สวัสดีปีใหม่ = Sawadii Bpii Mai - Gott Nytt År 2554!

Thailändska tideräkningen börjar när Buddha föddes. Han föddes 543 år före Kristus, vilket innebär att det nu är år 2554 i Thailand. Det thailändska nyåret kallas Songkran och är den viktigaste, mest kända och den gladaste av de thailändska högtiderna. För människorna i Thailand är Songkran en högtid när de kan ösa och spruta vatten på varandra, och även om den har en religiös betydelse så det för de flesta ett tillfälle att festa och ha kul. Alla blir genomvåta och eftersom den infaller under den hetaste delen av året så anser man att det bara är uppfriskande. Songkran firas under perioden 13 - 15 mars varje år, men många tjyvstartar någon dag i förväg.

Songkran firas inte bara i Thailand utan även i Burma, Laos och Kambodja. Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder ”början på ett nytt solår”. Den Thailändska kalendern bytte tidigare till ett nytt år den 13 april, men för att komma i fas med resten av världen har man ändrat till den första januari.

Till vissa delar liknar Songkran den kristna påsken som i många länder firas med karnevaler och processioner där människorna bär fina kläder. Unga och gamla tar på sig nya kläder och besöker sitt tempel där de offrar mat till munkarna. På gatorna spelar man musik, liksom även i templen.

Under aftonen före Songkran storstädar fruarna sina hem. Gamla och slitna kläder eller saker i hushållet sorteras ut och bränns upp. Det är en vårlig städdag som stöds av den religiösa tron att allt som är gammalt och värdelöst måste kastas bort för att det inte skall bringa olycka över ägaren.

På eftermiddagen den trettonde badas alla Buddhabilderna som en del av ceremonin. Yngre familjemedlemmar häller välsignat vatten i händerna på de äldre och på sina föräldrar som ett bevis på respekt och för att bli välsignade av dem. För länge sedan badades de äldre bokstavligen och kläddes i nya kläder som de fick av de yngre som ett tecken på respekt.

En annan speciell vana under Songkran är att släppa burfåglar och levande fiskar fria. Dessa fångas över hela landet och säljs på marknaderna vid detta tillfälle. Man tror att man skaffar stora andliga meriter genom dessa handlingar. I Paklat söder om Bangkok går flickor i färggranna dräkter med fiskar i fiskskålar i procession ner till floden där de släpper fiskarna fria. 

Sedvänjan att släppa fiskar fria härrör från den tid då det centrala slättlandet i Thailand översvämmades under regnperioden. När vattnet drog sig tillbaka blev det kvar pölar som gradvis torkade ut och där småfisk blev kvar. Bönderna fångade då småfiskarna och förvarade dem hemma till Songkran när de släpptes fria i kanalerna. Där tjänade de sedan som en av de viktigaste beståndsdelarna i människornas föda.

****************


Under dessa dagar håller vi oss hemmavid. Vi har bunkrat upp med mat och dryck så vi slipper ge oss ut på vägarna. Kanske är man tråkig, men jag kan inte uppskatta att bli helt överöst med vatten hela tiden när jag är ute. Åker man MC så är risken dessutom stor att det händer en olycka. Sådana sker det i mängder under de dagar som Songkran pågår. Jag hittade statistik från 2009 som visar att 373 dödades och 4332 skadades under de dagar som Songkran pågick. Har man inte varit med om Songkran tror jag att det är svårt att föreställa sig riktigt hur mycket vatten det är frågan om. Jag lägger in en länk från Youtube så kan du gå in och kolla lite på hur det ser ut längs vägarna.

http://www.youtube.com/watch?v=6cRchJb5P-A

I förrgår gjorde vi en runda in till stan och passade då på att handla billigt på det enormt stora shoppingcentrat Super Cheap. Som jag skrivit förut kan man hitta i princip allt här, matvaror, möbler, motorer, akvariefiskar, läkemedel, datorer, elektriska maskiner, ja faktiskt allt. Vi har varit där flera gånger men går fortfarande vilse, så stort är det. Det här stället vänder sig ju till thailändare och det är mycket spartanskt och saknar därför luftkonditionering. Man blir därför svettig och slut efter ett par timmars strosande. Därför brukar vi avrunda med att på hemvägen stanna till vid ett ställe som heter Watermark Patisserie, ett helt underbart konditori med ljuvliga smörgåsar och andra bakverk.


http://www.watermarklaboratory.com/gallery-cake.php

Vill avsluta med att önska er ett riktigt Gott Nytt 2554! Passa förresten på nu att förnya de nyårslöften som ni avgav för ett par månader sedan (för de kraschade väl, eller?)

Kommentarer
Postat av: Marie-Anne

Tack för en uttömmande lärorik beskrivning! Ni gör nog rätt som håller er hemma! Jag var i Thailand under Songkran för några år sedan - det var en blöt upplevelse! Och för allt i världen - kör inte moppe! Ha en Happy Songkran på hemmaplan!

2011-04-13 @ 14:34:06
URL: http://majasresor.blogspot.com
Postat av: Annika

Gott Nytt Solår och tack för en lärorik info!

2011-04-13 @ 21:42:27
URL: http://annikathailand.blogg.se/
Postat av: Lotta

Håller med dig, jag skulle nog också försöka fly så mycket som möjligt. Vattnet är väl kanske OK men när de även bombarderar en med mjöl så blir det mindre kul tycker jag....

Gott Nytt År till er båda och jag avger aldrig nyårslöften för jag är så duktig hela året.... Hmmm, ljög jag nu igen??

2011-04-14 @ 07:46:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0