, och då ville vi inte ?missa tåget?. Det kan ju vara svårare att komma med senare. Dessutom, när vi så småningom flyttar ner för gott, kommer man nog att leva lite mer vardagsliv där man nog uppskattar en och annan TV-kväll medan monsunregnet smattrar mot rutan.

I går tog vi det lugnt hemmavid, solade lite och badade i poolen och på kvällen promenerade vi ner till byn och åt en god middag. Vårt favoritställe, J-Fai, har söndagsstängt så vi fick söka efter en annan restaurang. Det ställe vi hittade, Oasis, hade även de jättegod mat och mycket trevlig personal. Vi åt kyckling med cashewnötter, kyckling i röd curry samt stekta räkor med vitlök och ris förstås. Till det var sin soda. Det var enorma portioner och allt detta gick på totalt 280 bath ( = knappt 55 kronor).

Idag har vi varit till stan igen. Denna gång inhandlade vi en regionsfri DVD-spelare som förutom våra svenska filmer även kan spela upp de DVD-filmer som vi köpt här i Thailand (med engelskt tal alt. text, förstås).

Vi var även till CAT Telecom (Communication Authority Thailand), kanske mest att likna med Post & Telestyrelsen i Sverige, för att inhandla ett 3G-kort/CDMA-kort (myndigheten tillåter inte att man använder t ex svenska kort i sina nät, så man måste ha ett av deras egna godkända kort. Vi återvände emellertid utan kort, för den mycket hjälpsamme mannen på CAT rekommenderade oss att återkomma i morgon och då ha med oss vår laptop. Han ska då installera ett kort åt oss och vi får sedan åka hem och kolla om det är täckning just där vi bor. Det är inte täckning på hela ön, beroende på hur nära någon av de 32 masterna man bor. Fungerar det inte där vi bor, får vi åka tillbaka och lämna kortet i retur. Vi hoppas nu verkligen att det ska fungera, för just nu är vi hänvisade till att surfa via GPRS och det går otroligt sakta. Det är därför jag inte har kunnat uppdatera bloggen med en endaste bild hittills. Men jag hoppas att det snart ska bli ändring på det.

Jag återkommer med rapport i morgon om hur försöket med CDMA-korten utföll.

Till dess, Sawadee Krub!

Ella Fitzgerald - the Lady of Jazz

254835-46


Tre dagar kvar!

Nyss hemkommen från thailändskakursen, snubblandes över våra resväskor som ligger utspridda på vardagsrumsgolvet, kan vi nu konstatera att det endast är tre dagar kvar innan vi lyfter på vingar av stål, mot värme och det goda livet.

Jag ser verkligen fram emot de mörka varma kvällarna då vi brukar ta vårt obligatoriska nattdopp i den upplysta poolen tillsammans med något gott att dricka. Vi brukar också se till att ha någon skön musik som på låg volym letar sig ut genom terassens nätdörrar. När man ligger där och flyter och tittar upp mot stjärnhimlen, samtidigt som Madeleine Peyroux eller någon annan favorit sjunger i bakgrunden, känns det som om man skulle vilja stoppa tiden...

Just nu lyssnar jag på Ella Fitzgerald, hon har en röst som inte kan beskrivas som annat än gudabenådad. Har ni inte lyssnat på "Bewitched" eller "Miss Otis regrets" så tycker jag att ni ska göra det, gärna med hörlurar så man kan njuta fullt ut.

Nu har Ella snart sjungit klart för i kväll, både hon och jag behöver nu så väl vår nattvila.

Sov gott, värld!

RSS 2.0