Det är inte bara den thailändska maten som är het!

Här nere i Rawai har vi det varmt, eller hett rättare sagt. Temperaturen ligger på ca 35 grader om dagarna och enligt det som kallas värmeindex, d.v.s. när man räknar ut hur varmt det egentligen känns, utifrån luftfuktighet, (brist på) vindar etc. så har detta index idag legat på 41 grader. På fredag säger prognosen att värmeindexet kommer att ligga på 43 grader. Men vi klagar inte, värmen är ju en av anledningarna till att vi befinner oss här. Däremot så kan man inte vara så aktiv, svetten lackar och eftersom luftfuktigheten är så hög så fungerar inte svetten som den avkylare som den är avsedd att vara. Det är poolen och kalla drycker som gäller.
*******


Poolliv gäller dock inte för de thailändska trädgårdsarbetare som var hos oss i går och jobbade med att få bort vår döda Bottle Palm. Palmen hade tjocka rötter som växt rakt ner och de fick slita hårt för att få loss stubben. Den var också så tung att de tre killarna med nöd och näppe kunde lyfta bort den. De fick lägga tjocka rep runt om stammen och därefter lägga repen runt sina axlar för att orka med. Under tiden stod deras chef och manade på dem med olika tillrop. En mycket vänlig man, men se hjälpa sina anställda, det gör inte en thailändsk chef inte. Thailand är ju mycket hierarkiskt och underställd personal förväntar sig inte att en överordnad ska hugga in och hjälpa till. Kan faktiskt tänka mig att de skulle bli generade om chefen betedde sig på ett sådant ovanligt och underligt sätt.
*****
Nåväl, när stubben var borta kunde de placera det 10 år gamla Bougainvillea-trädet i hålet där palmen stått. Bougainvillea har mycket känsliga rötter så man ska akta sig för att skada dem. Man placerade därför hela krukan i jorden. På så sätt kan den också tillgodogöra sig den gödning som man måste mata den med för att den ska blomma rikligt.
*****
I morgon kommer en kille hit från en firma som heter Kaindl. Det är ett företag som specialiserat sig på att lägga golv av olika slag. Han ska titta på vårt pooldäck där vi, som jag tidigare nämnt, ska lägga ett teakdäck. Vi var förbi hos Kaindl häromdagen och tittade på en provyta av teakdäck som de hade och det var mycket snyggt. Ska bli kul att ge poolområdet en ansiktslyftning.
*****
I kväll har vi ätit hemlagad Tom Kha Gai-soppa (het kycklingsoppa med cocosmjölk och lime) samt ris. Det smakade mycket gott. Innan det sedvanliga nattdoppet blir det någon bra film på DVD.
Det har på det hela taget varit en varm, skön måndag och jag längtar inte tillbaka till Svedala ett dugg faktiskt :-)

Kommentarer
Postat av: britten sa " Holmträsk is calling "

Nä jag skulle inte heller klaga på värmen, här har kylan kommit tillbaka efter att vi haft en skön vecka..brrrr...



I går berättade farbror B om en firma som heter " Rubb och stubb " och specialiserat sig på att ta bort rötter från träd och buskar...Skulle behövt den firman här för den rönn och Hägg som vi försöker få bort den kommer igen hela tiden...



Det är hur konstigt det än kan låta jättegott med "het" mat när det är varmt så jag kan tänka mig att det ni lagade var mumsigt...Hälsa

2010-05-24 @ 18:51:55
URL: http://glitteroga.blogg.se/
Postat av: Annika

Vad skönt det låter med värmen och allt pyssel. Synd att Bottle Palmen inte överlevde, de är ju så fina. Men det är inte alltid så lätt att veta var de trivs eller inte sant drabbas de av ohyra eller annat går det inte att göra så mycket. De har vi ju själva erfarit med våra från början fina Christmas Palms som inte gillar när det är för blött. Vi har ju även lite sälta i den stenhårda jorden som inte alla växter uppskattar. Men det är kul att pyssla och nu har ju i allafall ni all tid i världen till detta. Ska bli spännande att se hur poolområdet blir till slut. Fina bilder!

2010-05-24 @ 22:20:39
URL: http://annikathailand.blogg.se/
Postat av: Annika

Vad skönt det låter med värmen och allt pyssel. Synd att Bottle Palmen inte överlevde, de är ju så fina. Men det är inte alltid så lätt att veta var de trivs eller inte sant drabbas de av ohyra eller annat går det inte att göra så mycket. De har vi ju själva erfarit med våra från början fina Christmas Palms som inte gillar när det är för blött. Vi har ju även lite sälta i den stenhårda jorden som inte alla växter uppskattar. Men det är kul att pyssla och nu har ju i allafall ni all tid i världen till detta. Ska bli spännande att se hur poolområdet blir till slut. Fina bilder!

2010-05-24 @ 22:20:45
URL: http://annikathailand.blogg.se/
Postat av: Christer

Britten: Ja, det kan tyckas märkligt med het mat i hett klimat, men konstigt nog så är det ju så att ju hetare klimat, desto mer heta kryddor i matlagningen. Kryddorna har en skyddande inverkan mot bakterier och virus och rent smakmässigt så kan man väl använda det uttjatade uttrycket att det heta klimatet och den heta maten "gifter sig med varandra".



Annika: Ja, det är inte alltid så lätt för oss nordbor att känna till hur de tropiska växterna vill ha det. Dessutom, om de blir angripna av någon parasit eller annan sjukdom och man inte är på plats och ser det i tid, kan ju sjukdomen fortskrida. Det blir lättare att i tid upptäcka ev. angrepp när man är här under en längre tid.



2010-05-25 @ 04:15:09
URL: http://thailandscherloff.blogg.set
Postat av: Lotta

Ha, jag tror visst att du längtar hit, till lite svalt och skönt i stället för sol och äcklig värme. Vad går väl upp mot en gråkall morgon i Stockholm???

2010-05-25 @ 08:24:30
Postat av: Maria

Tråkigt att höra om Palmen men Bougainvillea är inte att förakta och så har de så underbart vackra blommor och blommar så storslaget. Nyss hemkommen från Kiruna, tyckte att det var lite kyligt i Stockholm efter vårvärmen som så plötsligt dök upp.

Trodde jag skulle få uppleva lite solljus dygnet runt men icke sa nicke det var molnigt och till råga på allt så snöade det. Så jag skänker lite tankar om nedkylning till er i hettan.

2010-05-27 @ 11:10:32
Postat av: Lillemor

Kunde inte ni gett gubbarna ett handtag med den stora

rotklumpen!! Men det kanske inte heller passar sig!

Oh, så underbart Bougainvilleaträd ni skaffat,hoppas det ska trivas bättre där.Tvåfärgat, mycket vackert.

Sedan när ni får det nya pooldäcket också... ursnyggt.



2010-05-27 @ 15:57:48
Postat av: Cilla

Har läst ikapp mig nu på din blogg. Så skönt att det gick bra med Assar, känns väl ganska skönt att ha honom på plats kan jag förstå. Förstår att du inte längtar till kyliga svedala, har precis kommit hem från Turkland och jag längtar redan iväg till Thailand, men vi får vänta till i slutet av november. Denna gång ska vi luffa omkring har vi tänkt, kanske vi dyker upp i närheten av er.



Hoppas nu allting blir som ni tänkt. O du vilken underbar trädgård ni har, vilka träd o blommor, helt underbart. Tänk att få ha en egen bouganvill..Må gott och njut av ert underbara land

2010-05-29 @ 00:15:00
URL: http://cillnius.blogg.se/cillirill
Postat av: Britt-Marie / Malee

Hej nästan-grannen Christer. Nu har jag lagt in din blogg på "svenskar i Thailand"-listan" hos mig.

2010-05-29 @ 09:37:34
URL: http://gingmalee.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0