Det är inte bara den thailändska maten som är het!

Här nere i Rawai har vi det varmt, eller hett rättare sagt. Temperaturen ligger på ca 35 grader om dagarna och enligt det som kallas värmeindex, d.v.s. när man räknar ut hur varmt det egentligen känns, utifrån luftfuktighet, (brist på) vindar etc. så har detta index idag legat på 41 grader. På fredag säger prognosen att värmeindexet kommer att ligga på 43 grader. Men vi klagar inte, värmen är ju en av anledningarna till att vi befinner oss här. Däremot så kan man inte vara så aktiv, svetten lackar och eftersom luftfuktigheten är så hög så fungerar inte svetten som den avkylare som den är avsedd att vara. Det är poolen och kalla drycker som gäller.
*******


Poolliv gäller dock inte för de thailändska trädgårdsarbetare som var hos oss i går och jobbade med att få bort vår döda Bottle Palm. Palmen hade tjocka rötter som växt rakt ner och de fick slita hårt för att få loss stubben. Den var också så tung att de tre killarna med nöd och näppe kunde lyfta bort den. De fick lägga tjocka rep runt om stammen och därefter lägga repen runt sina axlar för att orka med. Under tiden stod deras chef och manade på dem med olika tillrop. En mycket vänlig man, men se hjälpa sina anställda, det gör inte en thailändsk chef inte. Thailand är ju mycket hierarkiskt och underställd personal förväntar sig inte att en överordnad ska hugga in och hjälpa till. Kan faktiskt tänka mig att de skulle bli generade om chefen betedde sig på ett sådant ovanligt och underligt sätt.
*****
Nåväl, när stubben var borta kunde de placera det 10 år gamla Bougainvillea-trädet i hålet där palmen stått. Bougainvillea har mycket känsliga rötter så man ska akta sig för att skada dem. Man placerade därför hela krukan i jorden. På så sätt kan den också tillgodogöra sig den gödning som man måste mata den med för att den ska blomma rikligt.
*****
I morgon kommer en kille hit från en firma som heter Kaindl. Det är ett företag som specialiserat sig på att lägga golv av olika slag. Han ska titta på vårt pooldäck där vi, som jag tidigare nämnt, ska lägga ett teakdäck. Vi var förbi hos Kaindl häromdagen och tittade på en provyta av teakdäck som de hade och det var mycket snyggt. Ska bli kul att ge poolområdet en ansiktslyftning.
*****
I kväll har vi ätit hemlagad Tom Kha Gai-soppa (het kycklingsoppa med cocosmjölk och lime) samt ris. Det smakade mycket gott. Innan det sedvanliga nattdoppet blir det någon bra film på DVD.
Det har på det hela taget varit en varm, skön måndag och jag längtar inte tillbaka till Svedala ett dugg faktiskt :-)

Vår Bottle Palm blev angripen av någon sorts sjukdom och dog, här med avsågad topp


Nu ersattes den med en stor bougainvillea.


På thailändskt manér står chefen och tittar på och kommenderar medan hans anställda sliter med det tunga jobbet.


Bougainvillean är 10 år gammal


Med gödsel och skötsel så kommer den snart att vara översållad med blommor i rött och orange.


Ännu en varm dag.

I natt vaknade vi vid halv-fyratiden av ett mycket kraftigt åskväder. Då vi glömt att dra ur sladden till DVD:n och TV:n sprang S upp och drog ur sladdarna. Sedan regnade det i ca en timme och det var inte något vanligt regn utan ett skyfall som riktigt dånade mot taket. I morse när vi gick upp vid åtta-tiden lyste solen som om ingenting hade hänt och vi har haft ännu en mycket varm dag. Vår granne Kent har varit över till oss med några orkidéer som han har skött om under tiden vi varit härifrån och det blev kaffe, mackor och lite nyheter från byn.
I morgon ska vi åka in till stan igen. En av våra palmer, en s.k. bottlepalm eller champagnepalm, hade blivit angripen av någon sjukdom när vi var här i julas och den har inte repat sig. Vi ska också till ett företag som heter Kaindl. Det är ett österrikiskt företag som säljer olika typer av trägolv. Vi planerar ju att ta bort sandstensplattorna på pooldäcket och ersätta dem med ett däck i trä, förmodligen teak. Det finns emellertid även andra träslag som kan komma i fråga så det ska bli intressant att kolla runt lite.
***
Ja, idag är det ju fredag så jag önskar er alla ett riktigt skönt fredagsmys!

Man blir lite loj i värmen, men det är bara skön!


Idag har vi varit på inköpsrunda.

I förrgår, alltså dagen som vi kom, var vi så trötta så att vi stupade i säng vid halv nio. Väckarklockan var satt på 9.00 men efter att den ringt upprepade gånger stängde vi helt sonika av den och fortsatte sova och vaknade halv elva! Något sådant har jag aldrig tidigare varit med om, men vi behövde väl sova om oss ordentligt. Trots att vi satt (låg) otroligt skönt i nya säten i Royal Silk Class så blev det inte mycket sömn. Vi hade hela tiden oron för Assar i bakhuvudet och det gjorde att det var svårt att koppla av.

Idag hade vi bett vår gode vän och tillika "privatchaufför" Ngeam komma och hämta oss vid halv tiotiden. Vi begav oss då till stan och uträttade en hel del ärenden. Vi hann också med en härlig lunch på restaurang Sizzler, som har en underbar salladsbuffé för ca 30 kr per person. På vägen hem stannade vi vid HomePro, Thailands motsvarighet till Bauhaus (fast HomePro är större och finare) och beställde en ny kombinerad kyl/frys i rostfritt. Den vi har fungerar felfritt men eftersom vi båda är stora vänner av mat och dryck, och jag själv är mycket road av matlagning, så vill vi ha en större variant. Det blev en stor, härlig tingest som är 85 cm bred med ett rejält tilltaget frysutrymme och automatisk ismaskin. Kyl-frysen var en beställningsvara som brukar ta ett par dagar att leverera, men p.g.a. oroligheterna i Bangkok så beräknas leveranstiden bli förlängd till ca tre veckor. Men vi lär väl överleva tills dess...
***
Det fina när man handlar någon större vara i Thailand är att det alltid är fri hemleverans. Vart man än bor på Phuket så kör de hem varan och ställer den på plats. Det gäller även vår favoritmataffär, Food Market, som erbjuder sina kunder fri hemkörning av matvarorna. Den tjänsten har vi inte utnyttjat, men man måste ju säga att det är en mycket god service.
***
Kan nämna att vi på Food Market köpte fin, färsk laxfilé från Norge. Något dyrare än i Sverige dock, men så har fisken flugits över nästan halva jordklotet också. Ville man inte gynna norrmännen fanns det även färsk laxfilé från Skottland resp. Nya Zeeland. Överhuvudtaget har Food Market ett fantastiskt utbud av god och förstklassig mat från hela världen. Franska ostar, kött från Australien, stora härliga jordgubbar från USA etc. Men det är förstås inte billigt. Men allt annat i matväg, som är producerat i Thailand, är ju desto billigare så därför kan man med gott samvete unna sig något litet extra ibland.
***
Vädret här fortsätter att vara hett och fuktigt. Temperaturen ligger runt 35 i skuggan på dagtid och omkring 28 på natten. Solen skiner från en klarblå himmel och av monsunregnen syns inte någonting. Kan väl säga att vi utnyttjar poolen en hel del...
***
Önskar er alla en trevlig lill-lördag!

Här finns det gott om plats för god mat och svala drycker!


Nu är vi på plats!

Efter en lång resa är vi nu äntligen på plats. Redan kl 10 hämtades vi av vår förbeställda taxi för transport till SAS Cargo, där vi skulle lämna in katten. Efter diverse pappershantering där så kunde vi åka vidare till Terminal 5 för incheckning. Det visade sig att en av våra resväskor vägde drygt 36 kg, och enligt bestämmelserna får inte något kolli väga mer än 32 kg. Det blev till att stuva om en del saker. När det var gjort hade vi en resväska som vägde exakt 32 kg, en som vägde drygt 27 kg och en tredje väska som även den vägde 27 kg. Maximalt skulle vi få ta med oss 2 x 30 kg, men vi hade tur och det blev aldrig tal om att betala för övervikten om 26 kg. Kanske blir man extra väl behandlad när man åker i första klass. I vilket fall var vi glada över det för varje överviktskilo kostar egentligen 380 kr. Så det skulle ha blivit ca 10 000 kronor i vårt fall.

Assar är välbehållen men trött. Man hann inte lasta över honom till vårt plan från Bangkok så han anlände till Phuket en timme efter oss. När han väl kom blev vi tvugna att sitta i 1 1/2 timme på karantänsmyndigheten. Det var ett otal dokument som skulle skrivas på och avgifter som skulle betalas. Men de var mycket vänliga och tillmötesgående och charmades alla av den något jamiga herr Assar som satt i sin bur och undrade vad som stod på.
Nu sitter jag ute på terassen och bara njuter, även om jag naturligtvis känner av jetlagen. Har inte kunnat sova så mycket på planet trots att vi åkte kungligt skönt. Vädret är mulet, vindstilla och 32 grader och ännu har man ju inte vant sig vid en sådan värme så det får nog bli ett djupdyk i poolen tror jag.
Ha det gott i försommarsverige!

Snart bär det iväg!

Nu har vi lämnat in vår katt Assar på SAS Cargo. Han har försetts med mat samt två behållare med is ur vilka han kan dricka vatten under resan. Vi har också instruerats att tejpa matpåsar utanpå buren och på den finns också skrivna föreskrifter om hur ofta han ska ha ny mat. Flygplanspersonalen går ner till lastrummet och matar honom under resan. Hon som hade om hanteringen av Assar sa att hon ofta skickar katter ända till Australien och att det brukar gå bara bra. Det hördes ju förtröstansfullt så vi får hoppas och tro att allt ska gå bra.
Nu sitter vi i loungen på Arlanda och har smort kråset samt läst lite tidningar. Ett mycket behagligt sätt att fördriva tiden fram tills det är dags att gå ombord. Sedan ska vi bara luta oss tillbaka och njuta av all service och allt gott som bjuds. Ska bli riktigt spännande att få åka första klass. Det blir första gången för min del (och förmodligen sista också...). Jag återkommer när vi kommit på plats hemma i Rawai.

Ett inte så dumt väntrum, faktiskt!


Nu är det bara 5 dagar kvar!

Norges nationaldag firar vi med att styra kostan mot varma sköna Thailand. Det ska bli skönt att byta ut gråkylan mot ständig värme. Den här veckan tillbringar vi på Öland, men p.g.a. sköna maj inte alls känns speciellt skön, med snålblåst och kyla, så håller vi oss mest inomhus framför den öppna spisen. Det är ju inte dumt det heller... :-)

Vår grannö, Racha Island


Vår ögonsten Assar


Kånn såång kånn lä mäo nung dtoa

Den något kryptiska rubriken beskriver, på thailändska, vilka som åker ner till Phuket om 14 dagar, nämligen "två människor och en katt". Vi ska nämligen ta vår katt Assar med oss till Thailand. Vi har inte lyckats få något nytt hem åt honom och att förpassa vår familjemedlem till himlen är inte något alternativ för oss. Det blir nog en mycket jobbig resa för honom, speciellt som han starkt ogillar att åka bil. Flyg torde inte var så mycket bättre antar jag. Men nöden har ingen lag. I morgon ska vi till en dam i Vallentuna som har hand om den svenska karantänen för katter och hundar som kommer inflyttandes till Sverige. Hon sköter också om att ordna transporter av djur ut från Sverige. Av henne ska vi köpa en transportbur till Assar. Det går nämligen inte med vilken bur som helst, utan den måste ha en viss storlek, beroende på hur stor katten i fråga är. Den ska dessutom vara godkänd av det internationella flygorganet IATA. Nästa vecka har vi också tid hos en länsveterinär som ska undersöka katten och därefter utfärda ett intyg som vi ska visa upp när vi anländer till Thailand. Vi kommer då också att få utskrivet lugnande medicin att ge Assar inför den långa resan. Vi hoppas och tror att resan ska gå bra för honom och jag vet att när vi väl är på plats, och han får mat, vatten och får återförenas med oss, ja då kommer han att glömma den besvärliga resan och i stället trivas ännu bättre än vad han gjort hittills i sitt 8-åriga kattliv. Han kommer nämligen att halvt om halvt att få bli utekatt. Vi har redan börjat att träna honom att ha halsband, vilket har gått helt problemfritt. Han kommer sedan att få vara ute i trädgården i ett långt koppel, till att börja med. Senare kanske han kan vara utan koppel och få bli en helt vanlig utekatt. Assar är så tillgiven så han kommer springande så fort man ropar på honom, så jag tror inte att det är någon risk för att han kommer att springa iväg från oss.

14 dagar kvar!


RSS 2.0