Jag är satt på kylning!


Jag är satt på kylning!

Sedan drygt en vecka tillbaks är jag på besök i mitt gamla hemland och befinner mig i Örnsköldsvik hos kära mor. Jag hjälper henne att måla om i sin nya lya och det blir ljust och fint. Det är roligt att kunna göra något för henne och att vi får så många dagar tillsammans. Jag har nog inte tillbringat så många dagar tillsammans med mamma sedan jag bodde hemma i de tidigaste tonåren. I övrigt så är jag väl måttligt förtjust, tänker då på vädret. Vi har ett par minusgrader och några cm snö. Men jag vet ju att jag snart får återvända hem till varma, soliga Phuket. Fick en rapport därifrån igår och temperaturen låg på 35 grader i skuggan. Kanske lite för varmt för vissa, men mig passar det perfekt.

I slutet av veckan drar jag ner till Stockholm för att umgås några dagar med min syster och hennes familj. Jag ska också träffa några goda vänner och f.d. arbetskamrater vilket ska bli mycket trevligt. På tisdag nästa vecka så åker jag tillbaka till Phuket. Det blir en lång resa, först 6.5 timmars flygning ner till Qatar där jag ska vänta 7,5 timmar. Sedan blir det 7,5 timmars flygning ner till Kuala Lumpur i Malaysia där jag väntar i ca en timme och därefter 1, 5 timmes flygning till Phuket. Resan är lång, både i distans och tid men vad gör det, jag har gott om tid och - som man brukar säga - den som väntar på något gott...
First Class Cinema - bättre än så här kan man inte sitta på bio


Action för hela slanten!

Idag åkte vi in till Patong för att gå på bio. Den film vi valde heter RED och är en rejält fartfylld action med fyra säkra kort i huvudrollerna: Bruce Willis, John Malcovich, Helen Mirren och Morgan Freeman. De är alla tidigare CIA-agenter och p.g.a. sina tidigare uppdrag blir nu Bruce Willis utsatt för ett försök till likvidering av den nuvarande säkerhetsjänsten. Men de vet inte vem de har att göra med, snart har han fått med sig de agenter han tidigare sambarbetade med, som spelas av Malcovich, Mirren och Freeman, och man sitter faktiskt och njuter av närmare två timmars härlig underhållning. Filmen är fartfylld och spännande samtidigt som den stundtals är riktigt rolig. Jag vet inte när den har premiär i Sverige, men när den kommer så tycker jag att du ska gå och se den. Gillar man fartfylld action med några av de bästa skådespelarna så är valet självklart!

http://www.theredmovie.com/


Att gå på bio i Thailand är billigt med svenska mått mätt. Biograferna här är nybyggda och mycket fina. En normalbiljett kostar knappt 23 kronor och vill man slå på stort kan man välja De Luxe-säten för för ca 37 kronor. Då sitter man i sköna fåtöljer med hög rygg som man kan luta bakåt. Vill man riktigt lyxa till det kan man välja First Class Cinema. Det kostar ca 130 kronor och då har man tillgång till en mycket läckert inredd lounge en timme innan filmen. Där bjuds det på småvarmt, bakverk, olika färska frukter samt alkoholfria drinkar eller kaffe/te/läsk. När man sedan kommer in i salongen finns det en stor skål popcorn, en stor cola samt en tjock, härlig pläd vid varje fåtölj (man brassar på rejält med AC:n så det kan vara rätt så svalt). Och då är det verkligen riktiga fåtöljer, som man i princip kan ligga ner i med benstöd som fälls upp.
Efter att man visat reklamfilmerna kommer alltid ett inslag med en hyllning till den thailändske kungen. Nationalsången spelas samtidigt som en kort film med bilder ur kungens liv visas. Då förväntas man stå upp. De som inte gör det kan åtalas för majestätsbrott, en sådan incident inträffade för kanske ett år sedan, då en upprorisk thailändare vägrade ställa sig upp. Det blev upplopp i salongen, polis tillkallades och personen i fråga arresterades. Jag har för mig att han dömdes till ett ganska långt fängelsestraff. De´du Carl-Gustaf vore väl något att ta efter?
I morgon eftermiddag lyfter jag från Phuket för att hälsa på de mina i Sverige. Den här gången flyger jag med Qatar Airways. Resan går via Kuala Lumpur, Qatars huvudstad Doha och sedan vidare upp till Stockholm. Qatar Airlines sägs vara ett av de bästa flygbolagen och ska erbjuda service, mat och dryck på toppnivå, även i ekonomiklass. Vi får väl se om det stämmer... Vi har nästan alltid flugit med Thai Airways när vi rest till Thailand, men att flyga motsatta riktningen, d.v.s. Thailand-Sverige-Thailand är mycket dyrare än att åka från Sverige till Thailand. Så därför blev det Qatar Airways, som var ca 3 000 kronor billigare än Thai.

Eftersom jag reser iväg i morgon så blir det inte något bloggande på några dagar. Vill därför passa på att önska er alla en riktigt skön och avkopplande helg!

RED - Retired Extremely Dangerous


Livets goda...

Härom kvällen festade vi på var sin härlig räkmacka, gjord på norska ishavsräkor. Det var länge sedan vi åt "vanliga" räkor och det smakade ljuvligt gott. Det kan ju tyckas motsägelsefullt att ishavsräkor importeras till Thailand medan de thailändska tigerräkorna exporteras till Europa. Men det är ju olika sorters räkor och en räkmacka gjord på tigerräkor skulle inte bli samma sak som ishavsräkor. I vilket fall så var det mycket gott och vi mumsade även på en smörgås med kallrökt lax som fångats i vattnen utanför Alaska. Här på Phuket finns ju god mat i överflöd, både den härliga thailändska maten och de thailändska råvarorna, men även andra delikatesser från i stort sett hela världen. Vi äter och lagar mycket thailändskt men ibland så blir man sugen på något riktigt svenskt, eller åtminstone skandinaviskt. Kommer osökt att tänka på rimmad lax med dillstuvad potatis, det får nog bli en sådan middag framöver. Det dröjer dock några veckor för på fredag åker jag till Sverige för att besöka min mamma ett par veckor och sedan stanna till i Stockholm hos min syster några dagar innan jag återvänder hem till Phuket i början av november. Det ska bli trevligt att träffa min familj, men jag ryser vid tanken på iskalla vindar och kanske t.o.m. snö. Mamma bor ju i Örnsköldsvik så man vet aldrig, har jag otur så blir det väl till att slira omkring på ishala gator. Men det blir ju i alla fall bara under en begränsad tid, snart är jag tillbaka i den sköna, tropiska värmen igen och behöver bara ta del av kyla, snö och is via de svenska tidningarna på nätet.
Nu är det dags att bege sig ner till havet för den sedvanliga "power-walken" på ca en timme. Man kan ju inte bara äta gott, man måste se till att förbränna lite av det goda också...

Livet kan bjuda på mycket gott, en härlig räkmacka t.ex.


Ljudet av de brölande paddorna, igen...

Nu har jag korrigerat den felande (eller åtminstone ej klickbara länken) länken i mitt förra inlägg. Så nu kan du gå tillbaka till inlägget, klicka på länken och njuta av paddornas kärleksserenader. Kan tillägga att de inte har hörts till i kväll, de har nog förflyttat sig till något ställe där det finns fler padd-tjejer att roa sig med.

Mängder med regn, kombinerat med en rejäl köldknäpp (nåja, temperatursänkning i alla fall).

I natt började det regna och åska och det har fortsatt hela dagen. Regnet har formligen vräkt ner och åskan mullrar hela tiden.

Då vi hade ett viktigt ärende till posten som inte kunde vänta var vi tvungna att ge oss ut med våra motorcyklar. Rawais postkontor ligger ca 5 km från vårt hus och i vanliga fall tar det inte många minuter att susa iväg dit, men i det kraftiga regnet fick vi nästintill krypa fram. Flera thailändare har varnat oss för att det blir mycket halt och slipprigt på vägarna när det regnar. Normalt är det mängder av MC-förare ute längs vägarna men idag höll sig alla som kunde inomhus. De som ändå var tvungna att ge sig ut körde precis som vi väldigt försiktigt. Det inte bara regnar, det är också svalare än normalt. Vi har i skrivande stund bara 25 grader ute, det är ovanligt att temperaturen kryper så långt ner och märkligt nog så har vi redan vant oss så pass vid värmen att vi tycker att det känns kyligt. Vi har därför suttit inne och käkat middag i kväll och ska nu avnjuta kvällens DVD-film. Vet inte riktigt vad det blir, men det lutar åt någon action.


Ute i vår trädgård har vi i kväll för första gången fått besök av ett par paddor som är otroligt högljudda. De har ett läte som liknar signalhornet på en gammal långtradare, eller som en högljutt råmande ko. Jag har sökt på Internet efter vilken padda det är frågan om men har inte hittat något svar. Däremot har jag fått många träffar där västerlänningar som bor i Thailand har skrivit om dessa paddor och att de tycks vara ett stort problem för dem som har dem i sin närhet. Ljudet är nämligen så högt att de stör nattsömnen och de hörs på hundratals meters avstånd. Som tur är har vi (än så länge, peppar peppar...) bara två stycken i vår trädgård. Ibland har vi passerat vissa ställen där de finns i mängder och det verkar som de alla försöker att överrösta varandra. Man hör dem t.o.m. mycket tydligt även om man kör förbi med sin MC och dessutom har en hjälm som helt går ner över öronen. Snacka om ljudresurser!
*****
Om du går till nedanstående länk så får du höra hur paddorna låter. Ljudet låter dock mycket högre i verkligheten.

http://soundcloud.com/soundplusdesign/thai-frogs-and-toads/s-Zt5Sr
Ha en skön avslutning på tisdagen och håll ut - i morgon är det lill-lördag igen!

Regntunga skyar, minst sagt... (bilden lånad från Internet - det är svårt att köra och fota samtidigt i regnet)


RSS 2.0