Promthep Cape

Ett par kilometer från vårt hus ligger Phukets absoluta sydspets, vilken kallas Promthep Cape. Namnet Promthep kommer från "Prom", vilket är thailändskans ord för den hinduiske guden Brahma och "Thep" som betyder Gud. Lokalt har Promthep Cape tidigare kallats för "Leam Jao", Guds udde. Man ska dock ha i åtanke att när man talar om gud inom den thailändska religionen är det inte den kristna guden, Gud, som avses utan man anser att det finns en mängd olika gudar, vilka väl närmas kan beskrivas som olika andeväsen. Vissa anses vara goda men många är blodtörstiga bestar som man måste försöka hålla sig väl med. Förutom buddhismen så blandar thailändarna friskt med hinduiska gudar och ännu mer med kinesiska diton. Många av thailändarna på Phuket härstammar från Kina vilket förklarar varför buddhismen även kompletteras med den kinesiska taoismen samt animism (andetro).
Uppe vid Promthep kan man, förutom att njuta av den fantastiska utsikten, även handla kläder som t.ex. t-shirts, badkläder, kopior av märkeskläder, souvenirer m.m. Det finns även en restaurang där man sitter ute och äter med den härliga utsikten som tillbehör.
Själva gillar vi att åka ner till Promthep nu och då, bara för slå oss ner på en sten eller en bänk, titta ut över havet och äta en glass. Det är inte alltid de dyra och storslagna evenemangen som är de bästa stunderna i livet...

Promthep Cape bjuder på en vidunderlig utsikt. Åt ena hållet ser man ut mot Kaew Yai Island.


Och åt andra håller blickar man ut mot Nai Harn beach


Runt omkring statyn av guden Brahma står hundratals elefanter uppställda. Vissa är små och grå...


...medan andra är stora och guldfärgade


Framför altaret med guden Brahma tänder man rökelse och ber om lycka och välgång (antar jag...)


Högst uppe på udden ligger The Lighthouse


Inne i fyrtornet finns en permanent utställning där bl.a. den här gamla fyren finns.


Fyren visade sig vara gjord av AGA på Lidingö, ganska häftigt tycker jag.


Sol och lata dagar = inte så mycket bloggande

De senaste två veckorna har min rara svärmor Lillemor varit hos oss. Vi har haft härliga dagar tillsammans med sol och bad samt god mat och dryck. Flera av dagarna har vi tillbringat på stranden, en liten relativt okänd strand som har kommit att bli vår favorit, särskilt just den här tiden på året när de stora stränderna är fulla av soltörstande västerlänningar. Tiden går, som bekant, mycket fort när man har det trevligt så i kväll är det Lillemors sista kväll här hos oss i Rawai. Trist, men vi får glädja oss åt att vi haft jättehärliga dagar tillsammans och förhoppningsvis så kommer hon ner några veckor även nästa vinter.
Ska nu påbörja kvällens middag så jag skriver inte mer den här gången. Ni får hålla till godo med lite bilder från vår sköna strand.
Trevlig helg önskar jag er alla!

Det är skönt att ge sig av till stranden tidigt på morgonen och äta sin frukost under en palm


Svärmor har varit hos oss i två veckor så det har blivit extra många dagar på stranden. Hon älskar sol och bad!


Här finns inte många stressmoment...


Här har man något så ovanligt som gammaldags däcksstolar, skönt när man vill sitta i skuggan och läsa


Ovanför stranden, mellan palmerna, går Herr Tupp omkring och gal, tätt följd av två trånande hönor


Den här stranden är vår favorit, inte många känner till den :-)


Vattnet är klart och svalkande...nåja... LITE svalkande i alla fall


Sol och värme + glass i stora lass = sant!

Nu har vi fått tillbaka det soliga högsäsongsvädret till glädje för alla turister inte minst. Även om vi oftast har nästan lika varmt vid mulet som soligt väder så kan det inte hjälpas att man blir extra sugen på att svalka sig med en härlig glass när solen skiner. Detta sug avhjälper vi emellanåt på Swensens Ice Cream, en glassrestaurang som serverar de allra ljuvligaste glassanrättningar. Men man kan ju inte äta glass varje dag så däremellan svalkar vi oss med färsk frukt i olika varianter.


Något som är både gott och svalkande är att göra en "pann", Thailands svar på det man i Sverige kallar smoothie. De vanligaste "pannerna" är ananas, vattenmelon eller citron. När man använder ananas eller vattenmelon behöver man inte tillsätta något socker utan kör bara frukten tillsammans med en massa is i en mixer tills blandningen blir len och krämig. Thailändarna tillsätter några gryn salt i sin pann, detta för att de anser att man behöver ett salttillskott i värmen. Det smakar faktiskt inte så illa som det låter, det blir bara en liten smakbrytning, saltet får inte ta överhanden. Gör man sin pann på citron (Manao Pann) så måste man dessvärre tillsätta socker, annars blir det alldeles för surt. Men en iskall Manao Pann är fantastiskt gott och svalkande. Kommer du ner till Thailand så prova att beställa en sådan på restaurangen.

Räcker inte glass eller pann till för att svalka sig, ja då tar man helt enkelt ett dopp i poolen, något som jag ska ta och göra nu faktiskt!

Ha en bra fortsättning på helgen!

Man kan t.ex. välja chokladglass samt bitar av krämig brownie, grädde samt chokladsås


Eller min favorit: Vaniljglass, jordgubbssorbet samt vispgrädde och jordgubbssylt


Vill man vara lite sundare tar man en stor, fin ananas a´ ca 5 kr st.


Den renskurna ananasen skärs i bitar och körs i en mixer tillsammans med isbitar.


Slutresultatet: En härligt svalkande ananassmoothie, eller Sapparåt Pann (betyder ananas + blanda,mixa) som det heter på thailändska.


Det är skönt att ta igen sig efter nyårsfirandet, tycker Assar...


Utanför köksingången, vid carporten, har vi gjort en extra terrass. Där sitter vi ofta...


Tidigare var där bara en slät, vitmålad fasad.


RSS 2.0