I VARDAGEN

I VARDAGEN

En wai kan användas för föremål likväl som för människor. Om man åker buss i Thailand kommer man att märka att Thailändska passagerare utför en wai vid vissa heliga platser som passeras. Och bli inte förvånad om taxichauffören plötsligt släpper ratten för att utföra en wai när ett heligt föremål eller en helig plats passeras.


BUDDHA OCH MUNKAR
Om du vill utföra en wai mot Buddha (eller en munk, Buddhas representant), bör du:

(1 ) gå ner på knä,

(2 ) utföra en wai medan du sitter i den korrekta positionen (män sitter på hälarna, kvinnor sitter med benen åt sidan),

(3) medan du utför din wai, böj ner huvud och kropp samtidigt som du håller ryggen långt ner,

(4) när din panna nästan rör marken och dit huvud är riktat mot föremålet för din beundran och respekt placerar du handflatorna på golvet, den högra först,

(5) räta upp kroppen så att du kommer tillbaka till den sittande wai positionen. Om föremålet för din respekt är en avbild av Buddha skall du upprepa proceduren tre gånger.

URSPRUNG

Wai positionen visar att man är obeväpnad och att man kommer i frid. Det västerländska handslaget tros ha samma ursprung då det har utvecklats från att från början ha varit de tomma svärdhändernas beröring. Men en wai är så mycket mer än en handskakning. Att skaka hand är en ritual mellan likställda, en wai utförs för att erkänna underlägsenhet. Den underlägsne utför alltid sin wai först. Historiskt sett skulle alltid den svagare visa sina händer först. Den sänkta blicken och det sänkta huvudet tar också bort möjligheten att försvara sig själv. En överlägsen kan besvara en wai men det är inte säkert. Om du utför en wai för en munk eller en medlem av kungafamiljen så kan du vara säker på att den inte besvaras.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0