Annandagsrapport

Igår hade vi den varmaste dagen hittills, 36,4 grader i skuggan var den officiellt uppmätta temperaturen. P.g.a. den annalkande regnsäsongen har fuktig luft dragit in över Phuket och det känns verkligen. Svetten lackar och man är hela tiden blöt och klibbig. Men klagar, det gör vi inte. Det är skönt med värme och om man betänker alternativet så väljer man naturligtvis mycket hellre den thailändska värmen.

Igår på vår långa morgonpromenad gjorde vi en ny upptäckt. Intill ett enkelt resort, som ligger inbäddat i grönskan invid byvägen, fanns det en skylt där det stod: "Fishing and eating". Vi blev nyfikna och gick en bit längs den stig som låg bakom skylten. Där fanns en anlagd damm eller tjärn, där man kan fiska. Förmodligen så betalar man en avgift till resorten för att få tillgång till fiskeriet. Runt hela tjärnen fanns det bord och bänkar, inbäddade i den täta, frodiga grönskan. Thailändare älskar att sitta i skuggan och laga mat och äta tillsammans. De packar inte upp en färdigköpt kycklingssallad eller något liknande, nej de har med sig gasolbrännare, en enkel kolgrill, kylväskor, kassar och flaskor. Sedan brukar de bre ut en sorts bastmattor på marken som de sitter på och äter och dricker i timmar. Detta gör de ofta på lördagseftermiddagarna när de slutat veckans jobb, eller på söndagarna när de är lediga. Man har minst sexdagars arbetsvecka här. Många jobbar faktiskt alla dagar i veckan, men är lediga när det är offentliga helgdagar samt dagen efter lön. Då förmodas de vara utfestade och i behov av en vilodag...

Idag börjar thailändarnas nyårsfirande, Songkran. Det är en blöt tillställning. Dels för att det dricks ansenliga mängder alkohol, men främst för att man firar genom att slänga mängder av vatten på varandra och på alla som råkar passera på gatan. Den som inte varit med om det kan inte förstå hur blött det är. Man kan inte gå klädd i vanliga kläder och t.ex. gå ut för att besöka en restaurang. Man får gå i badbyxor och vill man ha något på överkroppen så får man ha det plagget med sig i en plastpåse och ta på sig på restaurangen. Att ta med sig sin kamera, mobil eller kanske en bok går inte heller, allt blir genomblött och man tar inte någon som helst hänsyn till någon. Det här gör man inte för att vara elak, utan för att man tycker att det är jätteroligt och för att man vill svalka sig själv och varandra just under årets hetaste dagar. Många, både barn och vuxna, har stora vattengevär/-pistoler och man kör omkring i sina pick-ups på vilka man lastat jättestora plastbaljor, f.d. oljefat etc. fyllda med vatten och från dem öser man hinkar med vatten över alla som man passerar. För många år sedan tyckte vi det här var kul, men nu har vi tröttnat på att bli så totalt genomdränkt, så vi stannar hemma dessa dagar. Songkran innebär för övrigt ett stort antal trafikdödade, ja det vill säga ännu större antal än det är i vanliga fall. Bara på Phuket brukar det vara flera dödsfall under de tre dagar som Songkran pågår. Trist men sant.

I övrigt så har vi det bara bra, jag påtar en hel del i trädgården och däremellan så badar vi, läser deckare och tar det lugnt i största allmänhet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0