Grått, grått, grått...

Vart tog sommaren vägen? I norrland har den parkerat tydligen, åtminstone enligt min mamma som bor utanför Ö-vik.
Här i Stockholm är det emellertid grått och mörkt och bara 13 - 14 grader varmt mitt på dagen. Men helgen ska visst bli något bättre och på måndag och tisdag utlovas 25 grader och kanske till och med mer än det. Hoppas bara att herrar meteorologer har rätt denna gång.

I kväll har vi ätit räkcrepes från Melanders Fisk i Hötorgshallen. S har varit på tjänsteresa i Karlkrona och kom hem först vid 19-tiden. Därför tyckte jag att han var värd något extra gott efter en lång arbetsdag. Melanders gör jättegoda, stora crepes med mycket och god fyllning. Till detta åt vi sallad och tomater samt ett glas vitt vin. Mycket gott!

Skönt att det är fredag i morgon! Då ska vi jäsa i soffan framför en bra film och till middag blir det lyxpizza. Det har öppnat en ny pizzeria i Gallerian som har extra goda pizzor. Har inte testat dem men ryktet har gått...
Beställer man t ex pizza med ananas på, så är det inte burkananas, utan färsk som de skivar på pizzan. Hoppas de har buffelmozarella också, det är ju så fantastiskt mycket godare än vanlig ost eller vanlig mozzarella.

Tänk ändå, vad det är ljuvligt att långsamt gräva sin grav med tänderna!!
(ska väl tillägga att vi inte äter sån onyttig mat varje dag inte, nej då, inte alls!!)

Och dessutom så blir det nog ett glas rött till pizzan och vinets välkända hälsobringande egenskaper torde väl uppväga en del av det mättade fettets förgörande verkan på våra kroppars innandöme, tror ni inte det?

Återkommer i morgon med några kaloridrypande närbilder från pizza-orgien!

Pingstdagen

Idag har vi haft en jätteskön dag! Efter frukost på altanen så gick vi längs Strandvägen ut till Djurgården (igen...). Målet var som vanligt Skansen. Jag tror att det är den plats på jorden som jag tycker allra mest om, näst efter vårt hus i Thailand. Det är så rofyllt att gå omkring bland alla gamla hus och man blir så där bitterljuvt nostalgisk och drömmer sig tillbaka till sin barndom. Vedbacken vid det lilla röda huset, med huggkubben, yxan och vedtraven, ja det är ju precis som jag minns det såg ut hos farfar och farmor. Och i bagarstugen möts man av den alldeles speciella doften av nybakat tunnbröd, tänk så gott!!

Idag hade vi varit lite förutseende och tagit med termosar med kaffe och thé så när vi kom fram köpte vi gott fikabröd på Gubbhyllan. Sedan satte vi oss i skuggan under ett stort träd och fikade. Det smakade mycket gott.

Sedan strosade vi runt ett tag och eftersom det var så varmt blev vi sugna på en mjukglass. Men det visade sig att det var många fler än vi som hade känt det suget vilket gjorde att glasskön var alltför lång för oss. Jag ogillar att köa och gör det endast i nödfall och då om kön inte är alltför lång.

Vi struntade således i glassen och promenerade hemåt. Vi gick längs vattnet förbi Junibacken och Vasamuseet. Där utanför var det marknad med olika sorters hantverk från bl a Åland. Det visade sig även finnas ett dykarmuseum där, något som vi inte känt till tidigare. Idag var det gratis inträde så vi passade på att kolla på gamla dykarutrustningar m m. Det var också visning av när man tog på en gammal dykardräkt på en kille som sedan gick ner i vattnet. Dräkten var så gammalmodig att lufttillförseln sköttes genom att två personer stod på land och vevade ett stort aggregat som pumpade luft via en tjock slang, in i dykardräkten. Bara hjälmen vägde 17 kg och hela dräkten, inkl vikter, vägde 90 kg! Det var intressant att se.

När vi kom in till stan var vi hungriga och efter lite strosande hittade vi en trevlig restaurang på Drottninggatan. Restaurangen, som passande nog heter Restaurang Drottninggatan, hade jättegod mat till ett bra pris. Vi åt majskycklingfilé, pommes frites, vitlökskryddad färskoströra, grillad majskolv, sockerärter och grillad paprika. Till det drack vi var sin stor lättöl.
Mätta och belåtna gick vi sedan hem, överens om att det här hade varit en mycket skön och avkopplande dag.

Pingstdagsmiddag - Drottninggatan

Pingstdagsmiddag - Drottninggatan


Storgumsen

Storgumsen


Kastanj

Kastanj


Pingstaftonsmiddag

Pingstaftonsmiddag


254835-19

254835-19


254835-18

254835-18


Pingsafton

Idag har det varit en varm sommardag här i Stockholm. Vi skulle ta en långpromenad ut till Skansen igen, men halvvägs så kom Staffan på att han glömt ta med sitt årskort. Det var alltså bara att vända. Har man årskort så känns det ju inte roligt att betala 80 kr i inträde i onödan.

Vi gick in till city igen, gjorde lite inköp på John Wall och därefter styrdes kosan till Wienerkonditoriet där vi inhandlade, just det, Wienerbröd samt deras ljuvligt goda blåbärstoscamazariner. En saftig mazarinbotten, ovanpå den lite blåbärssylt och sedan ett jätteberg av tosca....

Strax ska vi förbereda middagen som idag består av älgkalventrecote, svensk färskpotatis från Bjärehalvön och likaledes svenska jordgubbar. Lyckades plocka åt mig lite av dessa primörer på NK-hallen i går. Entrecoten ska vi grilla på gasolgrillen och till den blir det således färskpotatis, sallad samt vitlökssmör. Enkelt, men gott! Att dricka till: ett chilenskt rödvin som heter Tierra Oscura:

"Färg:
Mörk, röd färg.
Doft: Fruktig, något kryddig doft med inslag av fat, grön paprika, röda bär och svarta vinbär.
Smak: Fruktig, något kryddig smak med inslag av fat, grön paprika, röda bär och svarta vinbär.
Användning Serveras vid 16-18°C till smakrika kötträtter."

Efterrätt blir de svenska jordgubbarna och vaniljglass.

Jag önskar alla en riktigt skön helg!

PS Ett filmtips: Den engelske patienten. Sänds i TV4 kl 23.30. Sent, men man kan ju spela in den.

"Den stora vinnaren vid Oscarsgalan 1997. Få trodde att det skulle vara möjligt att översätta Michael Ondaatjes prisbelönta och språkligt poetiska roman till film, men man lyckades på ett utsökt sätt fånga stämningen, skönheten, lidelsen och passionerna i den vackra och gripande berättelsen om kärlek i skuggan av andra världskriget."

Kyckling-nachos

Kyckling-nachos


Fredagsmys med kyckling-nachos

Äntligen fredag!

Fredagskvällar är sköna. Man har jobbat i fem dagar och då har man rätt att vara slö och loj. Staffan har kommit hem från landet, dit han åkte i går kväll för att klippa gräset. Både katterna och jag är glada att han är välbehållen tillbaka.

Innan S kom hem ringde det på dörren. Det var hans mamma och hans lille systerson
Felix som kom på besök. Staffans mamma bor i Kalmar men var i Stockholm för att fira Felix som fyller fem i morgon. Han är så rolig, lille Felix. T ex när han såg våra kattar sa han att han också har en katt. - Vad heter din katt då, sa jag.
MEN HALLÅ!! Han heter ju Sladden! sa den lille telningen samtidigt som han satte händerna i sidan och tittade på mig som om jag inte hajade något. Men tro nu inte att Felix är en ouppfostrad liten illbatting, å nej, han är mycket rar och trevlig, men han uppför sig på ett lillgammalt och roligt sätt.

I kväll har vi ätit nachos gjorda på kycklingfärs som kryddats med extra hot Taco-krydda. Jag lägger lite färsröra på varje nacho, ovanpå det lägger jag en bit lagrad god grevé. Sedan in i ugnen 200 C i 7 - 8 minuter. Sedan äter vi dem med en rejäl klick Taco-salsa, några jalapeños (de små gröna skivade pepparfrukterna). Mmmm... det är ljuvligt gott. Till det drack vi iskall öl.
Tänk så gott!!

I morgon är det pingsafton så jag ska klura på vad vi ska äta då. Eftersom det både är storhelg och vi dessutom har fått lön idag, så blir det något extra gott tror jag. Vad det blir, jag det återkommer jag till i morgon!

T som i Torsdag och Thaikurs...

I kväll har vi haft sista kursen på vår tredje termin i thailändska. Det var så trevligt men även lite vemodigt att det var sista gången. Vi var bara fyra elever nu. För att få gå en fjärde termin (och det vill vi alla) måste man vara 7 st.
Så, vi har nu planer på att ha privatlektioner av vår fröken Sawitree. Hon verkade inte helt avog till det förslaget. Kursen kostar ju 1900 kr per termin och person och jag tror att både hon och vi skulle tjäna på om hon hade privata lektioner för oss i stället. Vi kunde hålla till hemma hos oss eftersom vi bor precis mitt i city, vilket blir nära för alla.

S har åkt till landet i Fagersta för att klippa gräset som nu är flera dm långt. Vi skulle ha klippt det i helgen, men det hällregnade ju som bekant så det gick inte. Det var meningen att jag skulle ha åkt med men vi ändrade oss så jag stannar hemma hos katterna. Det är skönare för dem att slippa släpas fram och åter.
Helgen ska vi nämligen tillbringa hemma i stan. Vi har de nya utemöblerna och stativet till gasolgrillen som måste oljas in och det är skönt att vara i stan också när det är sommar ( det ska bli 23 grader varmt på lördag :-)

Innan S åkte åt vi en jättegod skagen-bakelse som jag köpt på Hemköp. Det är som en gräddbakelse, men i stället för sockerkaka är det vitt saftigt matbröd, typ franska, och lagren mellan är fyllda med skagenröra som mixats med pepparrotsvisp. Sedan är bakelsen omsvept av kallrökt lax och ovanpå ligger en hög färska räkor och färsk dill och citron. Jag drack en folköl och S drack thé eftersom han skulle köra 16 mil.

I morgon kväll kommer S tillbaka och då ska vi käka kyckling-färs-taco, kolla på någon bra film och bara mysa.

Godnatt Jord!

/C

Sixten

Sixten


Assar

Assar


Assar och Sixten

Assar och Sixten


Katten också!

I kväll är det lill-lördag, men både S och jag är trötta i kväll också, vet inte vad det kan vara. Det är väl för sent på året för att man ska kunna skylla på DEN STORA VÅRTRÖTTHETEN?

Ska ägna kvällen åt att läsa på inför thai-kursen i morgon kväll. Sedan blir det nog bara lite småpyssel. Något lill-lördagsmums orkade vi inte med i kväll, vi tar oss något gott i morgon kväll efter kursen i stället.

Har inga nytagna bilder att sätta in, så det får bli våra två katter Assar (den fläckiga) och Sixten (den grå) som får tjänstgöra som fotomodeller i kväll. Är de inte mysiga?!

Slö tisdagskväll...

I kväll är jag loj och slö. Direkt efter jobbet hämtade S upp mig med bilen och vi åkte ut till Bromma för att kolla på Vedum-kök. Vi planerar att fräscha upp köket genom att köpa nya luckor till det befintliga köket. Huset vi bor i är byggt 2003 så egentligen är köket fräscht, men vi trivs inte riktigt med färgen på de målade luckorna. Planerna är att byta ut dem mot luckor i ek eller valnöt, lägga in en granitskiva i st f den tråkiga ljusgrå laminatskivan som den förra ägaren valde. Kyl och frys ska också bytas till rostfritt, som är mycket snyggare mot träluckorna. Egentligen är det väl en lyxrenovering, men man höjer ju värdet på bostaden och eftersom våra planer är att sälja och flytta söderut om några år, så kan det vara en bra investering. Kök och vardagsrum är dessutom integrerat med öppen planlösning, varför det är extra trevligt om köket ser fräscht ut.

När vi kom hem gjorde jag varma mackor i ett smörgåsjärn. Det var stora ciabatta som jag fyllde med rökt kalkon, lagrad grevé samt färsk basilika. Det blev jättegott, men var jag loj och slö innan så blev det ju inte bättre efter den jättemackan. Detta innebär att kvällen kommer att tillbringas i TV-soffan, kommer att surfa lite och kolla på TV. Slappt och skönt!

Blue monday...

Så var det måndag igen. Ingen veckodag tycks återkomma så frekvent som just måndagar, är det fler än jag som upptäckt detta märkliga fenomen?

Nåväl, den här måndagen var väl inte den värsta om jag ska vara ärlig. Tycker att jag fick ovanligt mycket gjort på jobbet, fick jättegod tårta på eftermiddagen eftersom vår avdelning uppvaktade en kille som fyllt jämt. Det var chokladmousse-tårta samt en tårta med cocosbotten och massor av färsk frukt ovanpå. Tårtorna kom från cateringfirman Maison Pierre som driver vårt personalcafé. Det fanns tårtor i mängder så jag tog en rejäl bit av vardera sorten...

På kvällen har jag och S tagit en lång promenad (nästan 1 1/2 timme) på Östermalm, längs Strandvägen sedan upp mot Karlaplan, Karlavägen och sedan ner mot Stureplan och hem. Väl hemma har jag skrivit lite thai-glosor. Vi har terminens sista kurskväll på torsdag. Det blir tomt att inte få gå iväg till lektionerna, vi har en så bra lärare och en sån trevlig liten grupp (vi är bara 6 elever), så det har alltid känts roligt att få gå dit.

I kväll ska jag se på ett program på TV3 om en indisk kille som anses vara världens mest intelligenta för sin ålder. Redan vid 7 års ålder räddade han livet på en liten flicka genom att utföra ett avancerat kirurgiskt ingrepp. Nu, vid 12 års ålder, har han under två års tid arbetat med oral genterapi mot cancer. Det verkar mycket märkligt och spännande.

Sedan blir det till att inta horisontalläge, för klockan ringer tio i sex i morgon. Jag har flextid på kontoret, men väjer att vara på plats redan vid 7-tiden. Dels för att jag är mest alert på morgonen och förmiddagen och dels också för att det är skönt att få gå hem en kvart över 3.

Middag - altanen, 19 + C

Middag p? altanen, 19 + C


Skansen-nostalgi - som farmors vardagsrum ...

Nostalgi - som farmors vardagsrum n?stan...


En dag på Skansen

Efter att ha avslutat frukosten i lugn och ro gjorde vi oss i ordning och tog en långpromenad till Skansen. Vädret var så varmt att jag ångrade att jag tagit på mig min jacka. När vi kom fram var vi sugna på något i magen varför vi gick till vårt favoritfik Gubbhyllan. Där inmundigade vi kaffe resp. thé samt hembakt toscakaka och hallongrottor. Minst sagt energirikt, men väldigt gott!

Därefter gick vi runt och strosade på Skansen, tittade in i gamla gårdar och bara
njöt av den rofyllda atmosfären. Även om det redan så här tidigt på året är många turister där, så är området så stort att det inte känns trångt. Och även om man som vi frekventerar stället många gånger per år, så hittar man ofta något nytt som man tidigare missat.

Efter ett par timmar var vi trötta och började vandringen hemåt.

Väl hemma lade jag kycklingfilé i marinad och gjorde en potatisgratäng som snabbt åkte in i ugnen. Middagen blev mycket god och resten av kvällen ska jag ägna åt att göra thai-läxa och öva på glosor och försöka nöta in de märkliga bokstäverna i huvudet.

THAILÄNDSKA SPRÅKET
Thailänska språket har 44 konsonanter och 32 vokaler. Det gör att man har många ljud som sällan eller aldrig förekommer i västerländska språk. Vokaler kan ha fyra olika positioner i förhållande till konsonanten. De kan finnas till höger, till vänster, över eller under konsonanten. En del av de mer komplicerade vokalkombinationerna är uppbyggda av två eller tre komponeneter som omger vokalen på två eller tre sidor. Det finns inga punkter eller komman och dylikt i thailänska språket och meningarna skrivs ihop utan mellanslag mellan orden. Man lämnar dock mellanrum mellan meningarna.

Av ovanstående kan man konstatera att om man ska kunna lära sig skriva och läsa detta märkliga språk så är det diciplin och innötning som gäller. Tyvärr så är man inte alltid så diciplinerad som man skulle vilja vara, men både S och jag är mycket motiverade så vi kommer att klara det trots allt.

Frukost pa altanen

Tro det eller ej, men idag så skiner solen och det är rätt så varmt och skönt. Tillräckligt varmt för att vi skulle kunna sitta ute på altanen och frukostera. Thé, rostat bröd och Svenska Dagbladet blev det till frukost.
Dagen verkar bli fortsatt fin så förmodligen blir det en långpromenad till Skansen. Vi går till Skansen flera gånger varje sommarsäsong, brukar faktiskt ha årskort. Ibland tar vi med egen matsäck och ibland så fikar vi uppe på Skansen eller, vilket är mer vanligt, tar en räkmacka på Gubbhyllans terass (det gamla fina huset som ligger till vänster innanför entrén). De har jättegoda räkmackor, gjorda på deras egenhändigt hembakta bröd. Huset som sådant är väldigt vackert med sin väl bevarade gamla arkitektur. Bifogar en länk för den som är intresserad:

http://www.cafegubbhyllan.com/1.html

Frukost pa altanen

Frukost p? altanen


Frukost pa altanen 2

Frukost p? altanen 2


Landet, som hukar under regntunga skyar...

Landet, som hukar under regntunga skyar...


Det regnar som på Noas tid....

Det känns som om vi lever på den gode Noas tid. Det bara regnar...
Vi har varit på vårt lantställe mellan Västerås och Fagersta, men pga. det kalla och regniga vädret har vi nu återvänt till stan. Det känns riktigt befriande att få gå ut på stan, även om det regnar även här. Har varit en vända ner till vår mataffär, NK Saluhall, som är den bästa och billigaste mataffären i stan (jo, det är faktiskt sant!). Vi ska äta stora härliga räkor och rostat bröd i kväll och sitta och mysa framför TV:n. Det blir nog någon trevlig film på DVD kan jag tro.

Apropå min ingress om Noa, så kan den ej bibelsprängde här informeras om att Noa var en man som finns omskriven i gamla testamentet i bibeln. Folket i hans omgivning var så onda och syndfulla att Gud bestämde sig för att ge dem en riktig minnesbeta. Sagt och gjort, han lät det regna oavbrutet en lång, lång tid. Detta resulterade i att jorden översvämmades och
de onda människorna kunde inte längre utöva sin ondska längre, då onda gärningar är synnerligen svåra att utföra i drunknat tillstånd. Grymt? Nja, kanske det, men någonstans måste Han väl dra en gräns? Dessutom, de som inte var onda (och det var i det här fallet Noa och hela hans stora familj samt ett par av alla arter av djur) hade blivit förvarnade så Noa hade hunnit bygga en jätteskuta, ark kallad, som de tog sin tillflykt i. På så sätt undkom de att drunkna tillsammans med drägget.

Man kan förresten inte låta bli att undra om det inte är dags för en ny syndaflod snart, när man läser om all ondska i världen. Familjer slänger ut sina tonårsdöttrar från femte våningen för att de understått sig att gå ut och träffa killar eller något annat som en vanlig svensk tjej vill och kan göra. När små barn rövas bort av vidriga pedofiler, när en ung kille får huvudet avsparkat för att han påpekar att man inte ska kissa mot husväggen på Kungsgatan i Stockholm. Jag har full förståelse om Gud bestämt sig för att låta en ny syndaflod skölja bort alla onda människor. Men, jag hoppas att det dröjer trots allt. Även om jag inte räknar mig till de onda människorna i samhället så hatar jag regn nåt alldeles förfärligt, och av den anledningen hoppas jag att syndafloden dröjer. Dessutom har jag inte någon ark att krypa upp i heller.

Nu ska räkorna skalas, jag tycker om att ha dem färdigskalade när det är dags att bänka sig framför TV:n. "Men, det är ju själva pysslandet med att skala dem en och en vartefter man äter som är själva höjdpunkten!" kanske någon därute invänder. Så icke, säger jag. Själva skalande gör en kladdig om fingrarna och de växande högarna med räkskal och brutalt avvridna räkhuvuden som tittar förebrående på en med sina små svarta ögon är icke någon höjdpunkt! Basta!

Ha nu en skön lördagskväll och gör inte något som inte jag skulle ha gjort... :-)

Stora sovrummet

Stora sovrummet


Vardagsrummet mot koket

Vardagsrummet mot koket


Poolen sedd från terassen

Huset fran terassen


Pool och terass

Pool och terass


Huset sett fr?n poolen.

Huset sett fr?n poolen.


Vem jag är...

Jag är en kille på 47 år som bor i Stockholms city tillsammans med min sambo Staffan och våra två katter Assar och Sixten. Jag jobbar inom försäkringsbranchen, ett jobb som är helt OK, men om sanningen ska fram så jobbar jag för att jag måste försörja mig, inte för att mitt jobb är min hobby. Helst av allt skulle jag vilja vara ekonomiskt oberoende, sluta jobba och flytta med Staffan ner till Thailand.

Att vi tycker så mycket om Thailand har resulterat i att vi låtit bygga oss ett hus där. Våra planer är att flytta ner dit när vi slutar arbeta om en 10 - 12 år (förhoppningsvis). Som en förberedelse för det så går vi båda på en kurs i thailändska. Vi är nu inne på tredje terminen och har börjat med att lära oss att skriva och läsa. Kursen som vi går drivs av Folkuniversitetet och vi har en kurskväll i veckan.

Thai har ju helt andra bokstäver än vårt språk och mycket av det talade språket bygger på att man uttalar orden på ett visst sätt. Det finns fem olika toner som man kan uttala ett och samma ord på. Beroende på hur man betonar ordet får det olika betydelse. En stor del av första terminen av kursen gick åt till att traggla detta uttal.

Vi har fantastisk lärare som heter Sawitree. Nästan alla thailändare har ett smeknamn, vilket är det enda namn som används av deras vänner och familj. Sawitrees smeknamn är Goong, vilket betyder räka! Det är mycket vanligt med smeknamn som Räka, Gris, Fet, Stopp, Flyta och andra konstigheter. Sawitree är thailändska men har bott i Sverige i 14 år. Här arbetar hon som hemspråkslärare i thailändksa språket. Hon är utbildad vid ett av Bangkoks bästa universitet och är en mycket energisk och god pedagog. Hon var stenhård på att vi måste behärska de olika betoningarna helt rätt, annars är risken stor att thailändarna inte förstår vad man säger, även om vi tycker att vi säger ordet helt rätt. Vi kommer att fortsätta tills dess att vi kan läsa, skriva och tala thailändska i princip flytande.

Eftersom vi tänker bosätta oss där stora delar av året, så krävs det att man kan prata thai annars måste man alltid ha med sig en tolk, t ex vid bankaffärer, postärenden, vid kontakt med olika myndigheter etc. De thailändare som arbetar inom hotell- och turistnäringen kan normalt lite engelska, men i övrigt så kan de flesta ingen eller nästan ingen engelska alls.

Lite fakta om vårt hus:

Det ligger på Phuket, i ett område som heter Rawai, ett distrikt som ligger på öns sydligaste spets. Rawai är inte så exploaterat som de mer känds orterna längs Phukets västkust (t ex Kata, Karon och Patong). Vårt hus ligger ca 3 km från en strand som heter Nai Harn beach. Den räknas som en av Phukets bästa stränder och är inte heller den så exploaterad.


Vårt hus stod färdigt i slutet av 2006 och vi åkte ner den 14 december för att ta huset i besittning. Det var jättespännande! Vi hade gjort många turer ner till Phuket tidigare och då valt ut och beställt möbler som var levererade och på plats när vi kom ner. Men i ett hus är det många saker som behövs, allt från en hammare till en dammsugare. Det blev många turer in till Phuket Town, men det kändes bara kul. Huset blev precis så härligt som vi förväntat oss, eller egentligen ännu härligare. Det är på 116 kvm med två sovrum med tillhörande badrum, kök, förråd samt ett stort vardagsrum. Utanför vardagsrummet har vi en terass med överbyggt tak (bra mot den heta solen och mot de tropiska regnskurarna som kommer ibland). När det blir för varmt svalkar vi oss i poolen som mäter 8 * 4 meter.

Huset är omgärdat av en vit mur som skyddar mot insyn. Man bygger ofta så i Thailand och det passar oss utmärkt eftersom vi värdesätter lugn och ro utan störande grannar. Vill man umgås med sina grannar så är ju muren inget hinder för det. Huset ligger i ett område med ca 18 hus. Husen är byggda av en byggfirma som ägs av en tysk och en thailänds kille. Tysken heter Dieter Schultze och byggfirman heter Siam Business. Att det är en tysk som stått bakom bygget har borgat för att det blivit byggt med god kvalitet. Tysk eller svensk kvalitet kan man inte räkna med i Thailand, men enligt Dieter så bygger de med sikte på tysk kvalitet, d v s de kommer så nära den graden av kvalitet som man kan komma.

När vi kommit ner i december så hade vi bara gräsmatta i vår trädgård. Det såg kalt ut och vi kontaktade en välrenommerad trädgårdsmästare som kom till oss med sin digitalkamera, tog en massa bilder och lovade återkomma om 4 dagar. När 4 dagar gått återkom han med stora fina handgjorda skisser där han ritat och målat trädgåden som han skulle vilja göra den. Det såg mycket fint ut och vi gav honom uppdraget.

Dagen därpå, tidigt på morgonen, kom det en lastbil fullastad med palmer, gröna växter och blommor. Dessa lastades ur av fyra unga trädgårdsarbetare som snart satte igång med att gräva. De grävde bort vår hårda jord och ersätte den med planteringsjord och sedan började trädgården växa fram vartefter. I två hela dagar arbetade dessa fyra ungdomar i princip oavbrutet. De gjorde ett storartat jobb och vilade inte många minuter trots att solen gassade och det var närmare 30 grader varmt i skuggan. Vi servade dem med isvatten, Cola och färsk frukt.

Den tredje dagen kom två av trädgårdsarbetarna tillbaka och stadgade upp de höga palmerna med träställningar så att de skulle rota sig utan att hamna snett. Därefter var allt klart och vi hade fått en alldeles fantastisk tropisk trädgård. Det kändes som om vi hamnat i Edens lustgård och vi kände att här vill vi stanna för gott!

Julen firade vi med lite svensk mat. Vi äter inte rött kött, men väl fågel och fisk, så vi hade tagit med oss sill, rökt lax, olika goda charkuterier från Ingelsta kalkon som köttbullar, prinskorvar, sylta, rökt medvurst, kalkonskinka m m. Jag hade också tagit med mig Abbas hummer-ansjovis så det blev en Janzons frestelse också, vilket är min favorit på julbordet. När julaftonen var över så var också vårt julfirande över. Är man i Thailand så är det svårt att känna någon direkt julstämmning och det var heller inte något som vi saknade.

Vi stannade till den 9 januari, då det var dags att åka hem. Det var med vemod vi lämnade vårt hus men vi visste att vi snart skulle komma tillbaka, returresan var redan bokad och den 28 mars i år åkte vi ner igen. Med oss då var Staffans mamma Lillemor. Vi hade två underbara veckor och Lillemor, som älskar både sol, värme och bad var helt överförtjust i både Thailand och vårt hus. Däremot hade hon svårt för thaimaten, något som var synd eftersom vi som älskar thaimat vet hur smaklökarna sjunger när smaker från ingefära, chilipeppar, koriander, citrongräs och galanga blandas med cocosmjölk. Nåväl, vi kompromissade och lagade mat hemma ganska många kvällar. Jag gillar att laga mat och det blev både gott och trevligt. De flesta gånger satt vi ute på altanen och åt men ett par gånger hade vi en thailändsk vän på middag och de gångerna satt vi inne och åt med luftkondioneringen påslagen. Thailändare har i normalfallet inte råd med AC så de tycker att det är jättelyxigt och härligt att få sitta inne i ett svalt rum.

Eftersom vi hade Lillemor med oss, och det var första gången hon var i Thailand, ville vi visa henne lite mer av landet. Vi hade därför bokat hotellrum på Phi Phi Island i två nätter. Vi bodde på hotel Phi Phi som ligger
alldeles vid piren på huvudön Phi Phi Don. Jag hade bokat rum högst upp på femte våningen med en vidunderlig havsutsikt. Phi Phi blev ju illa åtgånget vid tsunamin och vi som varit där ett antal gånger för flera år sedan, tyckte naturligtvis att det var mycket som var förändrat till det sämre. Mycket av grönskan och palmerna längs stranden var borta och det kändes mer exploaterat, men i övrigt var den lilla byn sig lik igen, och vi hade två jättesköna dygn med mycket sol och bad.

Jag lägger in några bilder från vårt hus och kompletterar senare med några bilder från Phi Phi.

Välkommen till min nya blogg!

Jag heter Christer, är 47 år och bor i Stockholm. Jag är en stor vän av Thailand, därav mitt bloggnamn. I nästa inlägg kommer jag att berätta lite mer om mig själv och om Thailand.

RSS 2.0