En ny matgäst i vår trädgård

För några dagar sedan kom en liten katt in till vår trädgård. Den var lite skygg i början, men andra kvällen ställde jag ut ett fat med tonfisk åt den och sedan var isen bruten. Nu kommer den varje kväll, får lite fisk och mjölk, och sedan tillbringar den hela kvällen med oss på vår terass. Den sitter en kvart i Staffans knä, sedan hoppar den ner och byter plats till mitt knä. Den lägger sig till rätta och somnar gott. Det är trevligt med lite matgäster, speciellt som vi är vana med att alltid ha katter inpå oss.

Den fina hund som var här i december/januari är inte här nu. Den familj som hade den bor inte kvar här, men kanske har de återvänt när vi kommer nästa gång i slutet av augusti. De som arbetar som byggarbetare på Phuket har ofta sina ordinarie hem i norra delen av Thailand. De brukar ofta vara risfarmare och återvänder hem under skördesäsongen för att sedan komma tillbaka till byggjobben när skörden är avklarad.

Igår kväll började åskan mullra och vid tolvtiden vaknade vi av dånet från ett kraftigt skyfall. Vi var tvungna att gå ut på terassen bara för att titta. När man tittade mot gatlykans ljus såg man verkligen hur regnet kan stå som spön mot backen. Och jag som ägnar varje morgon åt att vattna gräsmattan, kan nu sitta här och blogga i stället, i trygg förvissning om att gräset fått vad det behöver för idag.

Nu ringer äggklockan, de är frukostdags. Det blir jättegod råglimpa som vi har köpt hos det tyska bageriet, på smörgåsarna blir det kalkonsalami, ägg och kaviar samt vällagrad herrgårdsost. Till det dricker vi thé samt färskpressad apelsinjuice.

Ha en bra torsdag, och betänk att i morgon är det fredag!

Sigrid är hungrig...

Sigrid är hungrig...


Lilla Sigrid får kvällsvard

Lilla Sigrid får kvällsvard


En skööön dag!

Påskdagen har varit underbart skön, varmt (32 i skuggan), men ibland lite moln som har givit härlig skugga. Vi har tagit det lugnt, promenerat ner till byn till ett ställe som heter Dons café, där finns en engelsk butik som säljer sånt som kan vara svårt att få tag i här i byn, t ex pasta, tomatsåser, kryddor, eget bakat bröd mm. Jag lagade en pasta bolognese till middag, gjord på kycklingfärs. Jag hade packat ner en rejäl bit parmesan hemifrån (ost är väldigt, väldigt dyrt här) så det blev en riktig kalasmiddag. Vi brukar ta någon dag med "vanlig" mat, som omväxling till thaimaten.

Igår var det stora trädgårdsdagen (igen...). Trädgården är mitt stora intresse och nu hade vi bestämt oss för att byta ut ett Lelawadee-träd som, efter att vi flyttade det i höstas, inte ville ta sig riktigt. I stället hade vi beställt en stor fin cocospalm och igår kom trädgårdsmästeriet med trädet. De var sex man som hjälptes åt att bära och plantera palmen. Gissar att den bör vara ca 7 år gammal. Vid 8 - 9 års ålder börjar de ge cocosnötter, så det är bara till att ge sig till tåls så får man snart göra sin egen Pina Colada.

Vi hade också beställt en bonsailiknande växt. Flickan i trädgårdsmästeriet sa vad växten heter på thailändska, men jag kommer inte ihåg namnet. Växten är nu sex år gammal, den ser verkligen häftig ut, men den kommer inte till sin rätt på ett foto egentligen.

I morgon har vi beställt en taxi in till stan. Staffan ska till optikern och prova synen och sedan låta sätta in glas i sina nyinskaffade bågar. De är jättesnygga, inköpta i Stockholm, men som jag kanske skrivit förut, det kostar ungefär hälften att sätta in glasen här jämfört med hemma. Och här kostar inte synundersökningen något dessutom.

Nu har mörkret smugit sig på, klockan är 20.30, det är 30 grader varmt och i skogen här intill (bakom huset har vi djungel och på ena sidan ligger en gummiträdsplantage) hörs allehanda ljud från olika insekter (syrsor?) och fåglar. Man känner verkligen att man är i tropikerna!

Ha en skön söndagkväll i TV-soffan!

En ljuvlig påskdag!

En ljuvlig påskdag!


En sex år gammal "bonsai"

En sex år gammal


Det gamla Lelawadee-trädet ville inte riktigt...

Det gamla Lelawadee-trädet ville inte riktigt...


Och ersattes av ännu en cocospalm...

Och ersattes av ännu en cocospalm...


Central Festival Shopping Center

Central Festival Shopping Center


MAC-laddare, mat och lite plantor...

Nu är vi lyckligt på plats. Resan gick bra, förutom att det inte blev så mycket sömn. Ibland lyckas man sova några timmar på flyget, men ibland går det inte alls. Denna gång mycket beroende på en skrikig liten tjej som förmodligen höll på att få tänder eller vad man nu ska tro. Skrek och gnällde gjorde hon i alla fall mest hela resan.

När vi landat på Phuket så blev vi hämtade av vår gode vän Ngiem och på vägen hem gjorde vi ett stopp vid den enormt stora mataffären Tesco och fyllde på vårt förråd av frukt och grönt, bröd, soda och cola m.m.

När vi väl kom hem till huset var den långa resan glömd. Jag packade upp medan Staffan stöp i säng och sov ett par tre timmar. Sedan var det eftermiddag och vi tog det bara lugnt, åt ett par varma mackor med tonfisk till middag (för att vi inte orkade gå ut och käka) och satt och njöt av värmen och stillheten.

Idag har vi varit in till stan, för jag glömde laddaren till min MAC hemma, och utan dator vill man ju inte vara. Vi kompletteringshandlade lite färskvaror också. Handlade gjorde vi i det enorma shoppingcentret Central Festival, där finns allt och Gallerian på Hamngatan hemma i Stockholm känns som en liten lanthandeln i sammanhanget. På hemvägen stannade vi till vid trädgårdsmästaren för att inhandla lite plantor. Det mesta i trädgården var jättefint, men några mindre, vattenkrävande plantor såg halvslöa ut så de har jag bytt ut i afton.

Därefter promenerade vi ner till byn och avnjöt en god middag, stekta jätteräkor i vitlök, kyckling i rökt curry (nej, inte RÖD utan rökt) samt ?fried morning glory in oyster sauce?, en liten mangoldliknande grönsak som man äter lätt stekt tillsammans med ostronsås. Jättegott, och thailändarna säger att morning glory är bra för synen, så nu kanske man snart kan slänga sin monokel, vem vet!

Vi sitter nu på terassen och och kopplar av. Hos de thailändska familjer som fortfarande bor här bredvid (byggarbetarna) hörs sång och prat, jag gissar att de är lediga i morgon och därför passar på att ha det lite extra trevligt runt sin lägereld, som de tänder upp varje kväll. Förutom att elden fungerar som samlingspunkt tror jag att de lagar sin mat på den, genom att grilla och woka.

Nu är det snart dags för ett påskdopp i poolen, man ska ju numera bada både till jul och påsk har jag hört...

Central Festival Shopping Center

Central Festival Shopping Center


Delikata frukter - På thai: Påån Lamaai Arroj

Delikata frukter - På thai: Påån Lamaai Arroj


Rawai ligger på sydspetsen av ön.

Rawai ligger på sydspetsen av ön.


Nai Harn Beach, vår närmaste strand

Nai Harn Beach, vår närmaste strand


Två dagar kvar!

Två dagar kvar!

Vi åker på onsdag kl 14 från Arlanda och landar vid 6-tiden på morgonen i Bangkok. Klockan är då 12 på natten här hemma. Sedan avgår inrikesflyget till Phuket kl 8 och vi landar 9.20 på Phuket. Vår gode vän Ngjem har redan via SMS aviserat att han kommer att vänta på oss på flygplatsen. Det är skönt med privatchaufför! Dessutom har han en ny Toyota Wish, en sjusitsig van, som är mycket komfortabel och trevlig att åka i.

Jag har nu lärt mig från våra många tidigare resor att man gör bäst i att packa flera dagar i förväg. Lite opraktiskt förstås med två resväskor som tar upp plats i lägenheten, men mycket skönt att veta att det mesta av packningen är avklarad och väskorna påminner ju faktiskt om att något trevligt väntar! Det som nu återstår är lite godsaker som vår trevlige granne Kent beställt, som t ex matjessill, handbakat knäckebröd, god lagrad ost och Kalles kaviar. God ost tar vi förresten med till oss själva också. Thailändare äter inte ost (för övrigt nästan inga mejerivaror alls) och den importerade ost (oftast från Australien eller Tyskland) som finns att köpa i de stora mataffärerna är dubbelt så dyr som här hemma.

Nuförtiden packar vi inte några kläder, för vi har allt vi behöver av den varan i huset. Däremot har vi fortfarande lite prylar som vi ska ta med ner. Framöver kommer vi dock inte att behöva släpa med oss några resväskor alls, utan bara ett handbagage med en god bok etc. i.

Packad och klar!

254835-123


THAILÄNDSK KULTUR

THAILÄNDSK KULTUR

Som alla förstår så är den thailändska kulturen helt annorlunda än vår kultur. När det t ex gäller att hälsa, så skakar man inte hand (frånsett affärsmän med internationella kontakter). Thailändrare kramar heller in om varandra, som vi ofta gör när vi träffar en god vän. Däremot kan man ofta se att killkompisar står och håller varandra om axlarna, eller t o m håller varandra i hand. Detta är inte av erotiska skäl utan något helt naturligt utan sexuell laddning.

Den traditionella hälsningen thailändare emellan kallas Wai. En Wai är inte bara ett sätt att säga hej utan ord, det är ett tecken på respekt. Den är den viktigaste av de många sociala handlingar som gör den Thailändska samhälls strukturen vad den är. Grundregeln är enkel och klar, när man träffas skall den underlägsne inta en underlägsen position och den överlägsne en överlägsen position.

Det finns olika nivåer av respekt man kan visa med en Wai. Ju lägre man håller huvudet för att möta tummarna med handflatorna pressade mot varandra och fingrarna pekande rakt upp, ju mer respekt visas. Det finns fyra grundpositioner (och många kombinationer av dessa fyra...)

1. Händerna nära kroppen, fingertopparna nästan i halsnivå men inte över kinderna. Denna position används mellan socialt jämspelta eller mellan främlingar som inte är säkra på vilka deras sociala skillnader är.

2. Händerna lika som i första exemplet eller lägre. Huvudet rakt eller något framåtlutat. Används av den överlägsne för att svara på en wai från en underlägsen.

3. Huvudet sänkt så att fingertopparna når ovanför nästippen. Används av en underlägsen för att visa respekt för en överlägsen.

4. Pannan sänkt till tummarnas bas och bugning av hela kroppen.

WAI NIVÅ 1

WAI NIVÅ 1


I VARDAGEN

I VARDAGEN

En wai kan användas för föremål likväl som för människor. Om man åker buss i Thailand kommer man att märka att Thailändska passagerare utför en wai vid vissa heliga platser som passeras. Och bli inte förvånad om taxichauffören plötsligt släpper ratten för att utföra en wai när ett heligt föremål eller en helig plats passeras.


BUDDHA OCH MUNKAR
Om du vill utföra en wai mot Buddha (eller en munk, Buddhas representant), bör du:

(1 ) gå ner på knä,

(2 ) utföra en wai medan du sitter i den korrekta positionen (män sitter på hälarna, kvinnor sitter med benen åt sidan),

(3) medan du utför din wai, böj ner huvud och kropp samtidigt som du håller ryggen långt ner,

(4) när din panna nästan rör marken och dit huvud är riktat mot föremålet för din beundran och respekt placerar du handflatorna på golvet, den högra först,

(5) räta upp kroppen så att du kommer tillbaka till den sittande wai positionen. Om föremålet för din respekt är en avbild av Buddha skall du upprepa proceduren tre gånger.

URSPRUNG

Wai positionen visar att man är obeväpnad och att man kommer i frid. Det västerländska handslaget tros ha samma ursprung då det har utvecklats från att från början ha varit de tomma svärdhändernas beröring. Men en wai är så mycket mer än en handskakning. Att skaka hand är en ritual mellan likställda, en wai utförs för att erkänna underlägsenhet. Den underlägsne utför alltid sin wai först. Historiskt sett skulle alltid den svagare visa sina händer först. Den sänkta blicken och det sänkta huvudet tar också bort möjligheten att försvara sig själv. En överlägsen kan besvara en wai men det är inte säkert. Om du utför en wai för en munk eller en medlem av kungafamiljen så kan du vara säker på att den inte besvaras.

WAI NIVÅ 3

WAI NIVÅ 2


ATT BESVARA EN WAI

ATT BESVARA EN WAI

Om den sociala skillnaden mellan två personer är väldigt stor kommer en wai inte att besvaras. Till exempel om ett barn utför en wai mot en gammal person, en servitris som tack för dricksen eller en anställd mot sin chef. Istället kan man förvänta sig ett leende eller en nickning.

NÄR BÖR MAN UTFÖRA EN WAI

När och hur man skall använda sig av en wai faller sig naturligt för thailändare från tidig ålder. För besökaren kan det dock ställa till en del problem när man inte vet när man bör utföra en wai eller vilken sorts wai som bör utföras. Ibland upptäcker man att uppenbart underlägsna inte utför en wai gentemot en och detta kan bero på att thailändare vet att faranger (västerlänningar) inte använder sig av wai. Användandet av wai för att säga tack är vanligt i Thailand. Generositet kommer vanligtvis från den överlägsne och en wai från den underlägsne. Mellan likvärdiga kan man använda sig av en wai för att säga tack men från en överlägsen är en wai helt malplacerad även om en stor tjänst har utförts. Det bästa rådet för nybörjare kan vara att hålla sig till handskakningar till män och artiga leenden till kvinnor.

WAI nivå 2

WAI nivå 3


GODA RÅD

1. Utför inte en wai mot tjänare, arbetare, barn eller andra med uppenbart lägre status än dig själv. Att ignorera denna regel i ett missriktat försök att bygga broar mellan samhällskikten och vinna nya vänner kommer bara att resultera i att den underlägsne känner skam. Du kommer också att uppfattas som en idiot.

2. Om någon (frånsett ovan nämnda kategorier) utför en wai mot dig, besvara den med en likvärdig eller mindre formell wai.

3. Man kan aldrig vara fel ute om man utför en wai mot munkar och väldigt gamla människor (förutsatt att de inte är gatuförsäljare eller tjänare!).

4. Kom ihåg att sänka ditt huvud istället för att lyfta dina händer. Att hålla händerna över huvudet medan man står är inte ett tecken på respekt.

PS Någon kanske frågar sig vad man gör om man möter någon som hälsar med wai medan man själv håller någonting i händerna, t ex sin mobiltelefon. Det är då helt OK att man för ihop händerna i en "låtsad" wai, utan att lägga ifrån sig det man håller i. Man hälsar alltså så gott det går även om man inte kan föra ihop handflatorna som seden föreskriver. DS

Buddhisttemplet Wat Chalong

I Phuket finns ett antal tempel, (wat på thailändska) som är väl värda ett besök. Det som ligger närmast vårt hus är också Phukets största buddhisttempel och i mitt tycke också det vackraste (av de jag sett),

Det är inte bara en byggnad utan flera som ligger på ett mycket stort område. Som ni kan se är arkitekturen helt fantastisk. Att besöka templet är gratis men man måste tänka på att man bör ha långbyxor och är du kvinna och har kjol får den inte vara kort utan ska gå ner över knäna. Man ska också vara klädd så att man inte visar axlarna. Glöm inte heller att ta av dig skorna innan du går in i tempelbyggnaden. Detta gäller för övrigt även alla thailändska hem och små privata butiker som t ex internetcaféer, hos frisören etc. Man får fota överallt men man ska däremot inte posera framför en buddhastaty och man får heller absolut inte låta sina barn klättra upp på, eller springa och leka runt, statyerna, som anses som mycket heliga. Något som jag också fått lära mig är att man aldrig, aldrig får peka på en buddhastaty. Vill man peka så använder man hela handen, aldrig fingret. Detta gäller för övrigt även människor, man ska inte peka på en thailändare med fingret.

Lite annan kuriosa: När vi vill vinka till oss någon så håller vi handflatan uppåt och vinkar med fingarna fram och tillbaka. Så icke i Thailand, där håller man handen tvärtom så fingrarna pekar neråt och så viftar man fram och tillbaka mot den man vill vinka till sig. Man anser att det bara är till djur man ska vinka med fingrarna uppåt, men jag tvivlar ju förstås på att djur förstår innebörden i en vinkning oavsett om man håller fingrarna uppåt eller neråt...

På tempelområdet finns en liten butik där man kan "köpa" buddhastatyer i olika storlekar. Men, men man får heller inte säga "köpa" om en buddhastaty. Nej, man säger att man byter den. Man betalar alltså och får statyn, men den är för helig för att man ska kunna köpa den utan man "byter" den mot pengarna, som går till munkarna och templet. När man "bytt" till sig en staty så är det inte bara att ta hem den och ställa den på det altare som alla thailändare har i sitt hem. O nej, statyn ska först tas omhand av munkarna som ställer den inne i en av tempelbyggnaderna dit inte allmännheten har tillträde. Där ska statyn stå i 3 - 4 veckor medan munkarna läser böner över den. Man tror då att statyn "laddas" med kraft och först därefter får man hämta den och ta med den till sitt hem. En buddhastaty som bara köps rakt av kan inte användas i religiösa sammanhang, då är den verkningslös. Förresten, det är strängeligen förbjudet att ut ur Thailand föra någon form av avbildning av Buddha. Detta oberoende av om det är en antik staty, en nymålad oljemålning (sådana säljs överallt på turistorterna, ni kan se att vi har ett antal på våra väggar) eller en liten staty som du tänker ha som souvenir. Statyerna eller målningarna beslagtas i tullen. För någon vecka sedan hade tullen i Phuket en auktion av beslagtagna statyer där en av statyerna var en flera hundra år gammal stenbuddha. Pengarna gick sedan till olika tempel och deras verksamhet.

Det var lite om tempel mm. Jag återkommer senare med lite mer information om thailändsk kultur och religion.



Wat Chalong II

Wat Chalong II


Wat Chalong

Wat Chalong


RSS 2.0