Det är nu år 2552 i Thailand

Thailändska tideräkningen börjar när Buddha föddes. Han föddes 543 år före Kristus, vilket innebär att det är år 2552 i Thailand. Det thailändska nyåret kallas Songkran och är den viktigaste, mest kända och den gladaste av de thailändska högtiderna. För människorna i Thailand är Songkran en högtid när de kan ösa och spruta vatten på varandra, och även om den har en religiös betydelse så det för de flesta ett tillfälle att festa och ha kul. Alla blir genomvåta och eftersom den infaller under den hetaste delen av året så anser man att det bara är uppfriskande.

Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik, liksom även i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria.

Sedvänjan att släppa fiskar fria härrör från den tid då det centrala slättlandet i Thailand översvämmades under regnperioden. När vattnet drog sig tillbaka blev det kvar pölar som gradvis torkade ut och där småfisk blev kvar. Bönderna fångade då småfiskarna och förvarade dem hemma till Songkran när de släpptes fria i kanalerna. Där tjänade de sedan som en av de viktigaste beståndsdelarna i människornas föda.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Hoppas att det inte blir som när vi åkte hem sist nu i Thailand när ni bara har sju dagar kvar. Håller tummarna för att det lugnar ner sig. Det är tillräckligt traumatiskt att åka hem ändå, utan förseningar pga ockupationer av flygplatser. Jag förstår precis hur ni känner det. Jag försöker alltid förtränga tankarna, men de tränger sig hela tiden på... nu är det bara 5, 4, 3 dagar kvar. Varför fördärvar man det så för sig själv?

Ha en fortsatt underbar semester och försök att inte tänka!

2009-04-13 @ 09:44:37
Postat av: cilla

intressant tycker jag med fakta så som du skriver, jätte kul att veta



kram

2009-04-13 @ 17:13:42
URL: http://cillnius.blogg.se/cillirill

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0