Gott Nytt år till er alla!


Nytt år, nya möjligheter!

Tänk vad fort tiden går, det känns som att det var för ett par månader sedan som vi kom ner hit till Phuket, men i själva verket så är det mer än sju månader sedan. Men - som man brukar säga - tiden GÅR fort när man har trevligt! För trevligt har vi haft det, det har faktiskt varit den bästa tiden i mitt liv, så här långt.


I morse när vi steg upp hade våra thailändska grannar Chang och Påån ställt ett fat med pannkakor på bordet på vår terass. Varje pannkaka var inrullad i vitt papper och mellan pannkakorna var det socker. Vi har fått sådana pannkakor vid ett tidigare tillfälle och de är mycket goda. De är avsedda att ätas till en kopp kaffe, så det kommer att bli vårt eftermiddagsfika idag. Bredvid fatet med pannkakor låg även ett fint nyårskort där Chang och Påån skrivit en så fin nyårshälsning till oss så att vi blev riktigt rörda. Det känns gott att ha sådana vänner som sina närmaste grannar!


Jag vill passa på att önska er alla ett gott slut och ett ännu godare nytt år! Vi hinner ju prova på det nya året sex timmar innan er, men å andra sidan så kommer ju det nya året att ta slut sex timmar tidigare för oss vid nästa nyårsafton...

Lugna, sköna juldagar

Julhelgen har förflutit, lugn och skön. På julaftonen myste vi med hembakt fikabröd, knäck och glögg vid lunchtid och på kvällen blev det julmiddag med Janssons frestelse, inlagd sill, kallrökt norsk lax, kalkonskinka, kycklingköttbullar och dito prinskorvar, hembakt knäckebröd m.m.
Nu är det de s.k. mellandagarna, något som man inte märker här förstås. Någon mellandagsrea med all dess hysteri har vi ju inte utan livet flyter på utan stress och jäkt. Det man märker när man är ute på vägarna är ju förstås att det är extra många turister i farten. De kör omkring på hyrda motorcyklar, många iförda endast badkläder och utan hjälm. Att många av dem troligtvis inte har någon som helst vana av att köra MC och dessutom inte verkar ha något emot att dra i sig ett par starka Changöl innan de äntrar bågen verkar inte vara något hinder. Tyvärr så händer det en hel del olyckor. Det gör det alltid i den thailändska trafiken men om man dessutom är ovan både vid den kaotiska trafikrytmen, vänstertrafiken och är onykter så ökar risken betydligt. I bästa fall blir det en fraktur eller några rejäla skrapsår, har man otur går det sämre än så...

Som jag skrivit tidigare så firar ju thailändarna inte jul eftersom de allra flesta är buddhister (ca 95 %) eller muslimer (ca 3,8 %). Den resterande minoriteten är företrädesvis hinduer och kristna. Nyår firar thailändarna däremot även om de egentligen har en annan tideräkning än i västvärlden. Den thailändska tideräkningen börjar när Buddha föddes, 543 år före Kristus. Det thailändska nyåret firas mellan den 13:e och 15:e April. Enligt den thailändska tideräkningen är det nu år 2553, vilket man t.ex. kan se på matförpackningarnas "bäst-före-datum", mjölken kan t.ex. vara bäst före den 31 december år 2553!

Inför nyårsfirandet har nu personalen i de stora mataffärerna fullt upp med att iordningställa stora, fina presentkorgar med olika godsaker. I vissa av korgarna är det matvaror som även vi västerlänningar uppskattar, medan det i andra korgar kan vara t.ex. enbart ett stort antal små glasburkar innehållande svalbo-dryck, något som påstås ha välgörande egenskaper som t.ex. vara stärkande för luftvägarna, lindra förkylningar och även vara bra för hyn och ge ett ungdomligt utseende! Men det är ju tur att vi alla är olika och tycker om olika saker. Tänk om alla i världen skulle äta hummer och dricka champagne vid nyår, det skulle nog inte fungera.

Under tiden jag har skrivit det här inlägget har Internetuppkopplingen gått ner fem (!) gånger... Vi gör en felanmälan i stort sett varje dag till bolaget TOT men får bara en massa olika svar, inget händer. Så är det här i Thailand på många fronter, det mesta fungerar inte alls på det sätt vi är vana. Man skulle väl kunna var lite elak och säga att de flesta företag som man anlitar tycks ha svenska SJ som förebild, då förstår ni nog vad jag menar.
Men Thailand har ju så mycket annat - sol, värme, vänliga människor, god mat m.m. så jag tänker stanna här i alla fall!

God fortsättning önskar jag er från ett soligt och varmt Phuket!


En riktigt God Jul tillönskas Er alla!


Här råder julefrid!


Undrar vad han tänker på - tomten som sitter uppflugen i vår kokospalm?

Kanske tänker han tillbaka på hur det var förr i tiden, när det alltid var snö så här i juletid? Hur han - som då var en ung och rask liten nisse - hade bråda dagar med att tillsammans med de andra tomtarna få julklapparna färdiga till alla barn? Eller tänker han kanske på hur lugnet brukade lägra sig på julaftonsnatten när alla paketen var utdelade och han fick sätta sig till ro på sin stubbe i skogsbrynet och äta den välförtjänta julgröten som de snälla barnen hade ställt ut bakom stugknuten?Nu är han gammal och krokig, några julklappar delar han inte ut längre. Även om han ler när han drömmer sig tillbaka till de gångna åren så känns det ändå ganska skönt att ha fått förmånen att på äldre dar komma till varmare nejder. Att bara få ta det lugnt, sitta med sin kaffekopp i knäet och låta tankarna fara, det är inte så dumt faktiskt. Så tror jag att tomten tänker...

I fredags började vi med lite sedvanligt mys ute på terassen...


Sedan blev det ett ost, nybakad baguette och en bra film som avslutning


Idag, söndag, bjöd vi över vår granne Kent på adventsfika, nybakade saffransbullar och pepparkakor


Vi avslutade med knäck och hemlagad glögg


Och så de sista bilderna från Khao Lak - bättre sent än aldrig...

_______________________________________________________________________________

Biblioteket bjöd på böcker och magasin samt fritt Internet


Hotellets restaurang bjöd på härliga frukostar i en underbart avkopplande miljö


Finns det något bättre sätt att avsluta sin frukost än med lite härlig, färsk frukt?


__________________________________________________________


En obehaglig upplevelse för oss och ännu obehagligare för en liten katt...

Idag på eftermiddagen var vi med om något mycket obehagligt. Vi var på väg hem efter en tur med mopparna när vi, en bit från vårt hus, fann en katt liggandes på vägen, påkörd och illa skadad, men fortfarande vid liv. Vi stannade genast och tänkte att vi måste hjälpa den stackars katten som blödde och skrek hjärtskärande.
S hittade en halv tegelsten och jag tog på mig den obehagliga uppgiften att slå ihjäl den stackars katten. Jag ska inte gå in på några detaljer, man jag hoppas att detta är något som jag aldrig mer ska behöva göra. Att slå ihjäl en katt är något helt annat än att slå ihjäl en fluga om man säger så... Vi har hela kvällen haft obehagliga bilder på våra näthinnor. Trots allt är vi ändå glada att vi kom till platsen när vi gjorde. Annars hade nog den stackars katten fått ligga och dö en långsam och mycket plågsam död. Thailändare slår inte ihjäl djur, inte ens sina egna husdjur avlivar de när djuren blir gamla och/eller sjuka, utan de får självdö. Det har med deras religion, buddhismen, att göra. Själv kan jag emellertid inte tänka mig att låta ett djur lida, även om jag så själv måste "hålla i bilan".

Internet tillbaka, av och till...

Det känns bra att kunna vara uppkopplad igen, men vi har fortfarande problem av och till. Vår uppkoppling försvinner några kortare stunder varje dag men på TOT säger man att man jobbar på problemet. Här i Thailand så får man lära sig att inte sätta alltför stor tilltro till vad de säger eller lovar när man kontaktar en butik eller någon annan typ av serviceinrättning. Man ger ofta det svar som man tror att kunden blir glad av, att man inte har någon täckning för vad man lovar, ja det är väl inte så farligt tycks de tänka.Idag skiner solen och likadant var det igår. Som jag tidigare har skrivit har monsunperioden envist hängt sig kvar med gråmulen himmel och en och annan skur. Men ni får vi hoppas att det soliga högsäsongsvädret har kommit för att stanna.

Jag läste i morse i Svenskan om att ett stort snöoväder närmar sig Sverige. Det, tillsammans med sträng kyla, torde väl göra att de flesta får en riktigt vit jul. Hos oss har vi plockat fram några små tomtar och vi har även smuttat lite på min hemmagjorda glögg. I stan har de stora affärerna julgranar och tomtar lite här och var och det spelas julmusik i högtalarna. Det är allt lite mysigt även om det inte kan bli på samma sätt som i Sverige. Thailändarna själva firar ju inte jul överhuvudtaget, de är ju buddhister och vet nog inte ens vad julens ursprung är (något som de delar med många svenskar kan man tro).

I nästa vecka har vi bestämt oss för att åka in till stan och "julhandla". Det innebär för vår del att vi ska köpa varandra var sin julklapp för max. 1 000 Baht, ca 230 kronor, samt att vi ska fylla varukorgen med lite extra godsaker; goda ostar, choklad etc. Det ska bli trevligt. Man får försöka skapa sig lite traditioner även om det blir på ett något annorlunda sätt än man varit van vid.


Förresten, igår bokade vi var sin flygresa till Sverige, med Qatar Airways. Eftersom vi har Assar att ta hand om kan vi inte åka samtidigt så S åker till sina föräldrar på Öland/i Småland i juni och jag åker till min mamma i augusti. Precis som förra gången så avslutar jag med några dagar i Stockholm, för att träffa min syster med familj samt några andra goda vänner. Det ska bli trevligt.

Jag önskar er alla en bra avslutning på veckan. Ta det lugnt och tänk på att julen ska vara en tid för avkoppling, inte tvärtom!

PS Jag lägger in några "eftersläntrar-bilder" från vår lillsemester i Khao Lak. DS

Man kan fiska från en båt, tillsammans med några andra (notera killen i "masten"!)


eller i mindre skala med ett enkelt kastnät...


Under monsunperioden blir himlen ibland mycket vacker, innan den öppnar sig och regnet öser ner


Efter att både vi och restaurangens huskatt ätit oss mätta var det dags för en liten tupplur


Utan Internet igen...

Sedan i morse ar vi pa nytt utan Internet. Den har gangen fungerar var fasta telefonlinje men vart ADSL ar utslaget. Var granne, byggherren Dieter, har varit in till TOT:s kontor i stan idag for att klaga och fraga vad som star pa. Han ar namligen ocksa utan Internet nu. Tydligen ar det ett mer generellt fel den har gangen med manga hushall som star utan Internet. Nar det ska vara fixat vet ingen. Dieter ska kontakta TOT i morgon igen.

Vi ska nu ta kontakt med en annan leverantor for att kanske byta. Det tokiga ar att vi har en bindningstid pa 12 manader hos TOT och den tiden loper pa till nasta sommar. Men fortsatter det sa har sa ska vi forsoka att bryta kontraktet i fortid, annars far vi val ha tva abonnemang fram tills sommaren. Det ena fungerar ju for det mesta inte i alla fall.

Idag har vi haft annu en solig och fin dag men nu pa eftermiddagen sa tornar molnen upp sig ute till havs. Det ser ut att bli askskurar till natten. Bra det, for da slipper jag vattna grasmattan. I morgon skiner solen sakerligen igen skulle jag tro.

Ha en fortsatt bra torsdag, och betank att det ar fredag i morgon!

Var är solen?

Jo, jag vet att den finns där ovanför molnen, men idag har vi inte sett skymten av den. Det har verkligen varit helmulet och det har nästan sett ut som skymning hela dagen. Som jag skrev tidigare så tycker jag att det är skönt när det är mulet och varmt, men man börjar ändå undra så smått vad det tagit åt vädret? Den här tiden på året ska det nämligen vara klarblå himmel och strålande sol. Lite synd kanske man kan tycka om turisterna som kommit hit en eller två veckor och som suktar efter solen, men å andra sidan så går det ju inte någon nöd på dem heller. Temperaturen har idag legat på runt 28 grader och det har endast fallit någon enstaka regndroppe. Nu på sena kvällen har det däremot börjat regna och ska fortsätta även i morgon. Men vad gör väl det, lyser inte solen i morgon så gör den väl det någon annan dag framöver!Idag åkte vi in till Patong och gick på bio. Vi såg en spännande film som heter Unstoppable. Den baseras på en verklig händelse om ett tåg, lastat med den livsfarliga kemikalien fenol, som kommer på drift utan förare. En av huvudrollerna innehas av Denzel Washington, en i mitt tycke mycket bra skådespelare.

Som jag skrivit tidigare kan Phuket erbjuda förstklassiga biografer och priset är minst sagt överkomligt. Vi lyxar till det och köper De Luxe-stolar med extra benutrymme, högt ryggstöd som man kan luta bakåt, och för en sådan biljett betalar vi ca 30 kr per person. Platser i de ordinarie sätena kostar ca 25 kronor. På onsdagar kommer man undan med 18 kronor, det priset gäller för alla platser, således även De Luxe-stolarna. Så på onsdag bär det av igen. Då blir det en komedi som jag just nu inte minns namnet på.

I morgon, när det förmodligen regnar, ska jag ge mig i kast med pepparkaksdegen. Ska även koka knäck, men det får nog vänta ett par veckor till. Annars är risken överhängande att vi står utan knäck på självaste julaftonen (jag känner mig själv alltför väl...).

Ha en skön måndagkväll och håll ut, om fyra dagar är det fredag!

Det blev eftermiddagsbio i Patong idag.


Filmen är baserad på en verklig händelse


Telefon och Internet tillbaka - efter 22 dagar!

Vi hade faktiskt börjat att misströsta men i eftermiddag fick vi tillbaka vår telefonlinje igen, och med den även vårt ADSL-internet. Man känner sig verkligen avskärmad från omvärlden utan Internet, men faktiskt, efter en vecka eller så börjar man så smått att vänja sig. Det har emellertid blivit en tur ner till ett Internetcafé nere i byn en stund nu och då. Nu är i alla fall ordningen återställd och det känns skönt.


Här på Phuket har vi det varmt och skönt. Monsunen har emellertid hängt sig kvar lite, såtillvida att vi fortfarande har mest mulet väder. Lite regn har det oc kså varit emellanåt den senaste veckan, men inte mer än någon kortvarig skur. Vi som bor här har ju inte någon press på oss att ligga på stranden och pressa så för oss passar det mulna, varma vädret helt perfekt. Och vi vet ju att solen finns där bakom molnen och förr eller senare så blir det "högsäsongsväder" med klarblå himmel och strålande sol.

När man läser de svenska webbtidningarna så verkar det som att den förra vintern går i repris, med ovanligt mycket snö samt minusgrader i hela landet. Det är ju emellertid december och advent så för tillfället så passar väl vädret in rätt så bra antar jag. Här nere i värmen är det svårare att få någon adventsstämning, men jag har i alla fall gjort en pepparkaksdeg idag. Jag har också lagt en vaniljstång samt pomeransskal på dragning, det ska bli en tinktur som förhoppningsvis ska ge angenäm smak åt min hemmagjorda glögg så småningom.

I morgon är det andra advent, då ska vi bjuda över vår svenske granne på adventsfika med saffransbullar och pepparkakor. Det smakar gott även i palmernas skugga!
Jag önskar er alla en trevlig fortsättning på helgen!

Grillade tigerräkor, ris, sallad och goda thailändska dippsåser


22 dagar utan telefon-/Internetuppkoppling

Trots ett flertal olika loften om att var telefonlinje snart ska vara fixad sa ar vi fortfarande utan uppkoppling. Jag aterkommer med ett "riktigt" inlagg sa snart ordningen ar aterstalld. Hur lang tid det kan ta vet val ingen antar jag...

I ovrigt har vi det bara bra, standigt drygt 30 grader men monsunen har hangt sig kvar lite, vilket gor att vi har mulet vader de flesta dagar. Dock obetydligt med regn, sa pa det hela taget ar det perfekt vader tycker jag.

RSS 2.0