Dagens tips: Besök Æter & Essencefabriken på Wallingatan i Stockholm


Här finns kryddor, kryddblandningar, essencer, aromer, ja allt i kryddväg!


Glad påsk!

Även om vi bor i Thailand - där man ju inte firar påsk -  så håller vi på traditionen och äter lite extra gott under helgen. Efter en god middag så har det blivit lite svenskt påskgodis från "PhuketGodis" framför TV:n.


Idag, påskaftonen, ska vi äta en liten påskbuffé med bl.a. Jansons frestelse, min egenhändigt inlagda sill, norsk rökt lax samt knäckbröd och vällagrad Prästost. Till dessert blir det hemlagad Creme Catalan gjord med vaniljstång fr ån Madagaskar. Jag har dock inte själv rest ner dit och skördat, utan har gjort mitt inköp på den mycket speciella och trevliga kryddboden Stockholms Æter & Essencefabrik på Wallingatan. Butiken etablerades 1889 och har egen tillverkning av essencer och fruktaromer, egna kryddblandningar samt kryddor från hela världen. Har du vägarna förbi så titta in deras butik. Det är som att förflyttas 100 år bakåt i tiden och säkert kommer du att hitta något spännande att köpa med dig.

http://www.essencefabriken.se/

Just nu är vädret hett, fuktigt och soligt på Phuket. April är den varmaste månaden. Värmen eskalerar fram tills dessa att monsunperioden inträder. Då får vi ett annat klimat med lite mer mulet väder, en eller annan regnskur på dagtid, men mest regn nattetid. Även havsströmmarna ändras under monsunperioden och det första man märker är att havet tar med sig stora delar av strändernas sand. Inte så att stränderna försvinner, men på vissa av stränderna sjunker strandnivån rejält och klippor som legat dolda under sanden sticker nu helt plötsligt upp högt över markytan. Detta fenomen har redan börjat. Vi var ner till vår närmaste strand, Nai Harn beach, i förrgår och där har havet tagit en hel del sand, så delar av stranden närmast mot vattenbrynet hade sänkts med ett par meter.
När monsunperioden upphör någon gång i november så lämnar havet tillbaka all sand. Jag har försökt ta reda på hur det här går till men har inte lyckats hitta något svar. Det torde dock ha med ändrade havsströmmar att göra.

När monsunen kommer bör man också ta det extra försiktigt när man badar i havet. Drunkningsolyckor och incidenter är vanligt förekommande och senast i förrgår lyckades man med nöd och näppe rädda tre tonårsflickor från att drunkna nere vid Nai Harn Beach. Det gick inte speciellt höga vågor vid tillfället men s.k. Rip Currents, starka strömmar som drar den badande ut till havs. Fångas man av en sådan ström ska man INTE försöka simma rakt in mot land. Strömmen är så stark att även den mest vältränade och simkunnige riskerar att duka under av ansträngning. Man ska i stället simma åt sidan så att man kommer bort från strömmen, och sedan simma in mot land. Orkar man inte simma åt sidan ska man låta sig dras med ut från land och när stömmen ger vika, simma åt sidan och sedan in mot land. Dessa strömmar drar inte -  tvärtemot vad många tror - den badande ner mot botten utan rakt ut från stranden.

Här kommer ett par länkar som kan vara bra att ta del av för dig som tänker bege dig på simtur vid någon havsstrand:

http://www.ripcurrents.noaa.gov/resources/USLAFact_Sheet_4-07.pdf

http://www.ripcurrents.noaa.gov/signs/rip_signs-r.pdf

Jag vill avsluta med att önska er alla en trevlig fortsättning på påskhelgen, simma lugnt!

Det är hett och fuktigt på Phuket just nu, vi söker oss till skuggan


Skagenröra med grönländska räkor, Creme Fraiche från Frankrike, Stenbitsrom från Tyskland och dill från "grönsakstanten" nere i byn.


Och igår, på långfredagen, mumsade vi på Cointreauflamberad kycklingfilé med pepparsås och klyftpotatis


Assar, han bryr sig inte om att det är påsk utan sover i godan ro...


Han plirar på mig med ena ögat och sover sedan vidare


Det kan finnas fördelar Songkran också!


สวัสดีปีใหม่ = Sawadii Bpii Mai - Gott Nytt År 2554!

Thailändska tideräkningen börjar när Buddha föddes. Han föddes 543 år före Kristus, vilket innebär att det nu är år 2554 i Thailand. Det thailändska nyåret kallas Songkran och är den viktigaste, mest kända och den gladaste av de thailändska högtiderna. För människorna i Thailand är Songkran en högtid när de kan ösa och spruta vatten på varandra, och även om den har en religiös betydelse så det för de flesta ett tillfälle att festa och ha kul. Alla blir genomvåta och eftersom den infaller under den hetaste delen av året så anser man att det bara är uppfriskande. Songkran firas under perioden 13 - 15 mars varje år, men många tjyvstartar någon dag i förväg.

Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik, liksom även i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria. 

Sedvänjan att släppa fiskar fria härrör från den tid då det centrala slättlandet i Thailand översvämmades under regnperioden. När vattnet drog sig tillbaka blev det kvar pölar som gradvis torkade ut och där småfisk blev kvar. Bönderna fångade då småfiskarna och förvarade dem hemma till Songkran när de släpptes fria i kanalerna. Där tjänade de sedan som en av de viktigaste beståndsdelarna i människornas föda.

****************


Under dessa dagar håller vi oss hemmavid. Vi har bunkrat upp med mat och dryck så vi slipper ge oss ut på vägarna. Kanske är man tråkig, men jag kan inte uppskatta att bli helt överöst med vatten hela tiden när jag är ute. Åker man MC så är risken dessutom stor att det händer en olycka. Sådana sker det i mängder under de dagar som Songkran pågår. Jag hittade statistik från 2009 som visar att 373 dödades och 4332 skadades under de dagar som Songkran pågick. Har man inte varit med om Songkran tror jag att det är svårt att föreställa sig riktigt hur mycket vatten det är frågan om. Jag lägger in en länk från Youtube så kan du gå in och kolla lite på hur det ser ut längs vägarna.

http://www.youtube.com/watch?v=6cRchJb5P-A

I förrgår gjorde vi en runda in till stan och passade då på att handla billigt på det enormt stora shoppingcentrat Super Cheap. Som jag skrivit förut kan man hitta i princip allt här, matvaror, möbler, motorer, akvariefiskar, läkemedel, datorer, elektriska maskiner, ja faktiskt allt. Vi har varit där flera gånger men går fortfarande vilse, så stort är det. Det här stället vänder sig ju till thailändare och det är mycket spartanskt och saknar därför luftkonditionering. Man blir därför svettig och slut efter ett par timmars strosande. Därför brukar vi avrunda med att på hemvägen stanna till vid ett ställe som heter Watermark Patisserie, ett helt underbart konditori med ljuvliga smörgåsar och andra bakverk.


http://www.watermarklaboratory.com/gallery-cake.php

Vill avsluta med att önska er ett riktigt Gott Nytt 2554! Passa förresten på nu att förnya de nyårslöften som ni avgav för ett par månader sedan (för de kraschade väl, eller?)

Begreppet att "kasta vatten" får här en helt annan innebörd!


Man förstår att den här veckan kallas "The days of danger", det sker många trafikolyckor och många dör i dessa.


Var hittar man en ny, fin skolbänk till lillan om inte på Super Cheap, här finns ALLT!


Om lille Karo lider av inkontinens så finns det som tur är praktiska blöjbyxor att köpa


Eller kanske en ny klänning till lilla Fiffi?


Efter shoppingrundan mumsade vi på underbart goda sandwichar med kycklingfilé, ratatouille, sallad och pommes


Men nästa gång blir det någon av dessa godsaker, ser det inte ljuvligt gott ut!


RSS 2.0