Vidskepelse eller lyckobringare?

Thailändare är mycket vidskepliga. Varje år auktionerar Phuket Transportmyndighet ut registreringsplåtar med eftertraktade nummer som anses vara lyckobringande. Mest eftertraktade är plåten med fyra nior i följd, därefter kommer plåten med fyra åttor. Den här gången såldes plåten med nr. 9999 för svindlande 1 400 000 bath, motsvarande 310 000 kronor. Den ansvarige tjänstemannen uppger att han hoppas på att årets auktion ska inbringa mer än auktionen i fjol, som inbringade 18  745  500 bath, motsvarande ca 4,1 miljoner kronor.
Den här typen av auktioner hålls över hela Thailand och man kan ju tänka sig vilka svindlande summor som omsätts. Tidigare år har de pengar man fått in gått till något som kallas Road Safety Foundation. Förmodligen blir det väl så i år också gissar jag. Men luttrad som jag är, efter att i stort sett dagligen bli påmind om hur utbredd korruptionen är här i Thailand, så tvivlar jag starkt på att den stora summan pengar når fram till Road Safety Foundation i orört skick. Det lär nog hamna sedelbuntar lite är och var i olika tjänstemäns fickor under vägen. Men det är min högst personliga reflektion...

Vill du läsa mer om auktionen så klicka på nedanstående länk från vår engelskspråkiga tidning Phuket Gazette:

 

 

 

http://www.phuketgazette.net/archives/articles/2011/article9985.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook


Lycka kan köpas för pengar! Ja, i Thailand alltså...


Den här Bouganvillean var ca åtta år när vi köpte den. Sedan vi hittat rätt specialgödning har den blivit helt översållad med blommor.


Vi har kompletterat den med dessa två, pris ca 300 kronor styck


Samt en mindre variant för bara 100 Baht, ca 21 kronor


Datum: 2011-02-24, Tidpunkt: 06.45, Plats: Sai Yoan, Phuket, Temperatur i skuggan: + 26


Vår närmaste stora strand, Nai Harn beach, sedd lite grann från ovan.


Efter en lång, härlig dag på stranden är det skönt att avrunda med en svalkande vattenmelondrink invid poolen


Förra veckan var det stor marknad på tempelområdet vid Wat Chalong, Phukets största och vackraste buddhisttempel.


Här kunde man handla det mesta, från kopierade märkeskläder till möbler


Thailands svar på trädgårdstomten


Orkidéer i mängder!


Det fanns även andra växter än orkidéer


Det är svårt att hålla i plånboken, men å andra sidan kostar de bara ett par tior...


En katoey (i vitt) säljer piratkopierade filmer. Katoey, transvestiter, är mycket vanliga i Thailand och till stor del helt accepterade i samhället


Ett litet apotek som tillhandahåller olika sorters liniment, kokosnötsolja (i Pepsiflaskorna) samt färska kokosnötter, för den som är törstig


Vi har det rejält varmt här på Phuket, så det gäller att hålla koll på vätskebalansen


Mat, mat och mera mat! De gröna små paketen till höger är kyckling i pandanusblad. Kan även fås på vissa thairstauranger i Sverige.


Den här killen lagar uppenbarligen någon form av äggrätt


Nykokta majskolvar är gott! I korgen står bamburör, fyllda med ris, smakar som kompakt, söt risgrynsgröt. Jättegott faktiskt!


Vill man har något grillat finns det små grillspett av olika slag. De är goda och nej - man blir inte sjuk av att äta dem.


Motbjudande bild, men kan ändå inte låta bli att visa den. Jag vet inte vad man gjort av gethuvudena...


Förmodligen någon undergörande mixtur...


Gott Nytt År - igen!


Nu är det Kaninens år enligt den kinesiska kalendern

Kaninens år infaller under perioden 2011-02-03 -- 2012-01-22
Det kinesiska nyåret firas även här på Phuket, dels av hitresta kinesiska turiset, men även av många thailändare. Detta beror på att en rätt så stor del av Phukets innevånare härstammar från kineser som invandrade till Phuket under 1800-talet för att arbeta i tenngruvorna. Phuket har haft mycket rikliga tillgångar på tenn och driften av tenngruvor startade redan under 1500-talet. Numera bry ts det inte något tenn på Phuket, men det finns ett muséum, "Kathu Mining Museum", där man kan se hur brytningen gick till och hur arbetarna hade det etc.

Vad gäller horoskop är det inte något som jag tror på eller brukar läsa, men det kan ju i alla fall var lite roligt att läsa om hur man anser att den som är född i Kaninens år är, som person. Håll till godo:


År som varit Kaninens år: 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011.
Kaninens år är det fjärde året i den kinesiska zodiakens cykel. Året kännetecknas av stor tur. Kaninens år får symbolisera det lite tystlåtna som verkar i hemlighet och når stor framgång utan att skryta med det. Det är individualismens och samtidigt vänskapens år. Kaniner tycker om sällskap och hjälper andra men vill samtidigt ha väldigt mycket tid för sig själva. 

Det är bra att starta upp projekt som är till bara för ens egen skull i kaninens år, man får tur med sitt självförverkligande. Det passar också extra bra att spela olika spel detta år eftersom man är benägen att få mer tur. 

Kaninens år är elegansen och modets år, det är en energi som har ett öga för det vackra.
Det är bra att starta upp projekt som är till bara för ens egen skull i kaninens år, man får tur med sitt självförverkligande. Det passar också extra bra att spela olika spel detta år eftersom man är benägen att få mer tur. 

Kaninens år är elegansen och modets år, det är en energi som har ett öga för det vackra. 

Kaninens tecken:
Människor som fötts i kaninens tecken är kloka, snälla, lugna, omtänksamma och sårbara. Kaniner är lite konflikträdda och det är sällan de startar ett bråk – de försöker snarare medla mellan människor. När de väl blir arga försöker de lösa det genom noga eftertanke och mycket sunt förnuft. De är duktiga på att prata för sig – genom att ta det lugnt och förklara saker och ting metodiskt framstår kaniner som pålästa och intelligenta med kött på benen. Detta gör dem också till duktiga lärare eller rådgivare. 

Kaniner avskyr bråk men även om de kan verka oskyldiga och lite skygga av sig är de starka inombords och har väldigt starka viljor. De gör allting långsamt, metodiskt och en aning försiktigt. De oroar sig sällan i onödan. 

Kaninens tecken har som sagt ett öga för det vackra såsom konst, fina kläder och musik. Själva kan de vara mycket kreativa och duktiga konstnärer eller musiker. De tycker om att bjuda hem folk och är väldigt gästfria. De älskar sitt hem och försöker skapa en mysig miljö för sig själva vilket i deras fall betyder välstädat och snyggt. 

Kanske har kaniner en aning lättare för att bli sjuka än andra tecken. Depression tycks vara någonting som kaniner har lite lättare för att råka ut för. 

När det gäller pengar är personer födda i kaninens tecken ekonomiska av sig och slösar inte pengar i onödan på smågrejer. Nej, de använder hellre sina pengar på att bygga upp stora och varaktiga saker såsom ett hem. Lägger de pengar på någonting som inte har med överlevnad att göra kan man vara säker på att det har med konst eller skönhet att göra.

I den stora gallerian Jungceylon välkomnar man Kaninens år


Här representerat av piffiga Miss Kanin!


Inträdandet av Kaninens år firade vi med en härlig glass på Swensens Icecream


Lägger in några "eftersläntrare" som var lite svåra att komma åt att se i mitt förra inlägg.

_________________________________________________________________________

Av citrongräs och chilipeppar gör man bl.a. olika currypastor som tillsammans med cocosmjölk utgör grunden i thailändska curryrätter


På Phuket är det krabbsäsong året om, men just dessa var ju ack så små...


Fisk är ju nyttigt...


Helstekt spädgris har man ju hört talas om, men helstekt vuxen gris??


Och för den som inte äter griskött finns det andra alternativ...


En tur till Super Cheap

Häromdagen åkte vi MC in till det helt enorma köpcentret Super Cheap. Det ligger i norra utkanten av Phuket Town. Trots att vi hade läst på kartan över stan i förväg så körde vi fel ett antal gånger innan vi hittade rätt. Skam den som ger sig!
Super Cheap är helt enormt stort, jag bedömer att dess yta motsvarar flera fotbollsplaner. Det är lätt att gå vilse, vilket vi också gjorde ett par gånger. Här finns allt, och då menar jag allt. Mat i alla möjliga och omöjliga former, datorer, elektriska artiklar, kemikalier, byggvaror, blommor, ett enormt stort apotek där man själv får gå mellan höga lagerhyllor och lägga ner storförpackningar av läkemedel, vad sägs om 1 000 st Alvedon (fast av annat märke förstås) för 32 kronor, morfinbesläktade preparat för injektion, sprutor, kanyler, anabola steroider m.m., m.m.
Det var en upplevelser att gå omkring där, vi såg saker och matvaror som vi tidigare aldrig sett och som vi, ärligt talat, inte skulle ställa fram på vårt matbord, men även annat som var mer i vår smak. På hela detta stora ställe var vi, vad jag kunde se, de enda västerlänningarna. Vi väckte nog en viss uppmärksamhet när vi storögt gick omkring med vår kamera och tog foton.
Idag har S:s pappa kommit hit från Sverige. Han är, liksom jag, inte någon vän av snö, kyla och vinter så han såg verkligen fram emot att få komma ner till solen och värmen. Det ska bli trevligt att få rå om honom ett par veckor och under den perioden kommer jag inte att blogga så mycket, eftersom det tar en hel del tid.
Ha en riktigt skön helg i vårvädret (?)

Super Cheap är stort som flera fotbollsplaner!


Barnstolar avsedda för MC. Man sätter stolen framför sadeln och i sadeln sätter man det lilla barnet, naturligtvis utan hjälm...


Tydligen tycker man att grönsaker säljer bättre om man har långa rader med burfåglar hängande över diskarna!


Här finns allt, mat i alla former, blommor, datorer, el-utrustning, järnvaror, maskiner, ja allt!


Här är det lätt att gå vilse, vilket vi gjorde ett par gånger


Thai Curry Take away


Helstekta kycklingar och ankor med både huvud och fötter i behåll...


Citrongräs packat i stora kärvar!


Den här mängden citrongräs skulle nog räcka hela mitt liv tror jag


Det här är två olika sorters aubergine/äggplanta, betydligt mindre än de vi är vana vid från Sverige


Bananblommans knoppar (ca 25 cm långa) används som grönsak i vissa curryrätter


Här kan man köpa färsk grönpeppar för en spottstyver


Ju mindre pepparfrukten är, desto "hetare"...


Eller blandade - gula och röda tillsammans


Av citrongräs och chilipeppar gör man bl.a. olika currypastor som tillsammans med cocosmjölk utgör grunden i thailändska curryrätter


Fisk är ju nyttigt...


På Phuket är det krabbsäsong året om, men just dessa var ju ack så små...


Helstekt spädgris har man ju hört talas om, men helstekt vuxen gris??


Vill man inte ha nöt- eller fläskkött så kan man ju alltid välja anka!


Till allt kött, fisk och skaldjur kan det ju passa med lite knallgula nudlar


Efter all den goda (?) maten kanske det smakar gott med en glass, som man naturligtvis gör i sin egen glassmaskin.


RSS 2.0