Solig fredag

Fredagen har bjudit på sol och åter sol. Att det är den regniga perioden, monsunperioden, märker vi inte mycket av. Ett par dagar i början av vår semester regnade det ihärdigt, sedan har det i princip varit uppehåll hela tiden förutom några minuters skur någon dag. Och vi klagar inte förstås... Här är det ju varmt även om det hällregnar hela dagen, men visst är det trevligare när det är uppehåll och soligt.

Dagen har för min del ägnats åt några timmar i trädgården, det finns hur mycket som helst att göra om man vill hålla den i perfekt skick. Den blir ju inte efterhållen som den borde när vi inte är här så när vi kommer ner finns det mycket som ska tas om hand. Trädgårdsarbete är dock något som jag älskar, finns det något som ger mer harmoni i själen än att sätta fingrarna i myllan? Jag tror inte det. Eftermiddagen har ägnats åt en deckare av P D James innan det var dags för fredagens Happy Hour vid poolen. Sedan middag med en ny bekantskap på tallriken. En fisk som på engelska heter Red Taliapia, bpla tab tim (ปลาทับทิม) på thailändska, där Bpla betyder fisk. Fisken var ljuvligt god, nästan som vår gösfilé. Jag har sökt på Internet och funnit att det är en fisk av släktet ciklider, känns nästan som att man, hemska tanke, ätit en akvariefisk. Men i vilket fall var den mycket god, så den den fisken kommer att hamna på våra tallrikar fler gånger, ja inte just den fisken förstås, men dess stackars släktingar...

Nu börjar kvällen bli sen, det är dags för kvällsdoppet, sedan blir det nog en brittisk deckare på DVD:n.

Önskar er alla en trevliger helg!

Vid femtiden var det Happy Hour vid poolen hos Scherloffs...


sen blev det en härlig middag på smörstekt filé av Red Tilapia (Tab Tim fish, på thailändska), klyftpotatis, vitlökssmör och sallad.


Varmt och skönt, inte vill vi åka tillbaka till Sverige inte - samt: Dagens i-landsproblem i ett u-land är löst!

Ja, här har vi det så fantastiskt skönt att vi inte för en sekund vill tänka på att åka tillbaka till Sverige. Vi har några få dagar kvar och vi försöker utnyttja varje sekund, även om det fortfarande är sommar i Sverige så kan det inte mäta sig med hur vi har det här. Idag har vi förresten hoppat jämfota av glädje, för vi fick tillbaka vår tvättmaskin från verkstaden. Det var elektroniken som krånglade och vi har varit utan tvättmaskin i närmare två veckor. Visserligen har vi ju ombyten av allt, men så småningom så växer högarna av handdukar, lakan m.m. När dagarna gick och vi inte fick maskinen tillbaka, mailade vi till Siemens huvudkontor i Bangkok och fick då veta att den del som skulle bytas ut inte fanns i Thailand, utan fick beställas från Siemens i Tyskland. Vi svarade tillbaka att det var mycket tråkigt eftersom vi behövde vår tvättmakin. Vi fick då till svar att de bad om ursäkt för omaket och att vi dels skulle få 15 % rabatt på reservdelen, dels hade de ordnat så att delen skickades från Tyskland med budfirman DHL, allt för att det hela skulle gå snabbare. Mycket god service tycker vi,

Så nu på eftermiddagen har de varit storbyk och det känns skönt att få allt tvättat och fräscht innan vi ska åka härifrån på söndag. Vi tar ju inte längre med oss kläder, sängkläder etc. från Sverige utan det lämnas ju kvar i huset när vi åker tillbaka.

I morgon är det fredag, en tröst för alla som jobbar, men för oss betyder det en dag närmare tillbakaresan. Tiden går fort när man har trevligt, eller hur?

I går kom vår thailändske granne Chang med en jättestor klase fina bananer till oss. Förra gången kom han med en stor, härlig papaya.


Så här så det ut för en timme sedan, när vi tog vårt kvällsdopp efter middagen.


Ja, jag vet...jag är en obotlig djurvän. Alla djur som inte bits och som inte är giftiga får gärna samsas med oss.


TRÄDGÅRDSMÄSSAN

Som ni ser av bilderna har jag begått trädgårdsmässan häromdagen. Det som fångade mitt intresse mest var orkidéerna (inte svårt att gissa förstås...). Oturligt nog glömde jag kameran hemma, men eventuellt ska vi dit i samband med ett annat ärende in till stan i morgon. En kommentar till en av bilderna här nedanför är att vi måste ha lagt ner en förmögenhet på orkidéerna. De kan jag säga att vi inte har. För de mindre orkidéerna betalade jag 150 bath, ca 35 kronor, och för alla de överiga stora  betalade jag 250 bath styck, men nuvarande låga kronkurs, ca 56 kronor. Det var även priset för ampeln med tre stora orkidéer i en, så nog kan man säga att det är billigt för en svensk plånbok!

På mässan fanns naturligtvis mycket annat än orkidéer, sticklingar till olka palmer, fruktträd, blom- och bärbuskar etc. Men så länge som vi inte bor här permanent så är det orkidéer som man kan köpa och som klarar sig bara av att hänga runt om i trädgården och ta till sig fukt från luften och från regnen. De fritt hängande orkidéer som vi tidigare haft har emellertid vår gode granne Kent tagit till sin trädgård när vi rest härifrån. Han sprayar dem varje vecka med speciell orkidénäring och får samtidigt tillfälle att njuta av de vackra blommorna. Så den här gången blir det ännu mer blomster för honom att vara fosterpappa till.

Den här orkiden har vi fäst vid duschpelaren. Orkideerna har i de flesta fall vare sig kruka eller jord, bara luftrötter som hänger fritt ner.


Tre stora orkidéer, satta tillsammans i en ampel. Allt för endast ca 55 kr!


Och så här ser de ut i närbild


En miniorkidé, bara bråkdelen så stor planta som de övriga


Nästan lite spindelliknande blommor, men där slutar likheten...


Vacker på bild, men ännu vackrare "live".


Grod-BB

På var sin sida om våra pool-sängar har vi stora vattenfyllda krukor med höga vattenväxter. Det är, förutom att de är dekorativa, även en tummelplats för kärlekskranka grodor. Det har vi förstått efter att ha upptäckt att det är jättemånga grodyngel i båda krukorna. I går kväll tog jag ficklampan och kikade ner i krukorna och vad fick jag se, jo i vardera krukan satt det en groda, mamma groda får man förmoda eller, om grodor lever i ett jämlikt samhälle, kanske pappa groda. I den ena krukan satt det en sorts groda och i den andra krukan en helt annan sort. Vi tycker att det är trevligt med djurliv på tomten, så länge det rör sig om djur som grodor och små ödlor. Som jag skrivit tidigare har vi ju haft besök av en eller annan liten kobra också, men sådant är ju i princip oundvikligt när man bor i tropikerna, och man får vara försiktig var man sätter fötterna när det är mörkt. Oftast så brukar ormarna känna av vibrationerna av att man kommer gående, och fly undan. De är förmodligen mer rädda för oss än tvärtom.

I en av krukorna med vattenväxter vakar en groda över sina yngel


Och i den andra krukan vakar en annan sorts groda över sina telningar...


Det blev faktiskt inte kitchigt med blått ljus i poolen, eller vad tycker ni?


Behagligt liv i Edens lustgård...

Vi har det bara skönt här i vår lustgård. I morse kom killarna från byggfirman och installerade en ny poolbelysning. Den gamla hade korroderat så reflektorn hade börjat att rosta, så belysningen blev inte den rätta. Det var rätt så knepigt att urföra bytet. Den ena killen, Pong som rengör och sköter om vår pool två gånger i veckan, fick ta sig ett ofrivilligt dopp för att kunna montera belysningen. Jag undrar i mitt stilla sinne om det inte var första gången i sitt liv som han badade i en pool. Nu är den nya belysningen på plats, och om knappt en timme har mörkret fallit och då ska vi tända upp och så att säga se det hela i ett nytt ljus. Med denna belysning följde också fyra olikfärgade plastkåpor som man kan sätta utanpå poolarmaturen. Så känner vi för lite kitch så kan vi bada i rött, grönt, gult eller klarblått ljus. Inte direkt något i vår smak, men prova ska vi naturligtvis göra ändå.

I trädgården växer det så det knakar. När vi var här i början av april satte jag ner några små, decimeterhöga, ingefärsskott. De har nu vuxit upp till meterhöga plantor som blommar med röda, fina blommor. Ingefäran är så sinnrikt skapad att när blommorna blommat över, ombildas varje liten blomdel till en ny planta, de små skotten får t.o.m. små rötter. Så det är bara att ta loss dem och gräva ner dem där man vill ha lite mer växtlighet.

Orkidéer har vi i massor, de flesta är av vanlig, standardsort (typ sådana vi har på fönsterhyllan i Sverige) men vi har även ett par mer ovanliga sorter, varav den ena blommar med stora, lilafärgade blommor som liksom är rutmönstrade. På en del av orkidésorterna bildas det, en bit upp på stammen, nya rötter som klamrar sig fast vid omgivningen (i vårt fall en palmstam). Denna orkidégren, kan man sedan kapa av i nivån under de nybildade rötterna och vips, så har man en ny orkidéplanta!


Det pågår just nu en trädgårdsmässa i Phuket Town och dit ska vi åka in någon dag. Det är över 130 utställare där så vi lär säkert hitta ett och annat av intresse.

Ja, det var en liten rapport från oss här i Rawai. Hoppas att ni som läser det här får en skön fortsättning på helgen, det ska i alla fall vi ha!

Orkidéerna frodas, här en vanlig "standardvariant"


och en ovanligare, rutmönstrad sort.


En bit upp på orkidéns ena stam, växer det ut rötter som klamrar sig fast på palmen.


Ingegärsväxten - både vacker, snabbväxande, lättförökad och naturligtvis god (ja, roten förstås).


När den blommat ut, bildas nya små plantor utav varje röd del av blomman.


Ingefärsblommorna som står bakom vår Bottle Palm, planterades som dm-höga skott för tre månader sedan!


I morse byttes poolbelysningen ut, armaturen hade korroderat.


Det är gott om olika sorters stora, fina fjärilar i trädgården, men de är svårfångade på bild.


Måndagar kan vara härliga...

...men det beror mycket på var man spenderar dem. Den här måndagen har varit härlig för oss i alla fall. I går på vår dagliga långpromenad gick vi till en italiensk restaurang som också har ett bageri, där de bakar de allra ljuvligaste baugetter. Inget bake-off där inte. Priset är ju förstås ett helt annat än de baugetter som Seven Eleven har börjat sälja, men vilket bröd!

En av dessa baugetter fick i morse lämna frysen för att bli till en härlig frukost. Jag kör baugetterna ett par minuter i ugnen på hög värme så att de återfår sin knapriga yta, matbröd blir ju annars väldigt snabbt mjukt på ytan här, p.g.a. den höga luftfuktigheten. Lagrad ost och rökt kalkon som pålägg, en stor kanna te samt färskpressad juice därtill, sedan var det bara att sätta sig ner och njuta på terassen.

Senare på dagen har vi varit till stan, jag har varit till Bangkok Phuket Hospital för ett envist utslag som jag haft en tid. Det visade sig vara en ofarlig åkomma som är lätt att behandla. Skönt det. Att servicen på detta sjukhus är exeptionell tror jag att jag skrivit om förut, så det ska jag inte gå in på.

När läkarbesöket var avklarat blev det en tur till Tesco Lotus för diverse inköp, färsk frukt m.m. samt ett nytillskott till vårt filmotek. En ny film som heter The International, en action med Clive Owen i huvudrollen. En DVD-film kostar här 299 bath, om det är en nysläppt film, vilket motsvarar ca 65 kronor. Inte att förväxla med de filmkopior som de säljer på turisttråken som jag verkligen vill varna för. Ibland saknar filmerna ljud och ibland är det filmer som är filmade med en videokamera i en biosalong. De filmer som man köper i "riktiga" affärer inne i stan är däremot originalfilmer med samma kvalitet som hemma.

Vi är riktiga film-freaks, och har under åren samlat på oss mer än 500 DVD-filmer. Vissa människor vill inte se en film mer än en gång men vi ser gärna om filmerna när det gått ett år eller två. Vi lägger in en liten post-it-lapp i filmfodralet där vi skriver upp datumet när vi såg filmen, på så sätt kan vi hålla lite koll på vad som kan vara dags att titta på igen.

I kväll har vi ätit middag hemmavid. Vi lagade till kycklig i Panängcurry, en riktig kalasrätt. På bilden här nedanför kan ni beskåda vårt, i köket utförda, stordåd. Det som kanske förvånar den som inte varit till Thailand är att det är dukat med gaffel och sked, men ingen kniv. Thailändare äter aldrig thaimat med kniv och gaffel utan man äter med skeden i höger hand medan gaffeln i den vänstra handen används för att föra upp maten på skeden med. All thaimat är tillredd med köttet/kycklingen/räkorna i sådana munsbitar att man inte behöver skära upp dem innan man ska äta.

- Pinnar då, undrar kanske någon. Nej, thailändare äter INTE med pinnar, även om man nu och då ser svenskar som på våra svenska thairestauranger (eller på flyget ner till Thailand) ber om pinnar för att sedan försöka snofsa till det. Inte något lyckat försök till att vara världsvan kan man väl påstå... Pinnar finns visserligen att få på en thairestaurang, men thailändarna använder dem bara när de äter nudelsoppa, för att få i sig nudlarna. Aldrig annars.

Nu är klockan 21 och det är lika varmt och skönt som när vi kom för en och en halv vecka sedan. Den senaste veckan har det inte regnat något alls hos oss, så i eftermiddag körde vi igång vår självbevattning. Vad händer då, tror ni? Jo, alldeles nyss började det att falla ett stilla regn, så nu ska jag gå och stänga av bevattningen igen. Vår Herre fixar bevattningen denna gång!

Gääng Pänääng Gai, Panängcurry med kyckling


Skön lördag

Idag har vår kompis Ngiem varit här och tagit en fika tillsammans med oss. Därefter följde jag med honom till stan. På väg dit stannade vi till vid en veterinärmottagning där jag med Ngiem som tolk införskaffade medel mot bandmask. Vår huskatt Sigrid har blivit mager som en Belsen-fånge och vi har upptäckt att katterna har fått mask. Nu fick jag emellertid tag i masktabletter samt några droppar som man ska gnida in i nackskinnet på katterna. Det motverkar att en speciell sorts fluga lägger ägg i kattens päls. Det är de flugäggen som katten får i sig när den tvättar pälsen och sedan blir det små vita maskar i magen.

Färden gick vidare in till stan där Ngiem skulle köpa nya däck till sin stora fina Toyota Wish. Däcken slits ju fort eftersom han kör taxi med sin bil. Nu hade han haft den stora turen att av en annan god vän från Sverige ha fått pengar till dessa däck. Dem förutan hade han inte kunnat genomföra något däckbyte idag. Hela turistnäringen i Thailand går på sparlåga och det har naturligtvis även drabbat de som försörjer sig på taxikörning. De turister som ändå kommer hit är mer om sig och kring sig vad gäller pengar, även om man inte själv har drabbats av den ekonomiska krisen så har den ju smittat ner många som håller extra hårt i plånboken, även om de inte behöver. Men idag sken Ngiem som en sol, pengagåvan hade kommit som en skänk från ovan och vi återvände från stan med sprillans nya Bridgestone-däck. Det är extra viktigt här att ha bra däck med ordentligt mönster, för de tropiska skyfallen gör att vattenplaning är vanligt förekommande. Något som Ngiem fick erfara för ett par år sedan då han just p.g.a. vattenplaning kraschade med sin dåvarande bil som bara blev till mos. Själv hade han änglavakt och kunde gå ur bilvraket med en skråma på ena kinden och lite ont i nacken.

Eftermiddagen och kvällen har vi tillbringat vid poolen och middagen därefter bestod i kväll av varma mackor med rökt kalkon, tomat och vällagrad grevéost. Det smakade mycket gott som omväxling till den goda thaimaten.

Har läst på nätet om att ett nytt, kraftigt regnväder är på gång i Sverige. Jag håller tummarna för att det snabbt ska dra förbi och att ni ska få tillbaka sol och värme.

Ha en skön lördagkväll och en lång, skön sovmorgon i morgon!

Uppjagad av syskonen i en två och en halv meter hög pooldusch


Bra utkikspunkt, men höjdskräcken hade jag inte räknat med...


Fy så högt! Svansen yvig av skräck...


Men till slut måste man våga ta språnget ut i det okända!


Fredagsmys

När detta skrivs har vi fredagkväll, medan det i Sverige fortfarande är fredag eftermiddag. Fredagkväll betyder fredagsmys, även när man befinner sig i Thailand. För oss har det inneburit en god hemlagad middag bestående av insmugglad kalkonfilé från Ingelska kalkon (det är förbjudet att föra in kött till Thailand, men jag kan aldrig låta bli att smussla in lite kalkonfilé samt pålägg av kalkon). Vi äter ju inte kött från fyrbenta djur så därför är det extra gott för oss att ibland mumsa på lite kalkonfilé till helgmiddagen och lite rökt kalkon på frukostmackan. I kväll har vi således avnjutit kalkonfilé med svensk färskpotatis från Hemköp City, sallad samt vitlökssmör. Till det ett glas svalt rosévin. Kvällen är svart och varm, 30 C, och som bakgrundsmusik har vi (förutom syrsor och andra ljud från djungeln härintill) skön musik från en, för mig, relativt ny bekantaskap, den unga amerikanska jazzsångerskan Melody Gardot. Har ni inte upptäckt henne än (och det har ni förmodligen inte, för hon är inte så känd i europa, än så länge) så har ni en trevlig musikalisk upplevelse att vänta. Lägger in ett urklipp ur Wikipedia här nedanför:

Melody Gardot, född 1985 i New Jersey, är en amerikansk jazzsångerska och singer/songwriter.
Gardot blev vid 19 års ålder påkörd av en bil när hon var ute och cyklade. Hon fick bland annat skador i huvudet och svåra frakturer i höftpartiet. Under den långa sjukhusvistelsen anammade hon musikterapi och kom att skriva en lång rad låtar. Debutalbumet Worrisome Heart släpptes 2006 på ett independentbolag och återutgavs 2008 på Verve Records.
Gardot går med käpp, och på scen använder hon en specialkonstruerad stol.
Gardots andra fullängdsabum, My One and Only Thrill, släpptes den 28 april 2009 och innehåller bland annat hennes egen tolkning av "Over the Rainbow" av Harold Arlen och Yip Harburg. Två singlar har hittills släppts från albumet, "Who Will Comfort Me" och "Baby I'm a Fool".


I övrigt så har vi det bara bra här, vi njuter av att bara vara till. Jag håller som vanligt på i trädgården någon timma per dag. Eftersom det växer så det knakar, så blir det också mycket som måste rensas bort när man kommer tillbaka hit, men det är ju något som jag gillar så det känns inte som någon plikt. Nästa vecka startar en stor trädgårdsmässa inne i Phuket Town med över 130 utställare, så dit kommer jag naturligtvis att åka för att se om jag kan hitta något nytt att sätta mina gröna fingar i. Det som är så speciellt här i tropikerna är att alla har gröna fingrar, man behöver inte ha några speciella färdigheter eller lägga ner någon större möda, för det växer i alla fall, ofta är nog problemet i stället att det växer för snabbt och för mycket. Det innebär att om man, som vi, bara är här några gånger per år så hinner man inte beskära och hålla efter allt som man skulle vilja.

Som så många andra kvällar så är det även nu dags för ett kvällsdopp i poolen. Jag önskar er alla en riktigt skön och avkopplande helg!

Vårt apotek, tar till skillnad från många andra, samma pris från både västerlänningar och thailändare...


Byvägen


Mitt relax-jazz-tips: Melody Gardot


Kontakten med omvärlden återställd!

Sedan vi kom hit i torsdags har vårt itnernet krånglat. Vi har tidigare haft internet via mobilt nätverk. Men för några veckor sedan lät vi dra in telefon och kunde därmed också beställa ett ADSL-abonnemang. Det hela var på plats när vi kom ner, men vi fick veta att åskan slagit ner i telestationen så ett stort antal hushåll var utan telefon/ADSL. Efter några dagar fungerade fortfarande inte vårt ADSL och det mobila har gått i sådan snigelfart att det i princip har stått stilla.

Idag har emellertid två killar från telefonbolaget varit hos oss och efter en hel del undersökningar och mätningar kom de fram till att det var en av kablarna till modemet som var trasig. Felet var därefter snabbt åtgärdat och nu kan vi surfa med en riktigt imponerande hastighet (för att vara i Thailand). Bloggen kommer således nu att kunna uppdateras med både bilder och text. Jag återkommer!

RSS 2.0