Det är inte bara tiden som är ur led, utan även vädret!


Riktigt så här illa såg det inte ut på Phukets vägar idag, men däremot i Surat Thani, varifrån bilden kommer (lånad från Bangkok Post)


Thailand har drabbats av det värsta regnovädret på åratal!

Regnet fortsätter idag med ökad intensitet och myndigheterna har nu deklarerat distrikten Chumpon, Trang, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat samt Phattalhung som varandes katastrofområden. Även här på Phuket har vi mycket kraftiga regn som de senaste timmarna bara har tilltagit i styrka. Temperaturen har krupit ner till 23 grader, så svalt har vi inte haft det förut, inte ens nattetid. Enligt den thailändska vädertjänsten så ska det intensiva lågtrycket fortsätta att ge mycket kraftiga regn under fyra, fem dagar till. Kan nämna att på ön Kho Samui föll det 414 mm regn under föregående dygn, det innebär alltså 414 liter regn per kvadratmeter! Inte undra på att det blir översvämningar.


Det kraftiga regnandet till trots tog vi i förmiddags mod till oss och åkte iväg in till Phuket Town med våra MC. Det är min systers sista heldag här på Phuket och hon ville gärna göra några sista inköp innan hemresan. Eftersom vädret är så trist så tyckte vi att det var en bra idé och vi hamnade så småningom på mega-köpcentret Central Festival.
http://www.centralfestivalphuket.com/storedirectory.html

Efter några timmars shoppande och en god lunch var det så dags att styra kosan hemåt mot Rawai igen. Regnet hade då tilltagit och det blåste stundtals mycket hårda vindar, vilka gjorde att man nästan höll på att blåsa av vägen i vindbyarna. När det regnar blir vägarna mycket hala så vi tog det mycket försiktigt och resan hem gick bra som tur var.
Eftersom det är sista kvällen som vi har min syster hos oss så ska vi snart dra på oss regnkläderna igen och bege oss till vår favoritrestaurang Number 1, som har fantastiskt god thaimat och dessutom mycket trevlig personal. Därefter blir det till att kura ihop sig i soffan för ännu en film, som i kväll blir actionfilmen Unstoppable. PS Jag har en påse Ahlgrens bilar kvar i förrådet :-) DS

Bild från Phuket, där många fritidsbåtar kommit på drift till följd av stormen


Bild från provinsen Nakhon Si Thammarat, dit har räddningsteam och militär kommenderats för att undsätta befolkningen


Thailand hukar under stormar och mycket kraftiga regn

De senaste dagarna har ett mycket kraftigt lågtryck dragit in och parkerat över den mellersta delen av södra Thailand vilket har medfört blåsigt väder med mycket kraftiga regn. Varningar har gått ut från den meteorologiska myndigheten om stor risk för översvämningar och jordskred och i ett par av Thailands södra provinser har inte mindre än åtta personer mist livet till följd av översvämningarna och ytterligare ett dödsfall har rapporterats, men inte bekräftats. Detta gäller ett åttaårigt barn som ska ha drunknat.


Myndigheterna har nu förlängt sin vädervarning till att gälla hela denna vecka ut, alltså till en bit in i april. Även Phuket ingår i de provinser som varningen avser, men än så länge så har vi inte sett några översvämningar. Kan väl nämna att vi bor högt upp och känner oss därför inte oroliga för översvämning för egen del. Men fortsätter regnandet enligt prognosen så lär nog många få stora problem.


Regnvädret till trots har vi det ändå relativt varmt och skönt, åtminstone på dagtid. Dagens maxtemperatur för Phuket ligger på 31.1 grader medan det i natt endast var 23,2 grader, vilket är ovanligt kallt. För vår egen del gör det inte så mycket att det regnar några dagar i sträck, jag slipper åtminstone vattna trädgården och gräsmattan. Men vi har min syster på besök och för hennes skull är det tråkigt att det regnar, men vädret rår vi ju inte på, och lika bra är nog det skulle jag tro. Vi har det trevligt i alla fall och i stället för stranden har det fått bli några extra vändor till Phuket Town för shopping, fika, god mat och en och annan glass.

Cocosnötternas barnkammare


Skördetid!


Nu har vi skördat vår allra första cocosnöt, den första av hundratal som är på gång. Vi har tre cocospalmer på vår tomt och samtliga har nu mellan 75 - 100 nötter vardera (!) på gång. Det hela börjar med en stor blomknopp, ca 40 cm lång och ca en decimeter grov. När den öppnar sig kommer det fram ett tiotal blomstänglar med massor av små, oansenliga blommor. Nästan på en gång så dyker det upp en speciell sorts bi, ca 5 cm långt, som börjar äta av blommornas nektar. Utan dessa bin skulle det inte bli några nötter. Det märkliga är att dessa bin ser vi aldrig till förutom när palmerna blommar. Efter någon vecka börjar det växa ut små, runda knölar som är början till nötterna. På varje utslagen blomknopp bildas det ett tjugotal nötter. Från det att blommorna slagit ut tills dess att det bildats skördemogna nötter tar det några månader. De cocospalmer vi har på vår tomt är en mindre variant än de som odlas på de stora plantagerna, vilka kan bli upp till 30 meter höga. Våra palmer blir bara ca 5 - 6 meter höga.

Nu ska jag skaffa ett speciellt sorts redskap som man använder när man ska göra cocosmjölk. Man tar då s.k. torra nötter (se nedan), delar dem och river det vita innanmätet, kopran, ur vilken man pressar ut den tjocka, vita mjölken. Cocosmjölken används i thailändsk matlagning, framför allt i olika curryrätter, där den ersätter den grädde som vi västerlänningar använder i olika grytor.


FAKTA OM KOKOSPALMEN
Kokospalm (Cocos nucifera) är ett upp till 30 meter högt träd som växer vilt på södra halvklotet, främst längs kuster. Dess frukt, kokosnöt, växer i grupper om 10-20 stycken och mognar hela året.

Stammen används som virke, och av bladen flätar man tak och väggar till hyddor. Av blommorna får man söt nektar, som används som råvara till palmvin och palmsocker. Av fiberhöljet runt kokosnöten gör man exempelvis borstar, mattor och rep. Av själva nötskalet kan man tillverka skålar, skedar, smycken och andra konstföremål. Frövitan i nöten, kopran, är mycket näringsrik och ur den pressar man olja och därefter kan den används som kreatursfoder. Den används också torkad och riven i t.ex. bakverk. Oljan används för tillverkning av tvål, margarin, ljus eller det vi kallar kokosfett. I nöten finns också en läskande vätska, inte att förväxla med kokosmjölk. Palmens sav kan jäsas till palmvin.
För att plantera nya kokospalmer låter man den skrumpna nöten ligga tills det skjuter ut skott från den. Då planterar man den på lämplig plats. Det tar cirka 10 år innan den nya kokospalmen bär frukt men sen kan den producera en stor mängd nötter under upp till 100 år.

Kokosnöten är en stenfrukt som kan bli upp till 3 kilo tung. Om kokosnöten ska användas som dricknöt plockar man den när den är grön. Den har då ett mycket tunt lager av den vita, mjuka, söta kokosen i kärnan och resten är cirka en halv liter kokosvatten som vanligtvis dricks väl kylt.
Om frukten istället får hänga på palmen tills den ramlar ner av sig själv och därefter får ligga och torka och skrumpna tills det finns mycket lite vatten kvar kallas den torr kokosnöt. Det skrumpna träiga ytterhöljet skalas av så att bara den hårda innernöten är kvar (det är den som brukar säljas i svenska matbutiker vid juletid). Man "knäcker" kokosnöten genom att slå runt mitten på den med baksidan av en stor tung kniv, den spricker då i två halvor och man kan lätt skrapa ur den vita, mjuka kokosen.

Kokosmjölk framställs av det rivna fruktköttet som pressas. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas. Kokosmjölk kan användas i många recept som ersättning för mjölk eller grädde. Mindre mängder kokosmjölk kan man själv framställa genom att blanda den skrapade kokosen med vatten och köra blandningen i en mixer. Silar man sedan ifrån själva kokosen får man den vita kokosmjölken som används i matlagning. Den läskande vätska som finns i en kokosnöt används således inte i kokosmjölk.Igår skördade vi vår allra första cocosnöt!


Man får gå loss på nöten med en rejäl kniv. Det finns speciella för ändamålet, men vi har inte någon sådan ännu.


Nöten täcks av ett tjockt lager kompakta fibrer "coconut husk" som kan vara svårt att få bort.


Ut rinner cocosnötsvattnet


Den något söta vätskan smakar riktigt svalkande och gott. Den är steril och kan i krissituationer användas som dropplösning inom sjukvården.


Det som slutligen återstår är ett "äggskal" av själva cocosen, den som finns att köpa i Sverige i riven och torkad form.


Det kommer hela tiden nya, stora blomknoppar som vartefter utvecklas till cocosnötter


RSS 2.0