Ett skepp har kommit lastat!

Förra veckan anlände de saker som vi skeppat ner från Stockholm. Prylarna packades och lastades i en 7 kvm stor trälåda av Kungsholms Express den 5 maj. Sakerna har sedan skeppats till Bangkok, dit de anlände för drygt två veckor sedan. När man tar in saker i Thailand måste man betala mycket höga tullar på godset. Jag kan som exempel nämna att för husgeråd är tullavgiften ca 39,1 % av det uppskattade värdet och för möbler o.dyl. 28,4 %. Vi hade fått uppgiften om att det inte skulle utgå någon tullavgift, men det visade sig inte stämma. Det är endast om du har arbetstillstånd i Thailand som du slipper betala tull och skatt för infört bohag.

***
När killarna från Kungholms Express packade gjorde de en lista över vilka saker de packade ner. Denna lista följde med godset till Thailand och mailades sedan över till oss från speditionsfirman i Bangkok för att vi skulle ange det ungefärliga värdet av varje sak. Utifrån det värdet skulle sedan tullavgifter och skatter beräknas. Våra saker var ju begagnade och det är ju svårt att veta vilket värde de har. Vi ville inte heller uppge alltför höga värden eftersom det skulle påverka tullavgiftens och skattens storlek. Vi värderade därför sakerna, måhända lite i underkant, och returnerade uppgifterna  till damen på speditionsfirman.
***
Ett par dagar senare återkom hon och uppgav att tullavgiften på vårt gods skulle uppgå till 27 900 baht, d.v.s. närmare 7 000 skr. Men, skrev hon, de kunde hjälpa oss att reducera denna kostnad genom att vi i stället skulle betala en klumpsumma om 8 000 baht (knappt 2 000 kronor) men då utan kvitto! Så här skrev hon:

"Thank you very much for sending the value list.  The import taxes and duties will be based on the difference import tariff rate as following:




Personal computer, notebook - 7% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Stereo, camera, sport equipment  17.7% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Picture/painting, TV, CDs, furniture, desk, chair, book case  28.40% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value

Kitchenware, glassware, clothes, linens, mattress  39.1% of the CIF (cost of goods + Insurance + freight cost) value




According to the value list you provided, the taxes and duties will be approximately THB27900.





There is another option since we could help facilitate with the customs in order to reduce the duties amount, and pay lump sum to customs. The duties and facilitate fee of your shipment will be around THB8000 (without customs receipt.)

Please let me know which option you prefer. Thank you."


Vi trodde inte våra ögon, vi skulle alltså få betala bara 8 000 baht i stället för 27 900 mot att vi inte krävde kvitto. Valet från vår sida var inte så svårt, vi sparade 5 000 skr och vad skulle vi med kvittot till? Vi meddelade damen att vi ansåg att förslag nummer två var det bästa för oss. Hon svarade tillbaka och tackade så mycket för att vi tyckte om hennes förslag. Hon gav oss ett kontonummer till speditionsfirman (alltså inte till tullmyndigheten) dit vi skulle sända in pengarna. När vi gjort det fick vi ett mycket vänligt mail tillbaka där hon tackade så mycket för pengarna och ett gott samarbete.

 

Nu vet vi ju redan att det mesta i Thailand (och alla andra utvecklingsländer) bygger på korruption. Man kan tycka vad man vill om det, men vi har varken möjlighet eller lust att försöka ge oss på att ändra på det. Och handen på hjärtat käre läsare, hur skulle du ha gjort? Betalat 7 000 kronor och fått ett kvitto, eller 2 000 kronor, utan kvitto? Mm... tänkte väl det!

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0