Idag har vi firat min livsväns födelsedag!

Idag fyllde S år. Han fyllde inte jämt och han firades inte med med presenter, men väl med en god middag. Jag åkte iväg till Villa Market i morse (Phukets svar på NK Livs) och inhandlade krabbklo-kött, creme fraiche, färsk dill, stenbitsrom, samt vitt bröd. Vidare till Wine Connection i Chalong för en flaska bubbel från sydafrika. Jag hade egentligen velat tillaga Toast Skagen, på kräftstjärtar, men sådana finns inte att få tag i här, så det en toast på krabba i stället. Det blev gott i alla fall, vilket ju är huvudsaken. Till efterrätt blev det god jordgubbsglass av ett Thailändskt premiummärke som heter Ete. Det ska egentligen vara två prickar ovanför E-et men det klarar jag inte av att skriva... Glassen är gjord på färsk vispgrädde och färska jordgubbar och smakade även den mycket, mycket gott.



I morgon bär det av till stan, i taxi denna gång. Vi ska bunkra upp med sodavatten, Coke Zero och kattsand bl.a. Det mesta klarar vi numera av att ta på våra MC, men stora flak med soda och andra skrymmande saker måste man ha bil för att kunna frakta hem.

Nu har måndagen övergått till tisdag och det är dags för några timmars välbehövlig sömn.
Ha det så skönt i höstmörkret!

Toast Skagen...nej, jag menar Toast Phuket


Kall, torr men - tyvärr Churchill - långt ifrån gratis på Phuket...


Biodags!

Idag har vi varit till den stora badorten Patong för att gå på bio. Vi såg en äventyrsfilm av den franske regissören Luc Besson, "The extraordinary adventures of Adèle Blanc-Sec". Det är en spännande och välgjord äventyrsfilm i stil med "Jakten på den försvunna skatten". Man kan väl säga att det är en saga för vuxna, men mycket bra effekter och ännu bättre masker och sminkning som gjorde de minst sagt annorlunda filmkaraktärerna mycket verklighetstrogna.
Det är lite märkligt, för de flesta filmer som går på bio här har premiär flera veckor innan filmerna går upp på biograferna i Sverige.

När vi kom ut från bion hade vädret växlat och regnet öste ner. Nåväl, det är ju inte hela världen. Här har man alltid en regnrock med sig eller, som i mitt fall, regnjacka och dito byxor. Sen är det bara att ge sig av. Varmt är det ju även fast det regnar, men man får naturligtvis köra försiktigt då det kan bli rätt så "slipprigt" i det kraftiga regnet.

Efter en god middag hemmavid har vi nu avverkat ännu en film, denna gång en gammal "Morden i Midsommer" som vi inte sett på flera år, "Vixen´s run - Juvelerna", en av de bättre avsnitten faktiskt. Regnar gör det fortfarande så jag som oroade mig för gräsmattan häromdagen, och trodde att jag skull behöva vattna den och övriga trädgården, kan nu sova lugnt.

Vi har på det hela taget haft en mycket trevlig måndag!

The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec - En film av Luc Besson. Bilden lånad från Internet, den enda bra bilden jag hittade hade typiskt nog text på ryska, men det bjuder jag på.


Lågsäsong - rätt så skönt faktiskt!

Den innevarande säsongen har många benämningar; Low season, Rainy season, Green Season, Monsun period etc. Den startar någon gång i slutet av april och pågår till någon gång i slutet av oktober/början av november. Officiellt så inleds High season den 1 november och pågår till slutet av april. Då kör de stora charterbolagen igång sin säsong och hotellens priser stiger rejält. High season kännetecknas av att vädret blir mindre fuktigt, det blir fler soltimmar och mindre regn. Varmt är det året om. Mellan dessa säsonger kommer Peak season, den kännetecknas inte av något speciellt väder utan är hotellens benämning av jul- och nyårsveckorna, då hotellen passar på att justera upp sina rumspriser ett snäpp.

För oss som bor här så är lågsäsongen ganska skön. Värmen är densamma och oftast så har vi uppehåll och växlande molnighet eller helt soliga dagar. Regnar det så är det oftast på kvällen och natten. Det är färre turister på stränderna och på restaurangerna, jag det är helt enkelt ett lite lugnare tempo.
Häromdagen åkte vi till Karon beach, en mer än tre km lång härlig strand där det under högsäsongen är, i mitt tycke, alltför mycket svenskar. Men så här års så är det helt tomt på vissa delar av stranden, så man behöver inte trängas. För min egen del kunde det gärna få vara monsunperiod större delen av året, men för thailändarnas del, som har sin försörjning av turistindustrin, så är det naturligtvis bra ju fler nordbor som flyr snö, is och rusk och i stället njuter av sol och värme här nere.

Ibland är det skönt att ligga några timmar vid stranden med en bra bok


På vissa delar av den flera km långa Karon-stranden är det ännu så länge nästan folktomt.


Kvällens film: Komedin "2 dagar i Paris"


Ett samtalsämne mindre... fast ändå inte.

Jag har upptäckt en sak: Sedan vi flyttat ner till Thailand så har vi ett samtalsämne mindre, nämligen vädret. I och för sig så noterar vi ju vilket väder det är, men det blir inte det där riktigt stora samtalsämnet som det är i Sverige. Här har vi väl i princip bara tre sorters väder: soligt och varmt, mulet och varmt eller regnigt och varmt. Idag har vi haft den förstnämnda sortens väder, nämligen soligt och varmt. Det har varit riktigt hett och det har tornat upp riktigt höga moln i fjärran som säkerligen utvecklats till rejäla åskväder ute till havs. Men här in över land har det endast kommit ett par åskknallar i övrigt så har det varma och soliga vädret hållit i sig.





Så - nu har jag pratat väder en stund, fast jag inte längre bor i Sverige. Det går om man vill!


Vi har just avslutat en god middag bestående av grillad kycklingfilé, potatisgratäng med massor grädde och vitlök, sallad samt ett gott australiskt rödvin. Till dessert blir det vaniljglass med hemlagad kolasås. Sedan är det dags för kvällens film som blir en komedi: "2 dagar i Paris".
*****
Trevlig fortsättning på helgen önskar vi här från Rawai!

 

 

"2 dagar i Paris"




Komedi från 2007 av Julie Delpy med Julie Delpy och Adam Goldberg.




"Marion och Jack är vad man skulle kunna kalla ett multinationellt par, hon är fransyska och han amerikan. De är bosatta i New York och efter en semester i Venedig, som inte blev riktigt som det var tänkt, har de bestämt sig för att stanna i Paris i två dagar på vägen hem och bo hos Marions föräldrar. 

Den parisiska kultursfären går i klinch med amerikansk hippie-neuros när Marion (Julie Delpy) och Jack (Adam Goldberg) mellanlandar två dagar i Paris. Deras förhållande ställs på prov när Jack får umgås med Marions konstnärliga, icke-engelsktalande föräldrar och flera av Marions flirtiga ex-pojkvänner. Jacks besatthet av att fotografera varenda parisisk sevärdhet och övertygelse att franska kondomer är mindre än amerikanska, gör inte situationen lättare."

"Lika genial som de bästa avsnitten av "Vänner"" - Amelia
"Otroligt charmig" - Gomorron, SVT
"Sylvasst Parisporträtt" - Metro
"Träffsäkert" - Aftonbladet
"Svårt att inte gillla Delpy" - SvD

Utsikt från Kata View Point. Närmast: Kata Noi (Noi = lilla), Kata Beach och därefter Karon Beach.


Goda grannar

Idag har vi haft ännu en härlig dag med soligt och varmt (ja, det är det ju alltid förstås) väder. Efter en lång skön frukost på altanen, mumsandes på S:s nybakta frukostbröd, tog vi våra MC och åkte in till stan och gjorde lite ärenden, åt en härlig lunch på Sizzlers ( http://sizzler.co.th/en/index.php ) och S köpte en ny mobiltelefon.

Vi har numera fasta mobilabonnemang så vi slipper fylla på kontantkorten med jämna mellanrum. Problemet med kontantkorten är också att den pott som man fyller på har rätt så kort giltighetstid. Missar man att "tanka" telefonen med nya pengar innan giltighetstiden gått ut måste man köpa ett nytt SIM-kort och då också byta telefonnummer. Men nu slipper vi således den proceduren utan loggar bara in på operatörens hemsida där vi kan se månadens skuld och betala via nätet eller bankomaten.
Idag när vi kommit hem från stan kom vår thailändske granne Chang (betyder Elefant) till oss med ett helt kg jordnötter av bästa kvalitet. Chang är så jättesnäll och omtänksam. Ofta när vi har varit borta så har han tömt vår soptunna (den ska rullas ner till stora vägen där vi får lämna sopsäcken i en liten container). Har jag rensat i trädgården och har en massa blad och stora kvistar som ska fraktas bort så hinner jag sällan göra det själv utan Chang hinner ofta före och tar hand om det. Ibland när vi varit in till stan brukar vi köpa ett par fiskar och lite färska räkor och gå upp till våra grannar med (vi har två thailändska par som bor strax ovanför vårt hus). I lördags hade jag köpt fisk, krabbor och räkor till dem. Min syster hade, innan hon for, lämnat mig lite pengar som hon bett mig köpa lite godsaker åt våra grannar för.

Nu kom alltså Chang och ville "bjuda tillbaka" lite. Men det var ju inte så lite han kom med. "Tong Garden" är märket på olika nötter, jordnötter, cashewnötter etc. och de håller allra högsta kvalitet. Ett kg jordnötter måste kosta en förmögenhet för Chang, jag vet att han har en månadslön på 6 000 Baht (motsvarar ca 1 500 kr) och hans fru är handikappad och kan inte förvärvsarbeta. Jag gissar att den stora burken med nötter säkert kostar motsvarande två dagslöner för honom, men sådan är han vår Chang. Det är verkligen en förmån att ha så goda grannar. Både han och Pong, vår andre granne som också är den som sköter vår pool, ställer alltid upp om vi behöver hjälp med något, de är aldrig omöjliga. Inte är det väl konstigt att vi trivs här i vårt tropiska hörn av världen?

Ett kg av jordnötter av allra högsta kvalitet!


Lillördag!

Så är det då lillördag igen. Ikväll blir det ostbricka för vår del. Ost är ju dyrt här i Thailand, den importeras ju från Frankrike, Tyskland o.s.v. Thailändarna själva äter ju inte ost och inte just några mejeriprodukter överhuvudtaget faktiskt. På Seven-Eleven finns det färsk mjölk samt fruktyoughurt men det är sällan man ser thailändare köpa dessa produkter. Nåväl, vi unnar oss en bit god ost nu och då, det är en lyx som är svår att motstå.
*****

Vädret har de senaste dagarna varit varmare än vanligt, igår hade vi 34 i skuggan trots att det var mulet mest hela dagen. I natt har det åskat och regnat en del och idag faller det ett stilla regn och är 31 grader. Vi har det bara så bra här på vår nya postering, att vara livsnjutare är alls inte dumt, faktiskt!

Önskar er alla en skön onsdagskväll samt något gott att mumsa på till kvällen!

Vi har bytt ut en del gröna växter mot sådan som blommar i starka färger. Det har dragit till sig massor av stora, fina fjärilar.


Den här blå fjärilen har jag inte sett tidigare


Flip-flops att använda när man ge sig ut på en sökväg via webben, måhända?


"De gröna slaktarna" - Dansk dramakomedi från 2003. Mitt betyg: Fyra cocospalmer


Fredagsmys med kycklingtaco och en bra film

I kväll har vi mumsat på kycklingtaco samt tittat på en mycket annorlunda, bra och rolig film. Den spinner på samma idé som klassiker "Sweeny Todd", således en mycket makaber historia. Men som de flesta danska filmer jag har sett så är den välgjord och mycket bra med två kända skådespelare i huvudrollerna: Mads Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas. Jag ger filmen betyget fyra cocospalmer av fem möjliga!

 

 


En absurd och mycket bra dramakomedi

Svend och Bjarne arbetar för en slaktare i en liten dansk stad. De har tröttnat på sin chefs arrogans och bestämmer att starta ett eget slakteri. En olycka inträffar dock i samband med en stor order på kött. Ett förhastat beslut leder till att affärerna plötsligt blomstrar, men vad är det egentligen för kött de säljer...?

Min kära mamma

Det är nu ca tre veckor sedan min mamma, syster och systerson åkte härifrån. Det kändes tomt när de åkte och jag vet att de alla, och då speciellt mamma, gärna hade velat stanna mycket längre. Jag har suttit och gått igenom lite foton och hittade då en bild som jag tog med min mobil när vi skulle åka ner till byn för att äta. Alla kvällar som vi gick ut och åt åkte mamma bakpå Jonathans MC och hon tyckte att det var jättekul att vara spätta. Detta trots att hon uppnått den aktningsvärda åldern 80 år och dessutom aldrig tidigare i sitt liv åkt MC/moppe. Strongt gjort tycker jag, men så är hon min alldeles egen stålmamma också! Alltid go´och glad och omtänksam. Tänk vilken förmån att få ha en sån mamma!

Inte alla blir spätta för första gången vid fyllda 80!


Tålamod, tålamod - ännu mer tålamod!

I förrgår skulle vi hämta ut ett paket på posten. Paketet hade skickats som rekommenderat brev från Bangkok. Det kändes ju betryggande tyckte vi. När vi lämnade in avin på paketutlämningen startade en ca 25 minuter lång jakt på paketet. Mannen som tog emot avin sprang fram och åter mellan högarna av gamla loggböcker och pärmar och sökte efter det nummer som stod på avin. Efter kanske 10 minuter satte han sig vid en gammal dator och sökte, men det gav inte något resultat. Därefter greppade han telefonen och ringde ett samtal till någon som han trodde skulle kunna reda ut det hela. Därefter vidtog ett par minuters förnyat sökande på datorn. Då inte det gav något ringde han på nytt ett telefonsamtal varefter han vimsade runt bland hyllorna där det låg massor av gamla pärmar lite här och var. Gång på gång beklagade han sig och kliade sig i huvdet. Efter ca 25 minuter hittade han så paketet, som låg undanstoppat högst upp på en gammal bokhylla. Han sken upp som en sol och lämnade stolt över paketet. Vi log älskvärt och tackade honom så mycket för hjälpen.
*****
Logistiken fungerar ju verkligen inte på samma effektiva sätt här i Thailand som vi är vana vid från Sverige, men om man är medveten om det och dessutom utrustar sig med ett stort mått av tålamod så brukar det mesta lösa sig till slut, så även denna gång.
*****

Postkontoret i Rawai är gammalt och slitet. Men vi upptäckte nu att bakom det befintliga kontoret så bygger de ett stor och fint postkontor. Det förklarar varför marken runt om det gamla postkontoret är så lerig och söndergrävd. Det nya postkontoret ser nästan helt klart ut och det kommer nog att bli jättefint. Däremot ställer jag mig nog tveksam till om själva hanteringen av postärenden kommer att bli bättre, man kan ju hoppas, men jag tillåter mig i alla fall att tvivla...

Här i Thailand finns i alla fall inte några planer på att lägga ner Postverket


Paketutlämningen på postkontoret i Rawai


Igår upptäckte jag en jättestor, grön syrsa i en av våra kokospalmer. Förmodlingen ditlockad av alla små insekter som äter från palmens blommor.


Jag uppskattar syrsans längd till ca 12 cm


Lotusdammen - Assars favoritbar. Där hänger han flera gånger om dagen!


Lotusblomman växer på en nästan meterlång stängel


I mitten av lutusblomman växer en frökapsel fram, vars frön äts som godis, används i matlagning och inom den kinesiska medicinen.


Nai Harn beach med Nai Harn Lake i bakgrunden (bilden lånad från Internet).


Mellan Nai Harn Lake och Nai Harn beach ligger buddhisttemplet Samnag Song.


Här nere vid sjön fläktar det skönt från havet, perfekt när man ska ta sin joggingrunda på sena eftermiddagen.


RSS 2.0