Gammalt och nytt

Här på thailändska landsbygden samsas både gammalt och nytt. Under alla de år som jag besökt landet har man vid nästan varje liten butik eller kiosk även en "mjölkbrygga" med glasflaskor fyllda med knallröd bensin. Den är avsedd för alla de mopeder som kör omkring. Nästan alla thailändare, som inte har råd med bil, har en moped, typ EU-moppe. På den ser man ofta hela familjer köra omkring. Att se mamma, pappa samt tre små barn på samma moped är inte någon ovanlighet. Det är hjälmtvång för mopedister och motorcyklister i thailand, men bara för föraren! De övriga som trängs på mopeden behöver inte ha hjälm. Många struntar i hjälmen och får, om de blir stoppade av polisen, böta 400 bath (ca 80 kronor), en ansenlig summa för den vanlige thailändaren.

Det senaste året har det kommit upp nya, moderna tankställen för mopederna, men det vanligaste är trots allt det rangliga träbordet med gamla thaiwhisky- eller romflaskor fyllda med bensin.

Ibland kombineras försäljningen av bensin med en och annan bananklase, för den händelse att även föraren behöver ett energitillskott!

Behöver man endast själv vätskepåfyllning, kan man t ex stanna vid den till bar ombyggda folkvagnsbussen som parkerar invid vägen nere i byn. På kvällen lockar man presumtiva kunder med blinkande lampor och ljusslingor i kulörta färger. Lite kitchigt, men kul, det är en härlig kontrast till vårt stela och välordnade Sverige.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Visst är det underbart! Kulörta lyktor, det är thailand det, så många och så fort blinkande som möjligt! Gära med tillhörande melodisnutt...
På tal och törst, vi satt på en thairestaurang och lunchade medan regnet öste ner under vår sista tripp. Då kom en lastbil där två killar hoppade av. Det lunchade och drack varsin stor Chang(!!!starköl) medan motorn och vindrutetorkarna gick för fullt. Inte Sverige om man säger så....

2008-04-02 @ 09:09:57
Postat av: britten

härliga bilder och berättelser Tack för det....kusin ingmaries kommentar var väl rolig...kram...

2008-04-02 @ 10:54:58
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Gudrun

Tänk i somras när jag och Jona skulle tanka så visste inte vi vilken oktan det var på bränslet, då öppnade den ena flickan som satt på "mjölkbryggan" tanklocket och luktade och pekade på den röda bensinen och sa att det var den vi skulle tanka. det var lite kul tyckte vi, ser ju ut som mormors hemkokta saft.

2008-04-02 @ 19:22:30
Postat av: Elisabeth

"Scherloff Tours"... ger en mycket vacker och detaljerad upplevelse av ett land som jag njuter av att besöka, både genom ord och bilder!
Sådant man kan njuta av när det är lite grått och trist här hemma... Tack!

Varm kram..

2008-04-02 @ 20:53:53
URL: http://himlastigen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0