Månadens sista dag

Så var då juni månad till ända. Tiden flyger iväg, men den gör ju det när man har det trevligt.
I kväll har vi kört ner till Rawai Beach och ätit en ljuvlig stenugnsbakad pizza på restaurang Nikitas. Rawai Beach är en lång sandstrand, men man badar inte där utan där lägger sjözigenarna, Sea Gypsies, till med sina fiskebåtar på tidiga eftermiddagen och av dem kan man köpa pinfärsk fisk och härliga skaldjur. Priset är mycket lågt med svenska mått mätt, men något dyrare än på de stora mataffärerna inne i stan. Men så är ju fisken alldeles nyfångad också.
***
Längs med stranden ligger många restauranger som serverar företrädesvis fisk, skaldjur och thaimat. Men det finns även annan mat som t.ex. på Nikitas som, förutom thailändsk mat, även serverar pasta och vedugnsgräddad pizza. Den är sagolikt god, den godaste pizzan jag ätit faktiskt. När vi åkte därifrån överraskades vi av ett rejält skyfall men eftersom det inte blir kallt här, även om det regnar, så gjorde det inte så mycket. Vi har visir på våra hjälmar som tur är, annars hade vi nog inte kunnat se något utan hade fått stanna och vänta tills skuren dragit förbi.
*****
Det är svårt att försäkra sin MC i Thailand, det är inte något som försäkringsbolagen ser som något direkt lönsamt, men det går dock. Därför ska vi i morgon åka in till stan för att fixa det. En obligatorisk grundförsäkring måste man ha och den brukar MC-butiken hjälpa till att fixa. Det visste vi inte när vi köpte våra hojar och personalen i butiken sa inte något heller. Saker och ting fungerar inte alltid lika perfekt som i Sverige men det mesta går att ordna om man bara har lite tålamod. Förutom grundförsäkringen ska vi teckna en kompletterande försäkring för den händelse att man råkar ut för en större olycka och blir skadeståndsskyldig gentemot motparten. Det kan annars bli en rejält dyr historia.
***
I övrigt så fortsätter vi att bara njuta av livet, det kan knappast bli bättre än så här faktiskt!

Vem kan motstå nybakade toscamazariner från Villa Market och en kopp Davidoff premiumkaffe? Inte jag i alla fall...


Rawai Beach med sina longtail-båtar


Vid Rawaistranden badar man inte, däremot finns det många restauranger med härlig thaimat, pinfärsk fisk och skaldjur och även italienskt.


Underbar pizza på Nikitas i Rawai


Första midsommaren i Thailand

Så har vi upplevt vår första midsommar i Thailand. Kan inte säga att jag saknade den svenska midsommaren annat än att det skulle ha varit gott med färskpotatis... Att sjunga små grodorna och dansa runt midsommarstången har aldrig lockat mig och att få vara i den sköna, goa värmen uppväger avsaknaden av färskpotatis.
Vi var lite svenska i alla fall, genom att för en dag byta ut thaimaten mot Janssons frestelse, kallrökt norsk lax, kycklingprinskorv, egenhändigt rullade kycklingköttbullar och likaledes egentillverkat knäckebröd. Vi behövde inte oroa oss för hur vädret skulle bli för vi lyxade till det och åt inne i svalkan från luftkonditioneringen. Vi äter nästan alltid ute på terassen, både frukost, lunch och middag, men ibland är det skönt att sitta vid dukat bord inomhus i svalken för en stund.
****
I övrigt så fortsätter vi att njuta av tillvaron och tar dagen som den kommer. Idag har det regnat hela dagen så vi passade på att åka in till stan för att handla färg (norska Jotun!). Den mur som omgärdar huset börjar se lite grådaskig ut så jag ska måla om den. Ska även måla om vardagsrummet och gästrummet i en äggskals-vit nyans. Väggarna är nu ljust gula vilket är snyggt i och för sig, men en lite ljusare nyans tror jag blir snyggt.
Igår var vi ute i ett par timmar på våra motorcyklar, åkte runt på olika mindre vägar, stannade till här och där, åt en glass och bara njöt av friheten att kunna susa fram vart man vill.
****
Enligt vad jag kan se från webbtidningarna så väntas det komma en värmebölja till Sverige. Jag hoppas att meteorologerna har rätt och att ni får många varma och sköna dagar (samt att ni har semester också, förstås..)

Vårt stora Leelawadee-träd står i full blom. Doften är ljuvlig.


Det här trädet ser jag från vår pool, det är så vackert och jag brukar undra hur gammalt det egentligen är.


Den vackra, sköna skymmningen! Det är vindstilla och från djungeln intill hörs ljuden från syrsor och olika fåglar.


En orm i paradiset...

I går förmiddags när vår poolskötare Pong höll på att rengöra vår pool hörde vi att han hojtade på oss att vi skulle komma ut. Anledningen var att han hade slagit ihjäl en kobra, ca 1,3 meter lång, som fallit ner från ett av våra träd. Vilken tur att Pong var på plats och kunde likvidera den objudna gästen. Det hade ju inte varit trevligt att få den i huvudet och inte heller har vi kunskap och vana av hur man tar död på en giftorm. Jag tycker egentligen inte om att man dödar djur, men har man en kobra inne på sin tomt så har man inte så där väldigt många alternativ. Man kan ju fånga in den och transportera ut den i skogen, men då ska man ha vana av att hantera ormar och det har vi ju inte naturligtvis.
*****

Det låter självfallet otäckt och farligt med en kobra på tomten, men trots att kobran är en av de farligaste ormarna i världen så sker det väldigt få dödsfall i Thailand p.g.a. ormbett. Totalt dör ca 20 personer per år i Thailand av ormbett. Nästan samtliga av dessa dödsfall inträffar bland de som arbetar på gummiplantager, där ormar är vanliga.
*****
I eftermiddag när jag gick ner till 7-11 såg jag en annan orm på vägen. Den var ca 60 cm lång och var mycket vacker. Jag kollade på Internet när jag kom hem och fann att det var en Red Necked Keelback. Bett är sällsynta och den är inte på långa vägar så giftig som en kobra. Den har ibland hållits som husdjur men det är nog inte något att rekommendera, för det har förekommit dödsfall bland de som blivit bitna.
***
Generellt sett så är ormarna minst lika rädda för oss som vi är rädda för dem. De brukar känna av vibrationerna i marken av ens steg och då ge sig iväg. Så ser man bara till att inte trampa på dem så behöver man inte vara rädd. Det är betydligt större risk att skadas eller dödas i den svenska trafiken än det är att bli skadad eller dödad av en orm i Thailand. Det känns betryggande!

Red Necked Keelback (det är inte jag som håller i ormen! Bilden är lånad från Internet).


Körlektionerna fortsätter

Som nybliven MC-ägare fortsätter jag min övningskörning. Min körlärare (d.v.s. jag själv) är sträng men rättvis. För varje dag så sträcker sig mina mina utflykter allt längre. Det är jätteroligt men fortfarande känner jag mig verkligen som en nybörjare. Jag har ju inte kört moppe sedan de tidiga tonåren och den moppe jag körde då var betydligt lättare att hantera än den jag har nu, som väger 125 kg. Men övning ger färdighet så snart så susar jag nog fram kors och tvärs över hela ön. Det ger ju en härlig frihetskänsla att kunna ta sig vart man vill utan att vara beroende av taxi.
******

Så här såg det ut idag när jag avslutade min körlektion:
http://www.viddler.com/explore/swethai/videos/3/?secreturl=76112847
******
Vi har just avslutat en god middag bestående av en krämig potatisgratäng med mycket vitlök, grillade inner-kycklingfiléer samt ett - hör och häpna - gott thailändskt rödvin! Har aldrig smakat thailändsk vin förut men det blev en positiv överraskning. Det var ett shirazvin som höll förvånansvärt hög klass. Mätta och nöjda ska vi nu ta oss ett dopp (nej mamma, man får INTE kramp av att bada efter att man har ätit) och därefter blir det en spännande film på DVD.
*******
Ha en skön avslutning på helgen!

Thailändsk shirazvin, inte alls illa - tvärtom!


Vi väntar tillökning! Vår ena cocospalm har nu blivit med cocosnötter, nedkomst väntas om några månader!


En resa i tiden

Igår var vi till stan för att fotografera oss. Detta p.g.a. att vi ska beställa internationellt körkort. Det kan man göra härifrån genom att fylla i blanketter samt skicka med två foton samt kopia av sitt körkort. Handlingarna sänds i rekommenderat brev till Motormännen som sedan utfärdar ett internationellt körkort. Det är inte ett körkort i egentlig mening, utan en översättning av det svenska körkortet till engelska. När vi har fått det internationella körkorten kan vi gå vidare och ta thailändsk körkort. Det anses vara en fördel att ha thailändskt körkort om man skulle ha oturen att bli inblandad i en trafikolycka. Har man då inte thailändsk körkort sägs polisen alltid utgå ifrån att det är utlänningen som är den skyldige, vare sig han är det eller inte.
*******

Nåväl, vi kördes av vår gode vän Ngiem till en fotoateljé i den gamla delen av Phuket Town. På bottenplanet låg själva butiken, vilken var så liten och smal att man inte kunde passera två personer framför disken. Den kvinnliga fotografen bad oss att gå en trappa upp. När vi kom upp höll vi på att tappa andan. Det var som att ha blivit förflyttad i tid och rum. Fotoateljen, som visade sig vara mer än 70 år gammal, verkade inte ha moderniserats överhuvudtaget sedan dess tillkomst. Jag har faktiskt inte sett en sån fin gammal byggnad sedan jag var i Havanna för 10 - 12 år sedan.
*****
När vi blivit fotograferade (med en fin digitalkamera) fick vi gå ner igen till den lilla butikslokalen där fotografen plockade fram en gammal, klumpig färgskrivare samt en modern lap top. Hon la över bilderna till datorn, fixade till dem lite i Photoshop och printade därefter ut dem. Snacka om att dåtid och nutid möttes. Jag hade blivit så imponerad över den häftiga lokalen så jag kunde inte låta bli att fråga damen om jag fick gå ut i bilen och hämta kameran för att ta bilder av lokalen på övervåningen. Det fick jag gärna och när jag förklarade för henne att jag tyckte att huset och lokalerna var helt fantastiska, verkade hon mest undrande. Jag antar att hon inte kunde förstå vad jag såg i dessa gamla lokaler, säkerligen hade hon velat byta ut dem mot en helt nybyggd lokal, fräsch och funktionell, men förstås utan själ.
******
På hemmafronten så ägnar vi en del av tiden åt att övningsköra med oss själva som körlärare. Det är jättekul men man känner sig ovan så här i början. Vi har än så länge bara hållit oss på småvägar. Men ju mer vana vi blir desto längre bort kommer vi.
*****
Vad beträffar vädret så fortsätter det att vara soligt och varmt. Det har gått flera dagar igen utan regn, det är verkligen märkligt hur vädret är upp och ner. Det är i och för sig skönt när det är uppehåll, men samtidigt så vet vi ju att vattnet behövs för att fylla depåer och reservoarer inför nästa högsäsong, då det normalt sett inte regnar just något. Men vi kan ju inte påverka vädret så det är bara att vara glad och skina ikapp med solen, det är faktiskt inte så svårt när allt kommer omkring!
******
Trevlig helg till er alla, hälsa Vickan och Danne om ni stöter ihop med dem på middagen i kväll!

Själva fotoateljén. Notera belysningen - stora starka strålkastare som den kvinnliga fotografen flyttade på fram och åter för att få så bra ljus som möjligt.


En av många fastigheter i gamla Phuket Town som borde K-märkas, om nu sådan märkning hade funnits i Thailand.


Väntrummet, med vackra gamla stolar och soffor


Det var som att tiden hade stått stilla i många decennier


Vem var hon, hur blev livet för henne tro?


Ett sidorum med hyllor, fyllda av gamla negativ. Tänk om man fick gå igenom dem och se på alla vackra, gamla fotografier...


Man kan inte låta bli att fundera över dessa vackra, okända kvinnor...Vilka var de?


Lever någon av dem?


Hur gamla är de i så fall idag?


Jag har blivit med MC!

Nu har jag äntligen kommit till skott och köpt min efterlängtade MC. Det blev först en tur till Immigration Office för att lämna in de papper som jag fått hjälp med att fylla i igår. Tjänstemannen la diskret min hundrabahtssedel åt sidan och utfärdade därefter snabbt och effektivt ett Certificate of Residence. Med det i handen kunde vi sedan åka till en Honda-butik. Där var vi en lång stund medan försäljerskan kollade på sin dator och ringde telefonsamtal för att se om de kunde skaka fram en svart och vit PCX. Det lyckades inte, hon uppgav att de kunde beställa en men att det kunde ta en till två månader. Den svart-vita varianten fanns tydligen inte i det ordinarie sortimentet förklarade hon. Jag ville emellertid kolla på en annan Hondabutik först innan jag bestämde mig. Tänkte att de kanske ville få sälja de tre PCX som de hade på lager, som var i silver, svart resp. "råsockerfärgad". På butik nummer två blev det samma besked, men man hänvisade oss till en tredje Hondabutik, som skulle ha större lager och måhända kanske även en svart och vit MC. Inte heller i den tredje butiken fanns det någon sådan så efter lite funderande så bestämde jag mig för en svart MC.
******
Eftersom jag ännu inte är någon van förare och det är en bra bit mellan stan och vårt hus (ca 2 mil) och dessutom mycket trafik så bad jag att få MC:n hemkörd. Det gick bara bra och kostade inte något extra. Innan affären var klar skulle emellertid butiken ta med sig mitt pass för att bege sig till skattemyndigheten för att registrera in mig och MC:n samt fixa röda registreringsskyltar. Röda skyltar har man de första tre månaderna ungefär, fram tills dess att de ordinarie skyltarna kommit. Då ringer butiken och vi får åka och hämta dem. Fram tills dess ska jag ha ett dokument med mig när jag är ute och kör och det visar att det är jag som är rättmätig ägare till MC:n.
******
När man handlar någon dyrare vara i Thailand får man nästan alltid någon eller några presenter. När vi köpte kyl/frysen fick vi en stor, jättefin resväska på hjul samt en elektronisk riskokare. Bara så där!
Idag fick jag en hjälm i valfri färg, ett paraply, en Honda-jacka, en fin, röd (de du Annika!) bordsfläkt samt någon form av mjuk madrass mönstrad i olika färger. Jag tror att thailändare sover på sådana, på golvet. Samtliga presenter, förutom hjälmen, fick vår gode vän tillika chaufför Ngiem ta med sig hem som en extra bonus, vilket gjorde att han stålade som en sol. Kul att kunna göra någon glad med så små medel.

******
Morgondagen ska jag ägna åt att övningsköra (med mig själv som lärare). Har fått goda råd av en vän i Stockholm som är en van knutte, jag ska ha hans goda råd i bakhuvudet, använda mitt förhoppningsvis sunda förnuft samt hålla mig till mindre trafikerade vägar. Det ska bli kul att kunna ta sig dit man vill utan att behöva åka taxi!
******
På väderfronten är det tämligen status quo. Varmt och soligt på dagarna och vissa nätter så regnar det. Det började regna för en liten stund sedan (klockan är nu 23.45) men i morgon bitti är det förmodligen soligt och fint igen. Är det inte fantastiskt så säg!

Det finns flera stora MC-butiker i stan. Som de flesta butiker i Thailand har de nästan lika många anställda som de har varor.


Vi kollar så att MC:n inte har några skavanker innan den transporteras till sitt nya hem.


Svart är faktiskt ganska snyggt!


Regn hela natten, sol hela dagen.

Det råder ju monsunperiod i Thailand just nu. Det är emellertid inte mycket som tyder på det. Det har regnat ovanligt lite i hela landet. Phuket är dock inte värst ansatt av torkan så än så länge är det inte någon brist på sötvatten. Längre norrut däremot är det besvärligare. I natt har det emellertid regnat hela natten och lagom till frukosten så upphörde regnet, men det var fortsatt mulet. Vi tänkte därför passa på att ta vår långpromenad innan solen skulle titta fram. Det hann vi inte så vi avverkade 6643 steg (jo, jag hade på mig en stegräknare) i stekande sol. Svetten lackade men det känns som att vi börjar vänja oss så smått. Det var inte speciellt jobbigt att gå så långt i värmen i alla fall. Men när vi kom hem blev blev det ett dopp i poolen innan det var dags för lunchfika.

****

Idag har vi fått hjälp av byggherren Dieters sekreterare att förbereda MC-inköpen. Mrs Rung, som den trevliga tjejen heter, ringde till Immigration Office och hörde efter vad som gäller för tillfället. Det är mycket byråkrati i Thailand och de ändrar ofta sina regler och bestämmelser. Nu har vi i alla fall utrustats med tre blanketter som Mr Rung hjälpt oss att fylla i. Dessa papper ska vi lämna in till Immigration och där ska det stämplas, stämplas och säkerligen stämplas lite till, innan vi kommer att få ett annat dokument som heter Certificate of Residence. Det ska vi lämna till MC-handlaren som, vad jag förstår, kommer att registrera över ägandet av MC:n på mig samt fixa försäkring och se till att jag registreras för fordonsskatten. Dieter rådde oss att diskret lägga 100 Bath vardera mellan dokumenten innan vi lämnar fram dem till tjänstemannen på Immigration. På så sätt är man garanterad att det hela sköts snabbt och smidigt. 100 Bath är ca 25 kronor. Inte mycket pengar för mig men det är säkerligen många som av principiella skäl aldrig skulle betala denna "muta". Jag tar emellertid seden dit jag kommer och accepterar att det är så här det fungerar i det här landet. Inte kan jag komma från perfekta (?...) Sverige och tro att jag ska kunna ändra på deras system. Däremot skulle jag ju kunna låta bli att lämna fram den här 100-bahts-sedeln, men jag sätter större värde på en snabb och smidig hantering av mitt ärende än vad jag gör på 100 baht. Rätt eller fel, det är upp till var och en att själv avgöra hur man vill göra i en sådan situation.
****
Om de pengar som jag fört över från mitt svenska bankkonto till mitt thailändska bankkonto har kommit fram till i morgon så bär det av till stan för köpet av hojen. Svart och vit ska den vara men som jag skrivit tidigare så får jag förmodligen vänta någon dag innan jag får den för jag tror inte att de har den färgkombinationen hemma.
****
Just nu är klockan 23.20. Vi har just tittat på en spännande film som heter Swordfish, en action med John Travolta. Inte någon av mina favoritskådespelare, men filmen var faktiskt riktigt bra med häftiga effekter. Nu blir det ett nattadopp innan det är dags att krypa in i den artificiella svalkan i sovrummet.

Så här har det sett ut idag här i Rawai - sol, sol och åter sol!


En liten gäst i vår pool. De små grodorna ligger oftast och sover på dagarna, gärna i någon av orkidéerna.


Att få byta livet som innekatt mot ett liv som katt i det tropiska paradiset är härligt tycker herr Assar.


Hett och fuktigt!

Idag och igår har det varit en sådan där dag när man varit helt genomblöt även om man hållit sig i skuggan och tagit det lugnt. Temperaturen har legat på 34 grader i skuggan och luftfuktigheten har under eftermiddags- och kvällstimmarna legat på 100 %. Att svettas hjälper inte eftersom nerkylningseffekten, som ska infinna sig när svetten dunstar från kroppen, den fungerar inte när det är så fuktigt i luften. Så vad gör man, jo man sitter i skuggan med en stor golvfläkt påslagen på högsta effekt, läser en tjock deckare och dricker soda och Pepsi Max med mycket is. Nu och då ett dopp i poolen, skönt men inte svalkande direkt eftersom vattnet håller samma temperatur som luften. Men ser man på bilden här nedanför, som visar hur vi hade det runt knuten i vintras, ja då kan man inte vara annat än överlycklig över att man har förmånen att få befinna sig i den tropiska värmen

I morgon ska vi troligtvis åka in till stan för att köpa MC. De allra flesta tycks gilla den svart-vita bäst och det lutar åt den för min del också. Nu hade de inte någon svart-vit på lager förra veckan, så vill jag ha en sån får jag nog vänta på att de tar hem en från Bangkok. Men då får det väl bli så då, någon dag hit eller dig spelar ju inte så stor roll. Är man estet så är man...:-)

Aldrig mer vill jag uppleva en sådan vinter!


Jag står inför ett helt annat val än mellan röd-grönt eller blått...

I nästa vecka ska det ske! Jag ska äntligen köpa mig en MC. Efter att ha funderat hit och dit samt även gjort några rundor in till stans MC-handlare har valet fallit på Hondas premium-"moppe" PCX 125i. Den är stor, känns stadig och rymlig vilket passar oss långa nordbor bra. Det som nu återstår är att välja vilken färg den ska ha. Vad tycker ni? Skriv och rösta på vilken av alternativen som ni tycker är snyggast. Jag ska redovisa vilket som blir det vinnande alternativet men lovar inte helt säkert att följa det förslaget, men det vore kul att höra vad ni tycker.
Idag har vi varit med Assar till veterinären för att han skulle få sin andra rabiesvaccin-spruta. Det gick bra för Assar har ju diabetes och får två sprutor om dagen, något som han inte reagerar mot överhuvudtaget. Tvärtom kommer han ibland springandes och sätter sig vid fötterna när han hör att vi plockar fram insulinampullen ur kylskåpet.
*******
Vi köpte även avmaskningsmedel till Oscar, en tablett som man ger vid ett tillfälle. Jag styckade upp den stora tabletten i små bitar och gömde dem i bitar av rökt kalkonkorv. Mums, sa Oscar och satte i sig alltihop på mindre än en minut!
*******
Vi hörde även med veterinären om möjligheten att kastrera Oscar, trots att han är en utekatt. Hankatter brukar nämligen hållas inomhus i en vecka efter ingreppet, detta för att motverka infektion i såret. I Sverige syr man inte igen såret utan det brukar dra ihop sig och läka utan stygn. Men här lovade de att sy igen såret samt ge honom antibiotika för att förebygga infektion. Därför kommer vi att få möjlighet att kastrera honom. Han kommer då att få ett lugnare liv, utan blodiga slagsmål med andra hankatter i grannskapet och dessutom kommer han ju att bli lugn och vilja hålla sig hemma på tomten. Eftersom han inte är rumsren kommer han dock att få fortsätta att vara uteliggare. Något som inte är negativt på något sätt för honom eftersom det alltid är varmt och skönt här, året och dygnet om.
********
Skrid nu till verket och tyck till om vilken färg jag ska välja på min MC.
Ha en skön fortsättning på helgen, förresten!

Den här färgen kallas Sii Namm Taan, vilket betyder sockerfärgad (Sii = färg, Namm Taan = socker). Kulören liknar ju faktiskt färgen på råsocker. Snygg eller hur?


Men den i vitt och beige är ju också snygg förstås...


Men vit och svart är nog snyggare, eller?


Svart och brun?


Eller kanske helt i svart, vad tycker ni?


Se så stadigt Assar står med tassarna i den thailändska myllan. Han stortrivs verkligen!


Det är mycket nytt som ska utforskas. Tänk att efter 8 år som innekatt få åka jumbojet till Thailand och skutta omkring i en tropisk trädgård. Vilket lyft! Mjau!!!


Lill-Oscar och Assar kommer redan rätt så bra överens. Oscar får lite mat varje dag och tar sedan ofta en tupplur på terassen.


Ursäkta och förlåt!

Ni som för ett antal dagar sedan skrev inlägg på min blogg, inlägg som jag dessvärre inte upptäckte och därmed heller inte kunde godkänna för publicering. Nu har de blivit inlagda. Det är alltid trevligt med kommentarer till det man har skrivit, tack för det!

Wanii fånn tåkk maag maag na krabp - Idag faller det mycket regn!


Regnet det bara öser ner...

Igår, i natt och idag har det regnat mest hela tiden. Regnet är, tro det eller ej, mycket välkommet för det har regnat ovanligt lite hittills under den rådande monsunperioden och vattenreservoarerna på ön krymper. Nu har vi egna borrade brunnar i vårt område, och de har aldrig sinat så länge vi har haft vårt hus, men skulle det bli en långvarig torka så kan nog alla drabbas.
Längre upp på fastlandet är det än värre. Har goda vänner som har hus i Baan Huay Yang och där torkar gräsmattorna bort, cocospalmerna börjar att sloka och vad värre är, jordbrukarna får svårigheter när det inte regnar. Så därför tar vi tacksamt emot regnet. Det fina i kråksången (kråka heter Gaa på thailändska förresten - dagens värdelösa vetande) är ju att det inte är kallt fastän det regnar. Just nu (kl. 22.50) är det 26 grader ute. Svalt för att vara här men för en f.d. frusen nordbo är det behagligt. Thailändarna däremot tycker att 25 - 26 grader är i kallaste laget.
I övrigt så har vi det bara bra och längtar inte tillbaka till Sverige ett endaste dugg (apropå regn ;-)

Ett mycket efterlängtat regn har fallit idag

I natt vaknade jag vid 2-tiden av att AC-n hade tystnat. Tassade upp och gick ut till vårt förråd där strömskåpet är placerat. Fann att säkringen till sovrummet samt även huvudsäkringen hade slagit ifrån (vi har s.k. automatsäkringar, alltså inte porslinsproppar utan små vippströmbrytare som man bara kan slå på igen). I fjärran mullrade åskan så det var förmodligen den som var skyldig till strömavbrottet. I säng igen och på med AC:n och därefter somnade jag om och sov gott fram till åttatiden då vi gick upp. Det regnade då fortfarande rätt så rikligt och regnet fortsatte till in på sena eftermiddagen.

****

Att det har regnat är inte något negativt för vår och Phukets del. Det har fallit onormalt lite regn hittills under den nuvarande monsunperioden och jag vet att man längre upp på thailändska fastlandet har stora problem med vattenbrist, vilken drabbar främst jordbruket men även privata hushåll. Phuket har hittills klarat sig rätt så bra från vattenbrist men i gårdagens tidning skrev man om att vattenreservoarerna börja att sina även här. Så nattens och dagens regn var mycket välkommet.
****
När det regnar faller ju temperaturen något, så idag har vi haft "bara" 28 grader. Det gjorde att jag satte igång att baka norrländska hällakakor. På norrländska landsbygden bakar man ju sådant bröd i en öppen vedugn men i brist på en sådan kan man baka hällakakorna i vanlig ugn på en pizzasten. Man håller då högsta möjliga temperatur och värmer upp stenen i god tid innan gräddningen. Att värma ugnen på det sättet gör ju köket nästan till ett Gehenna så därför passade jag på idag när vi ha haft svalare väder. Hällakakorna blev mycket lyckade och vi kunde ta en lunchfika med té och nybakta hällakakor. Jag kan inte låta bli att undra om jag är den första personen som bakat norrländska hällakakor i Thailand? Jag skulle nästan tro det...
****
Nu har vi suttit ute vid poolen och ätit en enkel middag och det är snart dags för kvällens film. Vilken det blir vet vi ännu inte, vi har ett helt hav av filmer att ösa ur, bildligt talat.
****
Kan däremot tala om att vi såg en mycket spännande och sevärd film igår som heter "Bakom stängda dörrar". Huvudperson i filmen är Hugh Grant och en annan roll spelas av Gene Hackman.
****
"Trots att Dr. Luthan (Hugh Grant) gjorde allt rätt, så blev det fel. En av hans patienter dör mystiskt och Luthan vill veta varför. Han beger sig till bårhuset där han upptäcker att kroppen är borta och även alla papper som bevisar att patienten överhuvudtaget ens har befunnit sig på sjukhuset. Luthan är fast besluten att lösa gåtan, vad som än händer. Dock är han inte den enda som är beredd att ta till extrema åtgärder...".

Idag har vi haft regn = Hällakakbakningsväder


En konst som jag lärde mig av min kära mor en gång för länge sedan uppe i Norrland.


Hällakakorna smakade ljuvligt, om jag får säga det själv.


Vi har det sååå bra!

Ja, vi stortrivs verkligen med tillvaron. Klockan behöver man oftast inte bry sig om utan man kan ta dagen som den kommer. Dagen börjar med en lång härlig frukost på terassen. Därefter brukar vi ta en långpromenad på ca en timme. Det borde bli längre än så, men det är så hett och fuktigt att man inte pallar med mer. Även utan ansträngning så är man genomblöt. Väl hemma igen blir det första man gör att kasta sig i poolen. Eftersom vattnet håller samma temperatur som luften (mätte idag och vattnet är 33 grader) så blir det väl inte någon egentlig svalka men det är skönt i alla fall och man slipper känna svetten rinna längs ryggen...
***

Efter doppet blir det en fika med kaffe eller Cola och en god bulle som S har bakat. Han är ju en riktig fena på det här med att baka bröd, både bullar och matbröd. Eftermiddagen fördriver vi med en spännande bok under palmernas skugga och jag håller alltid på i trädgården någon timme också. Vips så har klockan blivit fem och det är Happy Hour vid poolen! Ni förstår att vi inte lider någon nöd direkt.
***
I kväll blir det Tom Kha Gai-soppa (stark, syrlig soppa på cocosmjölk och kyckling) samt ris. Ska bli gott!
Ha det skönt i försommarsverige och njut av syrenerna, några sådana har vi inte här...

Vårt område, Phuket Residence. Längst upp till höger, vid den vita muren där man också kan skymta ett vitt parasoll, ligger vårt hus. Bakom det tar djungeln vid, grön, frodig och tät.


En bild från början av vårt samhälle Sai Yoan. Vårt hus ligger ca 500 meter före den här vägkorsningen.


Vår närmaste bensinstation, notera pumpen med glasbehållaren inne under det blå taket.


Ett gummiträd som tappas på rågummi. En del av ett blivande Michelindäck kanske?


Den som äger den här plantagen glömmer nog aldrig gummit!


På vår morgonpromenad idag träffade vi på den här mycket nyfikna kalven.


En av många enkla små restauranger längs vägen. Här köper thailändarna sin mat som de tar med hem eller till sin arbetsplats.


RSS 2.0