Glad påsk!

Även om vi bor i Thailand - där man ju inte firar påsk -  så håller vi på traditionen och äter lite extra gott under helgen. Efter en god middag så har det blivit lite svenskt påskgodis från "PhuketGodis" framför TV:n.


Idag, påskaftonen, ska vi äta en liten påskbuffé med bl.a. Jansons frestelse, min egenhändigt inlagda sill, norsk rökt lax samt knäckbröd och vällagrad Prästost. Till dessert blir det hemlagad Creme Catalan gjord med vaniljstång fr ån Madagaskar. Jag har dock inte själv rest ner dit och skördat, utan har gjort mitt inköp på den mycket speciella och trevliga kryddboden Stockholms Æter & Essencefabrik på Wallingatan. Butiken etablerades 1889 och har egen tillverkning av essencer och fruktaromer, egna kryddblandningar samt kryddor från hela världen. Har du vägarna förbi så titta in deras butik. Det är som att förflyttas 100 år bakåt i tiden och säkert kommer du att hitta något spännande att köpa med dig.

http://www.essencefabriken.se/

Just nu är vädret hett, fuktigt och soligt på Phuket. April är den varmaste månaden. Värmen eskalerar fram tills dessa att monsunperioden inträder. Då får vi ett annat klimat med lite mer mulet väder, en eller annan regnskur på dagtid, men mest regn nattetid. Även havsströmmarna ändras under monsunperioden och det första man märker är att havet tar med sig stora delar av strändernas sand. Inte så att stränderna försvinner, men på vissa av stränderna sjunker strandnivån rejält och klippor som legat dolda under sanden sticker nu helt plötsligt upp högt över markytan. Detta fenomen har redan börjat. Vi var ner till vår närmaste strand, Nai Harn beach, i förrgår och där har havet tagit en hel del sand, så delar av stranden närmast mot vattenbrynet hade sänkts med ett par meter.
När monsunperioden upphör någon gång i november så lämnar havet tillbaka all sand. Jag har försökt ta reda på hur det här går till men har inte lyckats hitta något svar. Det torde dock ha med ändrade havsströmmar att göra.

När monsunen kommer bör man också ta det extra försiktigt när man badar i havet. Drunkningsolyckor och incidenter är vanligt förekommande och senast i förrgår lyckades man med nöd och näppe rädda tre tonårsflickor från att drunkna nere vid Nai Harn Beach. Det gick inte speciellt höga vågor vid tillfället men s.k. Rip Currents, starka strömmar som drar den badande ut till havs. Fångas man av en sådan ström ska man INTE försöka simma rakt in mot land. Strömmen är så stark att även den mest vältränade och simkunnige riskerar att duka under av ansträngning. Man ska i stället simma åt sidan så att man kommer bort från strömmen, och sedan simma in mot land. Orkar man inte simma åt sidan ska man låta sig dras med ut från land och när stömmen ger vika, simma åt sidan och sedan in mot land. Dessa strömmar drar inte -  tvärtemot vad många tror - den badande ner mot botten utan rakt ut från stranden.

Här kommer ett par länkar som kan vara bra att ta del av för dig som tänker bege dig på simtur vid någon havsstrand:

http://www.ripcurrents.noaa.gov/resources/USLAFact_Sheet_4-07.pdf

http://www.ripcurrents.noaa.gov/signs/rip_signs-r.pdf

Jag vill avsluta med att önska er alla en trevlig fortsättning på påskhelgen, simma lugnt!

Kommentarer
Postat av: Annika

Jisses vilka läckergommar ni är! Smaklig måltid och tack för tipset när det gäller strömmarna. GLAD PÅSK!

2011-04-23 @ 15:04:35
URL: http://annikathailand.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0