Någonsin undrat varför cashewnötter är så dyra?

Häromdagen var vi till en "cashewnötsfabrik" där man tar han om cashewnötter. Jag börjar nu förstå varför just dessa nötter är bland de dyrare. Först ångas nöttern, sedan rostas de i en stor behållare. De har då skalet kvar och ser närmast ut som en något mindre kastanj. Sedan tar skalningen vid och den görs för hand. På bilden ser man hur damen sitter och skalar en och en nöt. Man undrar hur hon känner det varje morgon när hon ska iväg till jobbet, det måste vara mycket enformigt och även slitsamt för axlar och armar. Men här får de nog inte känna efter så mycket som vi hemma i Sverige.

I vilket fall, på denna "fabrik" sålde de en mängd olika varianter av dessa nötter, smaksatta med t ex vitlök, chilipeppar (min favorit), honung, m.m. m.m. När jag nu äter en eller annan nöt så skänker jag en tanke till damen som suttit och skalat mina nötter.

Lite fakta:

Cashewnötter
(Anacardium occidentale)

Cashewnötter kommer ursprungligen från tropiska Amerika. De växer på träd som kan bli upp till 15 meter höga. Efter blomningen bildas cashewäpplet och i änden på äpplet växer den lilla nöten ut. Den oskalade nöten har en lite matt grön färg. För att kunna knäcka de stenhårda skalet, så ångas nötterna innan skalet knackas av.
Cashewnötter innehåller mycket omättade fetter och är rika på mineraler, vitaminer och protein. De har en fin mild smak och är jättegoda i wok, grytor och sallader, i müsli, bakverk och desserter, eller som snacks.

Varje nöt skalas för hand

Varje nöt skalas för hand


Enformigt skulle jag tro

Enformigt skulle jag tro


Kinesiskt tempel vid Sapan Hin, Phuket Town

Kinesiskt tempel vid Sapan Hin, Phuket Town


Man offrar till förfäder och andra andar

Man offrar till förfäder och andra andar


Gärna ett maskingevär till den lille

Gärna ett maskingevär till den lille


Mera mat...

Mera mat...


"Fiskdamm" för barnen
Nyårsutflykt

Idag har vi varit på en utflykt med vår vän Ngiem som vi är bekanta med sedan flera år tillbaka. Det började med att vi anlitade honom som taxichaufför, vilket är hans yrke, men vi kom att lära känna varandra vartefter under åren och nu är vi de bästa vänner och umgås ofta när vi är här nere och vi har alltid mycket trevligt och roligt tillsammans.
Genom honom har vi också lärt känna andra thailändare och han är till en ovärderlig hjälp när vi behöver uträtta saker där man inte klarar sig med att prata engelska. Vår thailändska är ännu inte sådan att vi kan prata obehindrat på t ex banken, elverket o dyl.

Vi var idag bl a på en stor marknad i Phuket Town. Marknad i Thailand betyder i mångt och mycket MAT, och mängder av mat dessutom. Thailändarna älskar att äta, de äter på något mest hela tiden. Vi fick bl a se något som många thailändare älskar, nämligen rostade insekter och larver av olika slag. De är rostade och när man beställer dem så hettas de snabbt upp igen i het olja och sedan strör man på salt, chili eller andra kryddor. Man får dem i en liten påse som man sedan kan gå omkring och snaska på. Ngiem tycker mycket om dem och så gör många med honom. De sägs vara krispiga rakt igenom. Någon gång kanske jag gör ett försök och smakar, men idag fick det vara. Får väl skylla på att jag just ätit en god lunch innan vi kom till marknaden.

Efter marknadsbesöket åkte vi upp till ett högt berg som ligger i Phuket Town, Khao Rang, eller Rang Hill på engelska. Där har man en vidunderlig utsikt över den södra delen av ön, man ser ända ner till Rawai på sydspetsen, där vårt hus också ligger.

För er som planerar att besöka Phuket kan jag varmt rekommendera en avstickare upp till Khao Rang. Det är inte många turister som känner till Khao Rang, så passa på och gör ett besök. Stället är så fridfullt, en härlig uteservering omgiven av jättestora träd och tropiska växter. Att de dessutom har urgoda iskaffedrinkar och god glass gör ju inte saken sämre. Prova Tonk Ka Ice Coffe Shake, den är helt suverän (namnet på restaurangen är Tonk Ka).

Trötta efter en hel dag på språng blev det mackmiddag på terassen. Det har varit en härlig första dag på det nya året. Hoppas ni också haft det!

Khao Rang - Rang Hill

Khao Rang - Rang Hill


Utsikt från Khao Rang

Utsikt från Khao Rang


Mat, mat, mat...

Mat, mat, mat...


Färgstarkt och svalkande, men säkert mkt sött!

Färgstarkt och svalkande, men säkert mkt sött!


Glada marknadsbesökare

Jag och Ngiem på marknad i Phuket Town


Vad tar ni för valpen där i buren?

Vad tar ni för valpen där i buren?


Eftertraktade tilltugg, smaksätts med salt och peppar

Eftertraktade tilltugg, smaksätts med salt och peppar


Så gott att ha som snacks!

Så gott att ha som snacks!


RSS 2.0