THAILÄNDSK KULTUR

THAILÄNDSK KULTUR

Som alla förstår så är den thailändska kulturen helt annorlunda än vår kultur. När det t ex gäller att hälsa, så skakar man inte hand (frånsett affärsmän med internationella kontakter). Thailändrare kramar heller in om varandra, som vi ofta gör när vi träffar en god vän. Däremot kan man ofta se att killkompisar står och håller varandra om axlarna, eller t o m håller varandra i hand. Detta är inte av erotiska skäl utan något helt naturligt utan sexuell laddning.

Den traditionella hälsningen thailändare emellan kallas Wai. En Wai är inte bara ett sätt att säga hej utan ord, det är ett tecken på respekt. Den är den viktigaste av de många sociala handlingar som gör den Thailändska samhälls strukturen vad den är. Grundregeln är enkel och klar, när man träffas skall den underlägsne inta en underlägsen position och den överlägsne en överlägsen position.

Det finns olika nivåer av respekt man kan visa med en Wai. Ju lägre man håller huvudet för att möta tummarna med handflatorna pressade mot varandra och fingrarna pekande rakt upp, ju mer respekt visas. Det finns fyra grundpositioner (och många kombinationer av dessa fyra...)

1. Händerna nära kroppen, fingertopparna nästan i halsnivå men inte över kinderna. Denna position används mellan socialt jämspelta eller mellan främlingar som inte är säkra på vilka deras sociala skillnader är.

2. Händerna lika som i första exemplet eller lägre. Huvudet rakt eller något framåtlutat. Används av den överlägsne för att svara på en wai från en underlägsen.

3. Huvudet sänkt så att fingertopparna når ovanför nästippen. Används av en underlägsen för att visa respekt för en överlägsen.

4. Pannan sänkt till tummarnas bas och bugning av hela kroppen.

Kommentarer
Postat av: britten

hej kusin vitamin...
Tack för all lärorik information, spännande och intressant...kram

2008-03-15 @ 14:21:53
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Gudrun

Vad intressant med en lektion i Wei, vad har du lärt dig allt detta?
Mycket
trevlig läsning.

2008-03-22 @ 14:16:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0