Monsuntider

Igår och idag har Phuket varit insvept i ett ihållande regn mest hela tiden. Så pass mycket att man från statens meteorologiska enhet gått ut och varnat för översvämningsrisk i utsatta områden. Det är tredje gången man går ut med en sådan varning i år. Här i Rawai har vi dock inte haft några översvämningar ännu, det kommer ju ofta regelrätta skyfall på sina ställen och detta kan ju vara mycket lokalt. Trots regnet så har vi 27 grader varmt så det går inte någon nöd på oss.
Jag hade faktiskt ett ärende in till stan idag och för första gången har jag åkt MC ända in till stan. Det är inte så långt, knappt två mil, men ju närmare Phuket Town man kommer, desto mer trafik blir det och trafikrytmen är ju inte densamma som i Sverige direkt. Här kommer bilar och motorcyklar farande från alla möjliga håll, man kör om på fel sida, man bryr sig inte om att det är heldragna linjer etc. Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen, köra försiktigt och hela tiden försöka hålla koll på omgivande trafikanter. Det ska man ju alltid göra i och för sig, men här nere är det än mer befogat. Det är ju dessutom vänstertrafik och det tar ett tag innan det sitter i ryggmärgen.
*****
Trippen gick dock bra. Jag kunde uträtta mitt ärende och återvände hem, lite stolt för att ha klarat utmaningen. Sådana här regniga dagar så är det regnrock som gäller när man är ute och kör, annars blir man helt genomblöt på nolltid. Det är ju inte kallt, men det är inte roligt att gå in i en affär eller bank med vattnet rinnande från kläderna. Däremot är det inte någon som tittar undrande på en om man skulle göra det, här är man van vid att bli genomdränkt av regn och det är inte många thailändare som bryr sig om att gå med paraply när det regnar. Man går dit man ska och struntar i att man blir blöt. Paraply ser man nästan endast användas under soliga dagar. Då är det inte ovanligt att se folk som går med paraplyet uppfällt som skydd mot solen.
I thailand anses det nämligen fint att vara blek i hyn, på nästan varje tub med hudkräm och kroppslotion etc. står det "Whitening". Solbrun det blir de som har det sämst ställt och måste arbeta utomhus för sin försörjning. Har man ett bättre jobb som t.ex. tjänsteman kan man behålla sin vita fina hy till skillnad mot stackarna som måste slita och släpa i den brännande solengår och idag har Phuket varit insvept i ett ihållande regn mest hela tiden. Så pass mycket att man från statens meteorologiska enhet gått ut och varnat för översvämningsrisk i utsatta områden. Det är tredje gången man går ut med en sådan varning i år. Här i Rawai har vi dock inte haft några översvämningar ännu, det kommer ju ofta regelrätta skyfall på sina ställen och detta kan ju vara mycket lokalt. Trots regnet så har vi 27 grader varmt så det går inte någon nöd på oss.
Jag hade ett ärende in till stan idag och för första gången har jag åkt MC ända in till stan. Det är inte så långt, knappt två mil, men ju närmare Phuket Town man kommer, desto mer trafik blir det och trafikrytmen är ju inte densamma som i Sverige direkt. Här kommer bilar och motorcyklar farande från alla möjliga håll, man kör om på fel sida, man bryr sig inte om att det är heldragna linjer etc. Så det gäller att hålla tungan rätt i munnen, köra försiktigt och hela tiden försöka hålla koll på omgivande trafikanter. Det ska man ju alltid göra i och för sig, men här nere är det än mer befogat. Det är ju dessutom vänstertrafik och det tar ett tag innan det sitter i ryggmärgen.
*****
Trippen gick dock bra. Jag kunde uträtta mitt ärende och återvände hem, lite stolt för att ha klarat utmaningen. Sådana här regniga dagar så är det regnrock som gäller när man är ute och kör, annars blir man helt genomblöt på nolltid. Det är ju inte kallt, men det är inte roligt att gå in i en affär eller bank med vattnet rinnande från kläderna. Däremot är det inte någon som tittar undrande på en om man skulle göra det, här är man van vid att bli genomdränkt av regn och det är inte många thailändare som bryr sig om att gå med paraply när det regnar. Man går dit man ska och struntar i att man blir blöt. Paraply ser man nästan endast användas under soliga dagar. Då är det inte ovanligt att se folk som går med paraplyet uppfällt som skydd mot solen.
I Thailand anses det nämligen fint att vara blek i hyn, på nästan varje tub med hudkräm och kroppslotion etc. står det "Whitening". Solbrun det blir de som har det sämst ställt och måste arbeta utomhus för sin försörjning. Har man ett bättre jobb som t.ex. tjänsteman kan man behålla sin vita fina hy till skillnad mot stackarna som måste slita och släpa i den brännande solen.

Till middag i kväll har jag lagat färska band-risnudlar med kyckling. Nudlarna, som är ca 2 cm breda, köps färska vac-packade i påse i kyldisken. I kvällens rätt ingick;

Färsk chili, vitlök, färsk grönpeppar, broccoli, palmsocker, holy basil (en av flera olika basilikasorter som används i den thailändska matlagningen, smakar inte som vanlig basilika), ljus resp. mörk thailändsk soja (den senare är lite söt), ostronsås, fisksås samt kycklingfilé förstås. Det var första gången som jag lagade till dessa bandnudlar men tack vare tur eller skicklighet så blev resultatet mycket lyckat och vi tyckte båda att det smakade mycket bra.

Bandnudlar "Sen Yai" med kycklingfilé. Hett och gott!


Igår kom de från Kaindl Flooring och påbörjade arbetet som så småningom ska resultera i ett fint teakdäck vid poolen. Ägaren, tyske Matthias, är något så ovanligt som en chef som själv jobbar så att svetten lackar. Så gör aldrig thailändska chefer.


Teamet började ta bort sandstensplattorna. Under dessa ska man gjuta en armerad betongplatta på vilken teakdäcket ska fästas.


För under den fuktiga monsunperioden blir sandstenen ful p.g.a. svartmögel. Trots att man kör med högtryckstvätten är det mycket svårt att få bort


Full aktivitet i cocosnötsfabriken. Utan dessa jättebin blir det inte några cocosnötter har vi fått veta. Turligt nog är de fredliga, de har fullt upp med att äta.


Den valnötsstora knölen i mitten är embryot till vår första cocosnöt!


Nu är teakgrinden äntligen på plats


Grinden är 170 cm hög och Assar Scherloff kan inte hoppa över den.


Ett skepp har kommit lastat!

Förra veckan anlände de saker som vi skeppat ner från Stockholm. Prylarna packades och lastades i en 7 kvm stor trälåda av Kungsholms Express den 5 maj. Sakerna har sedan skeppats till Bangkok, dit de anlände för drygt två veckor sedan. När man tar in saker i Thailand måste man betala mycket höga tullar på godset. Jag kan som exempel nämna att för husgeråd är tullavgiften ca 39,1 % av det uppskattade värdet och för möbler o.dyl. 28,4 %. Vi hade fått uppgiften om att det inte skulle utgå någon tullavgift, men det visade sig inte stämma. Det är endast om du har arbetstillstånd i Thailand som du slipper betala tull och skatt för infört bohag.

***
När killarna från Kungholms Express packade gjorde de en lista över vilka saker de packade ner. Denna lista följde med godset till Thailand och mailades sedan över till oss från speditionsfirman i Bangkok för att vi skulle ange det ungefärliga värdet av varje sak. Utifrån det värdet skulle sedan tullavgifter och skatter beräknas. Våra saker var ju begagnade och det är ju svårt att veta vilket värde de har. Vi ville inte heller uppge alltför höga värden eftersom det skulle påverka tullavgiftens och skattens storlek. Vi värderade därför sakerna, måhända lite i underkant, och returnerade uppgifterna  till damen på speditionsfirman.
***
Ett par dagar senare återkom hon och uppgav att tullavgiften på vårt gods skulle uppgå till 27 900 baht, d.v.s. närmare 7 000 skr. Men, skrev hon, de kunde hjälpa oss att reducera denna kostnad genom att vi i stället skulle betala en klumpsumma om 8 000 baht (knappt 2 000 kronor) men då utan kvitto! Så här skrev hon:

"Thank you very much for sending the value list.  The import taxes and duties will be based on the difference import tariff rate as following:
Personal computer, notebook - 7% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Stereo, camera, sport equipment  17.7% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Picture/painting, TV, CDs, furniture, desk, chair, book case  28.40% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Kitchenware, glassware, clothes, linens, mattress  39.1% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value
According to the value list you provided, the taxes and duties will be approximately THB27900.

There is another option since we could help facilitate with the customs in order to reduce the duties amount, and pay lump sum to customs. The duties and facilitate fee of your shipment will be around THB8000 (without customs receipt.)

Please let me know which option you prefer. Thank you."


Vi trodde inte våra ögon, vi skulle alltså få betala bara 8 000 baht i stället för 27 900 mot att vi inte krävde kvitto. Valet från vår sida var inte så svårt, vi sparade 5 000 skr och vad skulle vi med kvittot till? Vi meddelade damen att vi ansåg att förslag nummer två var det bästa för oss. Hon svarade tillbaka och tackade så mycket för att vi tyckte om hennes förslag. Hon gav oss ett kontonummer till speditionsfirman (alltså inte till tullmyndigheten) dit vi skulle sända in pengarna. När vi gjort det fick vi ett mycket vänligt mail tillbaka där hon tackade så mycket för pengarna och ett gott samarbete.

 

Nu vet vi ju redan att det mesta i Thailand (och alla andra utvecklingsländer) bygger på korruption. Man kan tycka vad man vill om det, men vi har varken möjlighet eller lust att försöka ge oss på att ändra på det. Och handen på hjärtat käre läsare, hur skulle du ha gjort? Betalat 7 000 kronor och fått ett kvitto, eller 2 000 kronor, utan kvitto? Mm... tänkte väl det!

 

 

 


Märkligt att tänka sig att lådorna färdats med båt ända från Sverige!


Ny hårddisk!

Äntligen har det fixat sig med en ny hårddisk. Man känner sig verkligen halv utan sin dator. Återkommer med ett "riktigt" blogginlägg, men det blir i morgon för nu är det dags för det obligatoriska nattdoppet.

Hårddiskskrasch!

Tyvärr har min hårddisk kraschat, så jag kan inte blogga som jag vill. Skriver just nu från en lånad dator. Som tur är har jag ett datageni i huset så förhoppningsvis ska problemet var löst om en eller två dagar.
***

Förutom datorkrångel har vi det bara bra. Idag har vi varit in till Patong och shoppat loss. Patong ligger ca 16 km hemifrån, vägen är krokig och det är rätt så mycket trafik men vi blir allt morskare på våra MC och tycker att det är jättekul att dels köra och även att kunna ta sig vart man vill.
Vädret är fortsatt varmt och skönt, drygt 30 i skuggan varje dag och ytterst lite regn på dagtid, på nätterna däremot så regnar och åskar det. Ganska så perfekt väder med andra ord.
***
Återkommer med lite bilder när min dator återhämtat sig!

Olydige Assar har fått husarrest

Assar har verkligen fått smak för frihetens sötma. Vi brukar hålla ett öga på honom när han är ute så att han inte smiter iväg och försvinner. Han har ju varit innekatt i hela sitt 8-åriga liv och i omgivningarna finns andra katter, hundar, ormar samt en och annan bil. Kanske är man en hönspappa men jag vill inte att han ska ge sig iväg på egen hand. Försvinner han här får vi väl aldrig honom tillbaka något mer.

***

Nåväl, idag på förmiddagen låg han under min däckstol medan jag satt med min laptop i knäet och surfade. Helt plötsligt smyger han mot grinden, jag säger bestämt NEJ, det brukar få honom att vända om (när vi är inomhus är han som en hund, kommer alltid på en gång när man ropar på honom). Men nu brydde han sig inte ett dugg utan sprang som en oljad blixt ut genom grinden, nerför vår lilla gata och in genom en grannes järngrind och in någonstans på hans tomt. Grannen, som kommer från Hawaii är inte här för tillfället och järngrinden in till hans tomt är mycket hög och den är låst. Hur vi än lockade på Assar så tittade han inte ens åt vårt håll, han bara gick vidare längs grannens infart och försvann in på hans tomt. Jag klättrade till slut upp på den mur som skiljer våra tomter åt och hoppade ner till grannen och började söka efter Assar som hade gömt sig under en stol på terassen. När jag skulle ta fast honom försökte han smita undan och la sig till slut platt ner på marken. Jag gormade på honom och bar honom i ett fast grepp mot grinden. Men där var jag tvungen att släppa honom, jag kunde ju inte klättra över muren med honom i famnen utan han fick gå ut genom spjälorna i järngrinden. När jag sedan hade krånglat mig över muren såg jag bakdelen av Assar som sprang in genom en annan grannes grind och in på den tomten. Grannen var bortrest men grinden var som tur var olåst så vi gav oss in där för att få fatt i rymlingen. Vi fick söka länge och till slut hittade vi honom, ihoptryckt under en cementtrappa. Han vägrade komma fram och till slut fick vi krypa i det trånga utrymmet och dra fram honom.
***
Väl inne i vårt hus smög sig Assar bakom soffan och låg där och skämdes. Han har därefter inte fått vara ute något mer, men när vi själva skulle ut vid ett tillfälle så kastade han sig ut genom dörren, mot friheten. Men vi lyckades få fatt i honom och nu hålls han inne tills vidare. I morgon ska han få komma ut, men då i ett långt koppel. På måndag levereras den teakgrind som vi har beställt, den är 160 cm hög och Assar kommer inte att komma vare sig över eller under grinden. För den av er som är miljökämpe kan jag tala om att teakträet kommer från odlingar i norra Thailand, så vi bidrar således inte till skövlingen av regnskogen.
***
Jag har sett på nätet att det är nästan lika varmt i Sverige som vi har här på Phuket. Härligt, hoppas att värmen fortsätter och att ni får många fina dagar och kvällar.
I morgon ska vi packa matsäck och ge oss iväg till den strand som vi upptäckte häromdagen. Ska bli skönt att ligga vid havet, läsa sin tjocka deckare och bara ha det gott!

Idag kom nytagna bilder av den nya grinden in till vår carport. På måndag morgon ska den sättas på plats.


En sista hand läggs vid grinden, det som fattas är en teaklist längs med den övre kanten.


Rojalistiska Thailand

Ett mer rojalistiskt land än Thailand finns nog inte tror jag. Här vördas kungen närmast som en gudom och majestätsbrott, "lese majeste" är det allvarligaste brott man kan begå. Man ser mycket allvarligt på det. Häromåret var det en upprorisk thailändare som vägrade ställa sig upp på biografen när man spelade nationalsången (den spelas alltid innan filmen börjar, och man förväntas att stå upp oavsett om man är thailändare eller utlänning, farang). Den här personen satt emellertid kvar, vilket fick som följd att de övriga thailändarna blev rasande och överföll honom med colaflaskor, popcornskålar och knytnävar. Polis tillkallades för att lugna ner de upproriska stämningarna och arrestera brottslingen. Jag har inte sett vad domen blev, men han åtalades och riskerade att dömas till mellan 3 - 15 år i fängelse.
*****

Nåväl, igår kväll när vi var ner till Seven Eleven, eller bara "Seven" som thailändarna säger, så såg vi en "skvallertidning" med kronprinsessan och Daniel på omslaget. Även inne i tidningen fanns flera stora bilder. Det känns lite märkligt att stöta på sådana gamla bekanta i en liten butik här nere. Men med tanke på hur man ser på kungligheter så kanske det inte är så konstigt, det svenska kungahuset har ju dessutom sedan många år nära förbindelser med det thailändska.

Hade nog inte förväntat mig att hitta Vickan och Danne på tidningshyllan på Seven Eleven


Men det är klart, ett mer rojalistiskt land än Thailand finns nog inte.


En skön dag, igen...

Idag har vi sökte reda på en strand som inte så många känner till. Jag hade inte hört talas om den förrän i fjol då en tjej i Stockholm berättade att hon och hennes pojkvän brukade åka till den här stranden när de ville ha lugn och ro. Stranden ligger ca 3 km från vårt hus, så det tar bara 10 minuter att åka dit. På stranden finns det några solstolar samt ett litet stånd där en tant säljer öl, läsk, vatten och chips. Det är även hon som hyr ut solstolarna. Idag hade vi inte med några badkläder, men vi kommer snart att återvända med badgrejer, var sin deckare samt goda mackor och en termos med kaffe. En riktig pärla till strand om man vill slippa envisa försäljare, pratglada turister, vattenskotrar etc.
*****

Vädret är kanonfint med sol och åter sol och i övrigt så är allting bara bra också. Hoppas att ni har det bra i Svedala också och att sommarvärmen fortsätter länge till!

En riktig oas, ett par kilometer från vårt hus


Ett par kilometer ut ligger Coral Island


På stranden fanns det bara fyra gammaldags däckstolar


En strand för den som vill ha det riktigt lugnt och skönt, inga skrikiga ungar, inga vattenscootrar och inga försäljare som tränger sig på


Bara en ensam man som satt under ett av träden, försjunken i en tjock bok


RSS 2.0