Vågade människor...

Under monsunperioden, d.v.s. från slutet av april till början av november ändras havets beteende här på Phuket. I början av perioden så börjar vågorna gröpa ur en del av sandstränderna så att stora klippor, som förut legat begravda djupt under sanden, blottläggs och den tidigare långa, fina sandstrandens nivå sjunker och klipporna sticker upp högt ur sanden. Det här gäller inte alla stränder och vad som styr det hela vet jag inte riktigt. Det jag vet är att när monsunperioden upphör så lämnar havet tillbaka all sand och nivån återgår till den tidigare och de stora, blottlagda klipporna blir på nytt dolda under tonvis med sand.
*****

Monsunperioden innebär också att vågorna som slår mot stranden blir högre och kraftigare och det bildas förrädiska undervattensströmmar. Phuket har ca 7 - 8 stora stränder, samtliga på öns västkust. På de flesta av dessa stränder finns numera badvakter som också sköter om att sätta upp gröna, gula respektive röda flaggor. Under monsunperioden är det oftast röd flagg och ibland gul flagg. Röd flagg betyder att man absolut avråds från att bada och med att bada menas då också att hålla till i vattnet även om man bara håller till på meterdjupt vatten.
De här varningarna struntar många turister i. Förmodligen oftast av ren okunskap och oförstånd, men ofta också av ren dumdristighet och trots. Jag har ett flertal gånger den senaste tiden sett hur många turister, tillsammans med sina barn, badat trots att vågorna gått höga och det med täta mellanrum varit uppsatt röda flaggor med varningstext längs stranden. I förrgår hörde jag hur en av de thailändska badvakterna sa till en västerländsk kille i 40-års åldern att han inte skulle bada på den sträckan av stranden p.g.a. livsfarliga undervattensströmmmar. Vad tror ni den store, muskulöse killen gjorde? Han gick upp ur vattnet, förflyttade sig ca 50 meter bort från badvakten och gick därefter i vattnet igen.
******
Hittills under den nuvarande monsunperioden (perioden maj - juli) har 20 personer drunknat här på Phuket. Det är då inte thailändare det är frågan om, de badar i princip aldrig i havet och vet dessutom hur farligt det är den här tiden på året, utan samtliga drunknade har varit turister. För någon vecka sedan drunknade tre personer på en och samma dag vid Patong Beach, den största badorten på ön. Två av dem var välträndade, unga killar från ett fotbollslag från någon av öststaterna. Den andra var en mamma som var här på semester med sin make och sina barn.
****
Det har alltså inte någon betydelse om man är vältränad, stor och stark och duktig på att simma. Undervattenströmmarna är så kraftiga så att ingen kan stå emot dem. I måndags drunkade ännu en man, då vid Karon Beach. Han hade ropat på hjälp men de tjänstgörande badvakterna var då redan upptagna med att försöka undsätta tre andra personer som råkat i nöd. Det tog dem därför tio minuter innan de anlände till den del av stranden där mannen råkat i nöd. Vågorna och strömmarna var där så hårda att de ändå inte kunde nå ut till mannen med sin båt och mannens liv stod inte att rädda.
*****
Från myndigheternas sida har man under föregående vecka sammankallat samtliga hotellägare längs kusten för att informera om läget och försöka förmå dem att informera och varna sina gäster. Endast ett tre representanter från hotellkedjorna kom till mötet. Intresset är således obefintligt att informera om riskerna med att bada under monsunperioden och man kan ju lätt gissa att det är pengar, eller rättare sagt rädslan för att förlora pengar, som ligger bakom hotelledningarnas tystnad. Man vill inte att folk ska få veta om hur riskfyllt havet är den här tiden på året.
******
Phuket är fantastiskt, även under monsunperioden, som inte alls innebär att det regnar hela dagarna i ända. Oftast är vädret torrt och skönt även om det kommer en och annan skur. Däremot så ska man ha den allra största respekt för havet och vågorna. Det kan tyckas ofarligt att hålla sig ett par meter från vattenbrynet, men så är det alltså inte. Är det röd flagg så är det detsamma som badförbud, om livet är dig kärt.
*****
Sammanfattningsvis:
Välkommen till Phuket även under monsunperioden, sola på stränderna, besök alla trevliga restauranger med sin härliga och billiga mat, koppla av och njut av värmen, men ska du bada så håll dig till den fina poolen som alla hotell erbjuder sina gäster.

Kommentarer
Postat av: Annika

Ja en del har svårt att förstå eller har så stor övertro på sig själv och sin förmåga, att det inte händer dem något, bara andra. De är inte mottagliga helt enkelt. Sorgligt då de med sitt beteende tyvärr drar med sig andra i sin egen olycka. Bra info för oss kloka.2010-08-04 @ 21:17:34
URL: http://annikathailand.blogg.se/
Postat av: Lotta

Håller med Annika. Kommer osökt att tänka på Magnus Ugglas låt IQ... Trist med människor som inte hajar hur farligt det är. De utsätter ju inte bara sig själva för livsfara, de tänker inte heller på anhöriga. Inte heller på de stackare som försöker rädda dem och misslyckas. Det jobbet skulle inte jag vilja ha...

2010-08-06 @ 08:35:32
Postat av: Britten sa

ja jag håller med tjejerna här uppe...Vi har ofta pratat om det när vi varit utomlands hur dumdristiga folk i allmänhet är..Hur man kan överhuvudtaget gå i och bada när det är rödflaggat det är obegripligt tycker jag.Lycksele var kul att besöka men inte kände jag igen mycket...kram

2010-08-07 @ 19:55:45
URL: http://glitteroga.blogg.se/
Postat av: Therese

Vill bara slänga in en kommentar om hur intressant det är att följa erat liv där nere. Var i Karon i mars och hittade eran blogg efter lite googlande när jag kom hem o hade lite längtan tillbaka. Jätte kul att lära sig mer om thailändarna, Phuket och hur ni bygger på eran trädgård :)

2010-08-08 @ 19:16:16
URL: http://misssisters.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0