Idag har jag gjort min samhälleliga plikt - tagit ansvar för Sveriges framtid!

Idag har vi således röstat i det svenska valet. Det gjorde vi på svenska konsulatet i Phuket Town. Vi har varit dit en gång tidigare, år 2006. Det gällde då, förutom riksdagsvalet, även folkomröstningen angående biltullar. Befinner man sig utomlands och vill rösta är det mycket enkelt, man behöver inte något röstkort utan det räcker med passet eller en giltig legitimation. Röstsedlar för alla större partier (inkl. piratpartiet och Sverigedemokraterna) finns på konsulat och ambassader, dock utan personnamn.

Sveriges generalkonsulat i Phuket inrättades den 4 januari 2005, efter tsunamin. Det har därefter, den 1 maj 2008, omvandlats till ett honorärkonsulat. Huvudansvaret för den konsulära verksamheten övergick då till ambassaden i Bangkok. På Phukets honorärkonsulat kan man bistå med service som t.ex.

– utfärda intyg av olika slag 
– utfärda provisoriska pass 
– lämna ut svenska ordinarie pass 
– lämna ut svenska körkort 
– lämna ut bank/kreditkort
– bistå svenskar som är nödställda, frihetsberövade och sjuka
– bistå i samband med dödsfall

Honorärskonsulen i Phuket heter Wichit Na-Ranong. Namnet antyder att personen i fråga är thailändare.

 


 

FAKTA OM SVENSKA HONORÄRSKONSULAT
Det finns cirka 400 svenska honorärkonsulat. Deras uppgift är att hjälpa ambassaderna och karriärkonsulaten i olika ärenden. Ett honorärkonsulat leds av en honorärkonsul. Att vara honorärkonsul är ett oavlönat hedersuppdrag. En honorärkonsul kan vara svensk eller utländsk medborgare. Många svenska honorärkonsulat finns exempelvis i de nordiska länderna, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA.

Svenska konsulatet i Phuket - inte alltför pampigt kan man väl tycka


En skön söndag vid stranden

Monsunperioden till trots så har vi torrt skönt väder och regnet ser vi inte mycket av. Efter en lång frukost på terassen, med veckans färska exemplar av Phuket Gazette, åkte vi ner till stranden. Solen sken och det blåste friskt och svalkande från havet. Det var verkligen skönt, även om de höga vågorna gör att det råder badförbud. Det är alltid några dumdristiga personer som trotsar badförbudet, så även idag. Badvakterna rycker ut ibland och försöker få personerna att gå upp ur vattnet, oftast utan större framgång.
Efter att vi kommit tillbaka från stranden har jag vattnat och fixat i trädgården ett tag och ska nu ta mig an söndagsmiddagen som idag blir pasta med tigerräkor och bläckfisk i en sås av grädde och vitt vin. Ska bli gott tror och hoppas jag!
Ha en skön avslutning på helgen!

Härliga Nai Harn beach


Tålamod, tålamod - mängder av tålamod!

När man bor i Thailand är det en fördel om man är utrustad med ett stort mått av tålamod. Det är inte mycket som fungerar som man är van vid från Sverige. Vid första anblicken så kan det tyckas som att det inte är så stor skillnad, men ju längre man stannar här, desto mer upptäcker man vilken skillnad det är mellan välordnade Sverige och detta land. Ta t.ex. det här med el, telefon och Internet. Lite nu och då är det planerade "block outs" vad gäller elen. Däremellan är det icke planerade avbrott. När det sedan kommer till telefon och Internet, ja då får man verkligen vara tålmodig.
*****
I ca tre dygn har vi den här veckan varit utan Internet. I tisdags var plötsligt förbindelsen bruten men återkom på sena eftermiddagen. Onsdag morgon så bröts förbindelsen igen och anledningen till det uppgavs vara en avgrävd kabel någonstans. Jag gissar att det var någonstans nere i vår by, där man som bäst håller på att gräva ner den enorma härva av telefonkablar som via stolpar går längs med vägen. Så ser det ut på de flesta ställen här i Thailand men här på Phuket håller man på att så sakteliga gräva ner ledningarna under jord. Härvorna är så tjocka att de killar som brukar vara ute på reparationsuppdrag ofta lutar sina bambustegar direkt mot ledningshärvan när de ska klättra upp och reparera de ofta krånglande ledningarna.
*****

Nu är emellertid ordningen återställd (peppar, peppar!) så vi har på nytt fått kontakt med yttervärlden. Skönt, för man blir ganska beroende av att ha tillgång till nätet. Själv ringer jag en hel del med Skype bl.a.
De senaste dagarna har vi haft soligt och mycket varmt väder, upp till 34 i skuggan, så vi har passat på att ligga ett par dagar vid stranden och njutit av solen och var sin bra bok. Det är faktiskt rätt så trevligt att leka charterturist nu och då!
*****
En skön och avkopplande helg önskar jag er alla!
***
PS Om någon undrar så gör jag min pepparaioli genom att smaksätta en hemlagad aioli (äggula, salt och neutral matolja) med några klyftor pressad vitlök, grovkrossad svartpeppar samt lite stött roséppar. Gott till grillat! DS

Vilken härva!


Det blev fredagsmiddag vid poolen i kväll, kycklingburgare, hemlagade frittar, sallad och pepparaioli


Från Central Festival går en gångbro över till Home Works, ett "Mega-Bauhaus" samt till ett flertal andra butiker.


Det är lätt att lockas till inköp i det stora shoppingcentret Central Festival


Här finns det något för alla, vare sig du är thailändare eller västerlänning


På In & Out bakery kan man köpa härligt bröd, både matbröd men även äppelpajer och kanelbullar


En "Chrispy Coctail" och en kopp Choco Latte på Swenzens Ice Cream är ingen dum avslutning!


Tack alla ni som har skickat gratulationshälsningar till min kära mamma på hennes 80-årsdag!


Lugnet på landet...

I förrgår åkte min mamma, storasyster och systerson tillbaka till Sverige. Det har varit mycket trevligt att ha dem här och trots att vädret har varit rätt så gråmulet så tror jag att de har haft härliga dagar här hos oss.
Visst blir det lite trångt när fem personer ska samsas i ett hus på tre rum och kök, men som tur är så har vi två badrum och våra gäster är dessutom mycket lätta att komma överens med så vi har bara haft det trevligt.
******
Igår var vi in till stan för att anmäla oss vid Immigration Office. Det ska man göra var 90:e dag när man är här på longstay visa. Man får då ett dokument som de signerar och stämplar och häftar fast i passet. Denna procedur kostar inte något, men vi har tidigare blivit rådda att lägga in 100 Baht (ca 23 kronor) i passet för att få det hela att gå smidigt. Tjänstemannen som handlade mitt ärende la sedeln åt sidan och efter en stund åkte den diskret ner i byxfickan. Till det ryska paret som var före mig, och som var där i samma ärende, sa tjänstemannen att det kostade 300 Baht, d.v.s. 150 Baht vardera. De betalade och utgick naturligtvis ifrån att det var en officiell avgift för att få ärendet handlagt.
******
Som jag skrivit tidigare så är korruptionen mycket utbredd här, liksom i övriga länder med relativt fattig befolkning. Eftersom det ju alltid är bättre att förekomma än att förekommas så kan man, genom att lägga en liten slant i passet i förväg,  undvika att tjänstemannen begär en ännu större summa när han handlagt ärendet klart. Det är ju svårt för oss att börja dividera med honom om att det inte ska kosta något, man är på något sätt i beroendeställning och dessutom är ju thailändarnas kunskaper i engelska ofta mycket begränsade och mina kunskaper i thailändska räcker ännu inte till för att jag ska kunna föra en sådan diskussion. En del människor (bl.a. ett par, tre stycken som jag vet följer min blogg) skulle säkerligen ta strid och börja argumentera och var och en gör ju naturligtvis som den vill, så även jag, som för egen del väljer jag att köra "thai style" d.v.s. lämna ett par tior och få ärendet ur världen, snabbt och effektivt.
****
Nästa vecka ska vi åka in till stan igen, då för att rösta. Det gör vi på konsulatet i Phuket Town. Man behöver inte något röstkort utan det räcker med att ta med pass eller annan giltig legitimation. Valsedlar finns på konsulatet, dock utan personnamn. Men det viktigaste är ju att man får möjlighet att göra sin röst hörd och lägga sin röst på det parti man sympatiserar med (eller tycker minst illa om, i alla fall :-)
*****
Jag önskar er alla en riktigt skön helg! Njut av nykokta kräftor (Oj, vad gott det skulle smaka!) eller en klämma med surströmming och gräddfil (Oj, vad illa det skulle smaka :-).

Någon som kan svara på varför thailändska hantverkare ofta har en tjock, stickad yllemössa på huvudet?


Hårt arbete i den gassande solen, vårt parasoll kom väl till pass.


De sista plankorna sätts på plats


Äntligen klart, efter flera dagars jobb!


Min mamma och min syster tar thaimassage varje morgon...


...och min systerson Jonathan mumsar "het" thaimat så det står härliga till!


Idag firar vi mamma Bojan som fyller hela 80 år!


Grattis Mamma!


Nu är huset isolerat mot regn och hetta

Hus i Thailand är oftast byggda så att yttertaket består av ihopsvetsade järnbalkar på vilka man har lagt tegeltak. I det heta klimatet utvidgar sig järnbalkarna när solen gassar för att sedan dra ihop sig när det blir svalare på kvällen (nåja, något mindre hett i alla fall).
*****

Detta innebär att det på sikt kan uppstå sprickor i en eller annan tegelpanna vilket kan resultera i att vatten droppar in när det kommer ett skyfall.
Det heta klimatet gör också att bostaden blir onödigt uppvärmd om yttertaket är dåligt isolerat. Man brukar lägga en aluminiumduk under tegelpannorna men det har, enligt vad jag fått veta, endast en marginell inverkan på temperaturen i bostaden.
*****
Det som sägs vara mest effektivt när det gäller att isolera huset mot framtida läckage samt mot alltför varmt ihomhusklimat är att isolera insidan av yttertaket med polyurethanskum. Denna teknik används mycket i de sydliga medelhavsländerna men är ännu rätt så ny här i Thailand.
*****
Eftersom vi hoppas på att få många sköna år här i vårt hus så har vi valt att satsa på att isolera huset, dels mot värmen men även mot kommande skyfall. Genom att huset blir isolerat mot värmen så sänks även våra el-kostnader, för vi sover alltid med AC:n påslagen.
*****
Killarna från företaget, Spray Me Pur Foam, kom tidigt en morgon förra veckan. De drog tjocka slangar från sin lastbil, in i vårt kök, vidare in i förrådet och upp genom den taklucka vi har där. Sedan arbetade de fyra killarna i det närmaste oavbrutet i nio timmar.
Insidan av vårt yttertak är nu isolerat med ett tjockt lager av polyurethanskum. Skummet härdar och blir rätt så hårt, men ändå följsamt mot de rörelser som uppstår i järnbalkarna vid temperaturväxlingar.
****
I övrigt så har vi det fortsatt härligt här i paradiset. I lördags kom min mamma, syster och systerson till oss. Mamma fyller 80 år på söndag, så det ska vi fira såklart! Det är roligt att hon får vara så pigg och alert, åren till trots. När vi hämtade min familj på Phukets flygplats i lördags så såg mamma ut som en utvilad 70-åring, trots den mycket långa resan och trots nästan ingen sömn. Nu har vi ytterligare drygt en vecka tillsammans, dagar som känns mycket värdefulla för oss alla.

Företaget Spray Me Pur Foam är stationerat i Cha Am, söder om Bangkok


I närmare nio timmar arbetade fyra killar i stort sett oavbrutet


Så här ser det ut när en del av taket har isolerats mot värme samt ev. läckage.


Vågade människor...

Under monsunperioden, d.v.s. från slutet av april till början av november ändras havets beteende här på Phuket. I början av perioden så börjar vågorna gröpa ur en del av sandstränderna så att stora klippor, som förut legat begravda djupt under sanden, blottläggs och den tidigare långa, fina sandstrandens nivå sjunker och klipporna sticker upp högt ur sanden. Det här gäller inte alla stränder och vad som styr det hela vet jag inte riktigt. Det jag vet är att när monsunperioden upphör så lämnar havet tillbaka all sand och nivån återgår till den tidigare och de stora, blottlagda klipporna blir på nytt dolda under tonvis med sand.
*****

Monsunperioden innebär också att vågorna som slår mot stranden blir högre och kraftigare och det bildas förrädiska undervattensströmmar. Phuket har ca 7 - 8 stora stränder, samtliga på öns västkust. På de flesta av dessa stränder finns numera badvakter som också sköter om att sätta upp gröna, gula respektive röda flaggor. Under monsunperioden är det oftast röd flagg och ibland gul flagg. Röd flagg betyder att man absolut avråds från att bada och med att bada menas då också att hålla till i vattnet även om man bara håller till på meterdjupt vatten.
De här varningarna struntar många turister i. Förmodligen oftast av ren okunskap och oförstånd, men ofta också av ren dumdristighet och trots. Jag har ett flertal gånger den senaste tiden sett hur många turister, tillsammans med sina barn, badat trots att vågorna gått höga och det med täta mellanrum varit uppsatt röda flaggor med varningstext längs stranden. I förrgår hörde jag hur en av de thailändska badvakterna sa till en västerländsk kille i 40-års åldern att han inte skulle bada på den sträckan av stranden p.g.a. livsfarliga undervattensströmmmar. Vad tror ni den store, muskulöse killen gjorde? Han gick upp ur vattnet, förflyttade sig ca 50 meter bort från badvakten och gick därefter i vattnet igen.
******
Hittills under den nuvarande monsunperioden (perioden maj - juli) har 20 personer drunknat här på Phuket. Det är då inte thailändare det är frågan om, de badar i princip aldrig i havet och vet dessutom hur farligt det är den här tiden på året, utan samtliga drunknade har varit turister. För någon vecka sedan drunknade tre personer på en och samma dag vid Patong Beach, den största badorten på ön. Två av dem var välträndade, unga killar från ett fotbollslag från någon av öststaterna. Den andra var en mamma som var här på semester med sin make och sina barn.
****
Det har alltså inte någon betydelse om man är vältränad, stor och stark och duktig på att simma. Undervattenströmmarna är så kraftiga så att ingen kan stå emot dem. I måndags drunkade ännu en man, då vid Karon Beach. Han hade ropat på hjälp men de tjänstgörande badvakterna var då redan upptagna med att försöka undsätta tre andra personer som råkat i nöd. Det tog dem därför tio minuter innan de anlände till den del av stranden där mannen råkat i nöd. Vågorna och strömmarna var där så hårda att de ändå inte kunde nå ut till mannen med sin båt och mannens liv stod inte att rädda.
*****
Från myndigheternas sida har man under föregående vecka sammankallat samtliga hotellägare längs kusten för att informera om läget och försöka förmå dem att informera och varna sina gäster. Endast ett tre representanter från hotellkedjorna kom till mötet. Intresset är således obefintligt att informera om riskerna med att bada under monsunperioden och man kan ju lätt gissa att det är pengar, eller rättare sagt rädslan för att förlora pengar, som ligger bakom hotelledningarnas tystnad. Man vill inte att folk ska få veta om hur riskfyllt havet är den här tiden på året.
******
Phuket är fantastiskt, även under monsunperioden, som inte alls innebär att det regnar hela dagarna i ända. Oftast är vädret torrt och skönt även om det kommer en och annan skur. Däremot så ska man ha den allra största respekt för havet och vågorna. Det kan tyckas ofarligt att hålla sig ett par meter från vattenbrynet, men så är det alltså inte. Är det röd flagg så är det detsamma som badförbud, om livet är dig kärt.
*****
Sammanfattningsvis:
Välkommen till Phuket även under monsunperioden, sola på stränderna, besök alla trevliga restauranger med sin härliga och billiga mat, koppla av och njut av värmen, men ska du bada så håll dig till den fina poolen som alla hotell erbjuder sina gäster.

Härligt, härligt men farligt, farligt!


Trädgårdstider

Trädgårdstider, det är det året om här i Thailand. Men den stora trädgårdsmässan i Phuket Town, den hålls bara en gång per år. Det förekommer mindre trädgårdsmässor lite nu och då men vid den här stora mässan deltar försäljare och utställare från hela Thailand. Det var artonde året i rad nu som den hållits.
*****

När man går där så kan man inte låta bli att önska att man hade haft en större trädgård. Men vi åkte inte tomhänta från mässan i alla fall. Förutom några annorlunda orkidéer, den röda busken och en Lotusblomma köpte vi några jasminbuskar, två citronträd samt två Kaffir Lime-träd. Det är bladen från Kaffir Lime som man använder som smaksättning i thailändska curryrätter. Häromdagen skulle jag laga en curry men upptäckte att jag glömt att köpa Kaffir Limeblad. Men så kom jag plötsligt på att jag kunde gå ut i trädgården och skörda blad från min egen planta, det kändes kul!
****
Apropå busken "Kärlek vid första mötet", kallas också Mangkono (Xanthostemon verdugonianus), så härstammar den från Filippinerna. Den är endemisk, d.v.s. förekommer endast (i vilt tillstånd) just där och ingen annanstans i världen. Trädet kallas också för Fillipinskt järnträ och är ett av det allra hårdaste och hållbaraste träslagen i världen. Träet används bl.a. till fartygskölar samt till att göra bowlingklot av. Träet är så hårt att vanliga järnspikar inte går att slå in i stammen och att såga ner ett träd med en stam på ca 70 cm i diameter sägs ta mellan två till fyra dagar, så hårt är träet. Vi får be en stilla bön att vår buske inte växer oss över huvudet för det verkar ju inte som att man kan beskära trädet i en handvändning.
***
Vädret här nere är som vanligt varmt och skönt. De flesta dagar är det växlande molnighet och uppehåll men nu och då kan det komma en skur. Men det är ju inte något konstigt med det, vi är inne i monsunperioden och skulle egentligen ha mer nederbörd än vad vi hittills haft.
*****
På lördag kommer min syster, systerson och mamma på besök. Min mamma fyller 80 i mitten av augusti och det ska bli trevligt att få fira henne här nere hos oss. Nu håller vi tummarna för att regnet ska lysa med sin frånvaro under deras vistelse här, eller åtminstone hålla sig till att falla på nätterna.
***
Ha en skön fortsättning på sommaren, vare sig nu solen lyser över er eller om det regnar!

Rak Raek Phob (Kärlek vid första träffen) är det thailändska namnet på den här vackra busken. En sådan var jag ju bara tvungen att införskaffa.


Lotusblommor. Vi köpte en, fast en annan sort. Bild av den kommer senare.


Denna art av orkidé heter Wanda. Exakt samma art fanns att köpa hos Weibulls i Stockholm i vintras. Den kostade då 999 kr. Här kostar den ca 75 kr!


Orkidéer som man aldrig sett tidigare


Här fanns nästan allt en trädgårdsentusiast kunde tänkas vilja ha.


Häftiga snittblommor, men vem har en sådan stor vas?


RSS 2.0