Katt-extra

Vi har nu upptäckt att Sigrids större unge överlevt dagens trafikolycka. Vår poolskötare Chang har en mycket bristfällig engelska och vi har tydligen missuppfattat honom, det var bara den minsta ungen som blev överkörd. Det var hon som var mest social och orädd också, förmodligen var det därför som hon inte hade vett om att springa undan när bilen kom. Hennes storebror däremot är skygg och springer undan så fort man kommer nära. Det var nog det som räddade hans liv. Det är ju bra för Sigrids del att hon har en unge kvar, men hon går ändå omkring och jamar och letar, stackarn...

Lillflickan är död

Sigrids lilla unge är död. Vi fick idag besked från vår poolskötare Chang att en bil hade kört på Sigrids båda små ungar och att han varit tvungen att slå ihjäl dem. Sigrid hade två ungar, varav den ena var mycket mindre än den andra. Det var den lilla kattflickan som vi lagt in bilder av på bloggen. När vi kom för tre veckor sedan var hon mycket, mycket liten. Vi trodde inte att hon skulle överleva. Sigrid verkade inte ha någon mjölk och gick bara undan när ungarna kom och ville dia. Vartefter vi gödde upp Sigrid med Thailands svar på Whiskas, Maeo, (betyder katt) så började hon ge ungarna di. Vi gav även mosad tonfisk till ungarna och vi noterade senast igår hur mycket den minsta kattungen hade växt på sig under de tre veckorna som vi varit här. Bilden här nedanför tog jag igår när hon låg och snusade i Staffans knä efter ett litet mål tonfisk.

Nu är båda ungarna borta och Sigrid går omkring och jamar högljutt och söker efter ungarna. Som ni förstår känns det hela mycket sorgligt. Vi såg (som tur är) inte när ungarna blev påkörda, men eftersom de ständigt följde sin mamma hack i häl, så såg nog Sigrid på när de blev påkörda. Trots att det är mycket, mycket tråkigt, är jag i alla fall glad att Chang slog ihjäl de skadade ungarna. Thailändare brukar annars inte döda djur, de som har hundar t.ex. tar inte bort dem även om de blir gamla och mycket sjuka. De får då självdö. Grymt tycker vi, men det hänger ihop med buddhismen att man inte ska ta liv. 

Lillflickan hann aldrig få något namn...


Het lördag!

Vi får det bara varmare och varmare, har nyss tagit ett eftermiddagsdopp i poolen, men man känner inte någon skillnad i temperatur när man går ner i vattnet. Lite svalkad blir man först när man gått upp och man börjar att lufttorka.

Igår och i förrgår har vi haft trädgårdsmästarna här igen. Den här gången var det våra stora Travellers palmer som fick flytta på sig för att ge plats för tre stora Lipstick-palmer, eller Maak Daeng (=palm + röd). Travellerspalmerna sattes i januari 2007 och var då en meter höga. På drygt två år har de vuxit till en höjd av 5 - 6 meter. De är då inte längre lika fina, bladen börjar att bli fransiga av vinden och de ser oproportioneliga ut. Det var nog i grevens tid vi tog bort dem, för deras rotsystem hade växt rakt ner i den hårda röda jorden och det tog fyra man över tre timmar att gräva sig ner runt rötterna innan de kunde få bort palmerna. När de sedan skulle bära iväg dem hade de hämtat ytterligare tre killar som fick hjälpa till. Palmerna fraktades sedan bort på två små lastbilar. Jag är glad att det inte var jag som behövde jobba så hårt i denna hetta.

I kväll är det sista kvällen för den här gången. För varje gång känns motigare och motigare att ge sig av härifrån. Jag vet att ni som följer bloggen, och som själva har hus i Thailand, vet vad jag pratar om. Man har en klump i magen som börjar ge sig till känna flera dagar innan hemresedagen. Jag vet också att det är dumt att tänka så negativt, det förändrar ju inte det faktum att man måste åka härifrån, men det är lättare sagt än gjort att tänka positivt ibland...

Till er därhemma önskar jag en riktigt trevlig helg!

Travellers palm, heter så för att stammarna är fyllda med vatten som vandraren kan dricka (skär av en stam och dricker).


Våra stora Travellers Palm togs bort och fraktades iväg på lastbilar. Det tog timmar att gräva upp dem ur den hårda jorden.


Så här blev det, sett på nära håll. De gröna kantväxterna blir ca 30 cm höga.


och så här blev det när det blev klart, gräset måste dock ges tid att återhämta sig.


Varmt och fuktigt!

Den senaste veckan har det varit jättevarmt. Det är normalt för årstiden, fuktiga luftmassor drar in från havet och det, tillsammans med att temperaturen stiger till ca 35 grader i skuggan, gör att det känns otroligt varmt. Den relativa luftfuktigheten pendlar f.n. mellan ca 80 - 96 %. Eftersom den omgivande luften är så fuktig kan inte svetten dunsta och då uppstår inte heller den avkylning som avdunstningen i vanliga fall brukar innebära. Men än en gång, vi klagar absolut inte, vi skulle gärna stanna för gott i den här värmen och förhoppningsvis kommer det också att bli så på sikt.

Idag har vi fyra trädgårdsarbetare i trädgården. De kom för ca två och en halv timme sedan, och håller fortfarande på att gräva i den röda, hårda jorden. Man förstår inte hur de orkar, men de är ju förstås mer vana vid värmen än vad vi är. Vi gör vad vi kan för att underlätta för dem genom att bjuda på iskall coke och vatten. En rejäl dricks ska de också få efter väl utfört arbete.
Jag återkommer lite senare till vad det är vi har åtgärdat i trädgården den här gången.

Buffel, Kwai, ska man inte kalla en thailändare, det är ett riktigt fult skällsord.


Jack Fruit

Jack Fruit (Artocarpus heterophyllus) är en art i mullbärssläktet och familjen mullbärsväxter. Arten är vildväxande, i regnskogarna i Västra Ghats, Indien och i Filippinerna, men odlas på många håll i tropikerna. Växten är för stor för att vara lämplig som krukväxt.

Jack Fruit är ett städsegrönt träd som kan bli 20 meter högt och få en stamdiameter på 50 cm. Vuxna träd och förtjockade rötter och får en brunsvart bark. Unga grenar är släta eller fårade, kala. Bladen är strödda och har 1-3 cm långa bladskaft. Bladskivorna är elliptiska ell omvänd äggrunda, 7-15 cm långa eller mer, 3-7 cm breda, läderartade, ljust gröna på undersidan och glänsande mörkt gröna på ovansidan, spetsen är avhuggen eller utdraget spetsig. På nytillväxt hos unga träd är bladen parflikiga, medan äldre träd har enbart enkla blad.

Blommorna är enkönade och sitter i skilda samlingar. Hanblommorna sitter i bladvecken längs ut på grenarna. Honblommorna sitter tätt och delvis sammaväxta i runda huvuden på äldre ved. Frukten är en elliptisk till rund skenfrukt och blir gul till gulbrun som mogen. Den blir mycket stor, 30-100 cm lång och 25-50 cm i diameter och kan väga så mycket som 50 kilo. Fruktens yta är tätt armerad med sexkantiga utskott och tjocka hår.

Som mogen äts den som färskfrukt och är saftig med en speciell arom, antingen söt eller syrlig, beroende på sort. De omogna gröna frukter används den som grönsak. Ofta torkas fruktköttet i bitar som sedan används i soppor eller inläggningar. Den torkade frukten är lite sötaktig i smaken och har en degig konsistens. Fruktköttet innhåller karoten men är ganska näringsfattigt.Fröna är ätliga och rika på kalcium och proteiner. Trädet ger ett hårt trä och används ofta i Kina till träskulpturer.

En för oss okänd frukt, stor som en mindre melon. Någon som vet vad det är för frukt?


Jackfruit är en av många exotiska frukter som växer längs vår promenadväg. Så här ser frukten ut initu.


Jackfruit växer direkt ut från trädets stam


Efter den 1,5 - 2 timmar långa morgonpromenaden smakar det gott med frukost


Det är nu år 2552 i Thailand

Thailändska tideräkningen börjar när Buddha föddes. Han föddes 543 år före Kristus, vilket innebär att det är år 2552 i Thailand. Det thailändska nyåret kallas Songkran och är den viktigaste, mest kända och den gladaste av de thailändska högtiderna. För människorna i Thailand är Songkran en högtid när de kan ösa och spruta vatten på varandra, och även om den har en religiös betydelse så det för de flesta ett tillfälle att festa och ha kul. Alla blir genomvåta och eftersom den infaller under den hetaste delen av året så anser man att det bara är uppfriskande.

Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik, liksom även i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria.

Sedvänjan att släppa fiskar fria härrör från den tid då det centrala slättlandet i Thailand översvämmades under regnperioden. När vattnet drog sig tillbaka blev det kvar pölar som gradvis torkade ut och där småfisk blev kvar. Bönderna fångade då småfiskarna och förvarade dem hemma till Songkran när de släpptes fria i kanalerna. Där tjänade de sedan som en av de viktigaste beståndsdelarna i människornas föda.

Det thailändska nyåret, Songkran, är en mycket, mycket blöt tillställning.


Alla som passerar blir helt genomdränkta


Ingen slipper undan...


Lillflickan, som ännu inte fått något namn


Annandagsrapport

Igår hade vi den varmaste dagen hittills, 36,4 grader i skuggan var den officiellt uppmätta temperaturen. P.g.a. den annalkande regnsäsongen har fuktig luft dragit in över Phuket och det känns verkligen. Svetten lackar och man är hela tiden blöt och klibbig. Men klagar, det gör vi inte. Det är skönt med värme och om man betänker alternativet så väljer man naturligtvis mycket hellre den thailändska värmen.

Igår på vår långa morgonpromenad gjorde vi en ny upptäckt. Intill ett enkelt resort, som ligger inbäddat i grönskan invid byvägen, fanns det en skylt där det stod: "Fishing and eating". Vi blev nyfikna och gick en bit längs den stig som låg bakom skylten. Där fanns en anlagd damm eller tjärn, där man kan fiska. Förmodligen så betalar man en avgift till resorten för att få tillgång till fiskeriet. Runt hela tjärnen fanns det bord och bänkar, inbäddade i den täta, frodiga grönskan. Thailändare älskar att sitta i skuggan och laga mat och äta tillsammans. De packar inte upp en färdigköpt kycklingssallad eller något liknande, nej de har med sig gasolbrännare, en enkel kolgrill, kylväskor, kassar och flaskor. Sedan brukar de bre ut en sorts bastmattor på marken som de sitter på och äter och dricker i timmar. Detta gör de ofta på lördagseftermiddagarna när de slutat veckans jobb, eller på söndagarna när de är lediga. Man har minst sexdagars arbetsvecka här. Många jobbar faktiskt alla dagar i veckan, men är lediga när det är offentliga helgdagar samt dagen efter lön. Då förmodas de vara utfestade och i behov av en vilodag...

Idag börjar thailändarnas nyårsfirande, Songkran. Det är en blöt tillställning. Dels för att det dricks ansenliga mängder alkohol, men främst för att man firar genom att slänga mängder av vatten på varandra och på alla som råkar passera på gatan. Den som inte varit med om det kan inte förstå hur blött det är. Man kan inte gå klädd i vanliga kläder och t.ex. gå ut för att besöka en restaurang. Man får gå i badbyxor och vill man ha något på överkroppen så får man ha det plagget med sig i en plastpåse och ta på sig på restaurangen. Att ta med sig sin kamera, mobil eller kanske en bok går inte heller, allt blir genomblött och man tar inte någon som helst hänsyn till någon. Det här gör man inte för att vara elak, utan för att man tycker att det är jätteroligt och för att man vill svalka sig själv och varandra just under årets hetaste dagar. Många, både barn och vuxna, har stora vattengevär/-pistoler och man kör omkring i sina pick-ups på vilka man lastat jättestora plastbaljor, f.d. oljefat etc. fyllda med vatten och från dem öser man hinkar med vatten över alla som man passerar. För många år sedan tyckte vi det här var kul, men nu har vi tröttnat på att bli så totalt genomdränkt, så vi stannar hemma dessa dagar. Songkran innebär för övrigt ett stort antal trafikdödade, ja det vill säga ännu större antal än det är i vanliga fall. Bara på Phuket brukar det vara flera dödsfall under de tre dagar som Songkran pågår. Trist men sant.

I övrigt så har vi det bara bra, jag påtar en hel del i trädgården och däremellan så badar vi, läser deckare och tar det lugnt i största allmänhet.

En damm att fiska i, eller att äta medhavd mat invid.


Långfredagskväll

Nu har vi varit till Patong, den hårt exploaterade och myllrande badorten, för att på juristbyrån signera alla papper i
årsbokslutet för vårt företag. Allt var förberett så jag hade bara att sitta och skriva på ca 50 olika papper, betala arvodet och sedan var det hela klart för den här gången.

Innan vi uppsökte juristkontoret avsatte vi ett par timmar i det enormt stora shoppinscentrat Jungceylon. Det är så enormt stort att något liknande inte finns att uppbringa hemma i Sverige, vad jag vet. Man har svårt att fatta att man befinner sig i ett u-land. På Jungceylon handlade vi ett par CD-skivor, dels en med en thailändsk artist som heter Boyd dels en med den världskända artisten Madeleine Peyroux, som precis har kommit ut med ett nytt album. En internationell CD kostar här ca 75 kronor och en CD med en inhemsk artist kostar runt 40 kronor. Då är det alltså originalprodukter, och inte några kopior. Kopior kan man köpa på gatan till ett ännu lägre pris, men med en urusel kvalitet. Vi startade vår shoppingrunda med var sin jätteglass på Swensens Icecream, en internationell glasskedja som har helt ljuvlig glass med diverse tillbehör. Jag valde månadens smak som var Mango Supreme, ett jättestort coupeglas med fem kulor mangoglass, bitar av syltad cocos, rostade stora spån av cocos, med lite salt smak, vispgrädde samt en liten kanna med krämig cocosmjölk att hälla över glassen. Gissa om det smakade ljuvligt!

Efter ett par timmars strosande stötte vi på den lokala glasskedjan Dairy Queen. De har en helt ljuvlig mjukglass. Även de hade mangoglass som den stora nyheten. Vi beställde var sin sådan, och till den la de även till grönfärgat klibbris, smaksatt med både socker samt lite salt. Det låter kanske konstigt, men det smakade faktiskt mycket gott tillsammans med glassen. Även Kentucky Fried Chicken har mangomjukglass med grönt klibbris, det verkar som att glasskedjorna håller koll på varandra och hakar på så snart någon av dem kommer med något nytt.

Efter att ha avnjutit den goda påskmiddagen sitter vi nu på terassen och myser. Även i kväll svärmar de stora flygmyrorna, så vi håller poolbelysningen avstängd för att inte få poolen full med godsaker. Vi brukar även ta ett kvällsdopp och det ska vi göra även i kväll, om än i en nersläckt pool.

I morgon är det påskafton och vi åker nog ner till vår sköna strand Nai Harn beach några timmar. Den stranden är lång och härlig och där finns  bara ett par hotell, vilket gör att det aldrig blir trångt mellan solstolarna. Sedan blir det påskamiddag och därefter är bog påsken slut för vår del skulle jag tro.

Önskar er en glad fortsättning på helgen!

De muslimska byarna känns igen på sina hus i mycket grälla färger, vad sägs om knallgult...


...eller kanske i lila och rött.


Påskrapport

Att vi är inne i påskveckan är inte något som märks här på Phuket. Eftersom befolkningen till största delen är buddhister (ca 95 %) firar man inte påsk. Det tänker vi däremot göra, på så sätt att jag i morgon ska laga lite påskmat. Det blir nog egentlingen mest likt ett litet julbord, med Janssons frestelse, sill, kallrökt lax, prinskorvar och köttbullar (av kalkon), hembakt knäckebröd m. m. Det är gott med lite omväxling till den goda thaimaten som man annars äter de flesta dagar.

Idag ska vi in till vår jurists kontor för att signera årsbokslutet i vårt företag, Scherloff Co Ltd. Vi bildade ju ett bolag för att kunna köpa tomten som huset står på. Som utlänning får man inte äga mark i Thailand (som privatperson), men ett bolag får däremot äga mark. Att bilda ett bolag är således ett sätt som gör att man inte behöver hyra marken av ett thailändskt företag eller en thailändsk privatperson. Man är på så sätt inte i händerna på markägaren som, om det vill sig illa, kan göra en oskälig höjning av markarrendet när det blir dags att omförhandla hyresavtalet. Nu hyr vi marken av vårt eget bolag för en symbolisk summa som således går in i vårt eget företag. Eftersom jag står som direktör i bolaget (!) så blir det jag som ska skriva på en mängd papper idag, det brukar krävas rund 50 namnunderskrifter. Dessa papper är på thailändska, men vi får sedan hela revisionsberättelsen på engelska.

Vad gäller vädret här på Phuket så har man de senaste dagarna kunnat märka att den regniga säsongen närmar sig. I söndags kväll hade vi det kraftigaste oväder som jag har upplevt i Thailand någonsin. Det började med en stormby som var så kraftig att vi nästan trodde att palmerna i vår trädgård skulle blåsa omkull. Sedan öppnade sig himlen och ett åskväder drog in som höll i sig i ca en och en halv timme. Det blixtrade i princip helt oavbrutet hela tiden och fast det var kväll och mörkt ute såg man stundtals landskapet som om det vore en solig dag, p.g.a. blixtarna. Vi kunde inte ta oss ner till byn för att äta middag och vi vågade heller inte ha ugn och spis anslutna till elnätet. Det slutade med att vi åt en mackmiddag, men det är inte helt fel det heller. När vi sedan åkte in till stan i måndags köpte vi ett litet gasolkök så nu har vi en reservplatta att åtminstone kunna koka te och kaffe på om strömmen försvinner eller om åskan går alltför kraftigt.

Med anledning av att regnperioden närmar sig har också en massa olika insekter börjat svärma. I tisdags var det dags för jättestora, svarta myror att göra entré. De flög i enormt stora, svarta svärmar under varje gatlykta och satte sig även på husfasaden vid entrén, där vi hade lyste tänt. De flög även de ner i den upplysta poolen. Jag rensade den efteråt med den renshåv man har för poolrengöringen och fick nog upp säkert 100 stora myror. När vår thailändske vän Ngiem kom på besök dagen därpå berättade han att nästan alla thailändare tycker att dessa myror är rena delikatessen! När myrorna svärmar, öppnar man alla fönster och dörrar och fyller sedan en stor gryta med lite vatten. Där nere ställer man sedan ett stearinljus. Man släcker all annan belysning och väntar. Efter ett tag kommer svartmyrorna i stora svärmar och flyger ner i den upplysta grytan. De hamnar då i vattnet som finns i botten. Man häller sedan av vattnet och wokar myrorna i lite het olja. Sedan på med lite salt och peppar, så har de en rejäl portion med härligt frasiga snacks! Ngiem berättade även om andra insikter som kommer i svärmar den här tiden på året, det var någon form av skalbaggar tror jag. Dessa äter de råa, och de påstås vara såå goda. Det är liksom mjölk inuti dem sa Ngiem och slickade sig om munnen.

Nej, nu ska jag sluta att fresta er aptit och i stället önska er alla en riktigt glad och trevlig påsk!

PS Det blir sporadiskt med bloggandet och det beror på att vi stundtals har ett mycket slött mobilt internet. Vi har nu fått möjlighet att ansluta oss till ADSL och då får vi en mycket snabbare uppkoppling. Det blir dock inte aktuellt förrän nästa gång vi kommer ner, eftersom vi har tre månaders uppsägningstid på nuvarande abonnemang. DS

Nere längs byvägen finns det en liten handelsträdgård


Mangoträden längs vägen dignar av ännu inte mogna frukter


Lelawadee-trädet blommar igen och sprider en ljuvlig doft


Så ljuvligt avkopplande!


Bara 25 minuter med snabbåt, så är man på paradisön Raya Island


Lika fint som Phi Phi Island, men mindre exploaterat


Små thailändska bananer kan förvandlas...


...till en god smet som i sin tur...


...blir en härlig banankaka!


Får komma in för att få äta ifred för det stora katterna


Vår katt Sigrid har fått ännu en kull, två ungar har överlevt


Jag och katten, fast på tvären...


Vi förbeställer alltid Sea Food Menu på flyget, gott och fräscht


Vi är på plats och njuter av värmen och den goda maten

Vi kom ner till Phuket förra fredagen, den 27 mars. Resan ner gick bra, vi flög med Thai Airways via Bangkok. De har bra service, god mat och rymligare sittplatser än många andra reguljärbolag.

Den här gången var Staffans pappa Lasse med. Han har ju sett vårt hus på foton, men ville naturligtvis få komma ner och se vårt paradis med egna ögon. Ett foto kan ju aldrig riktigt visa hur det egentligen är och ser ut. Hans förväntningar har infriats och han och vi har haft en härlig vecka. Vi har åkt ut till fina, undanskymda stränder en del dagar, andra dagar har vi bara hållit oss vid poolen. Vi har också hunnit med en vända till stan där Lasse har provat ut nya glasögon. Glasen till glasögon kostar mindre än halva priset jämfört med hemma så man kan tjäna en rejäl hacka på att köpa dem här nere.

Idag ska vi in till stan igen för att hämta ut glasögonen. Vi ska samtidigt passa på att fylla på förrådet av mat och dryck samt äta en god skaldjurslunch vid en restaurang som ligger utanför stan. Det är ett ställe som vi ofta återvänder till. Restaurangen ligger på pålar vid vattnet och serverar bara fisk och skaldjur. Stället som heter Leam Hin (betyder stenudden) är obekant för de flesta turister vilket innebär att priserna ligger på en angenämnt låg nivå.

Om det inte blir så täta uppdateringar på bloggen så beror det på att vi endast har mobilt internet och uppkopplingen har varit ovanligt slö den här gången.

Jag önskar er alla en riktigt skön helg!

Glassmopeden kommer...


RSS 2.0