Buddhisttemplet Wat Chalong

I Phuket finns ett antal tempel, (wat på thailändska) som är väl värda ett besök. Det som ligger närmast vårt hus är också Phukets största buddhisttempel och i mitt tycke också det vackraste (av de jag sett),

Det är inte bara en byggnad utan flera som ligger på ett mycket stort område. Som ni kan se är arkitekturen helt fantastisk. Att besöka templet är gratis men man måste tänka på att man bör ha långbyxor och är du kvinna och har kjol får den inte vara kort utan ska gå ner över knäna. Man ska också vara klädd så att man inte visar axlarna. Glöm inte heller att ta av dig skorna innan du går in i tempelbyggnaden. Detta gäller för övrigt även alla thailändska hem och små privata butiker som t ex internetcaféer, hos frisören etc. Man får fota överallt men man ska däremot inte posera framför en buddhastaty och man får heller absolut inte låta sina barn klättra upp på, eller springa och leka runt, statyerna, som anses som mycket heliga. Något som jag också fått lära mig är att man aldrig, aldrig får peka på en buddhastaty. Vill man peka så använder man hela handen, aldrig fingret. Detta gäller för övrigt även människor, man ska inte peka på en thailändare med fingret.

Lite annan kuriosa: När vi vill vinka till oss någon så håller vi handflatan uppåt och vinkar med fingarna fram och tillbaka. Så icke i Thailand, där håller man handen tvärtom så fingrarna pekar neråt och så viftar man fram och tillbaka mot den man vill vinka till sig. Man anser att det bara är till djur man ska vinka med fingrarna uppåt, men jag tvivlar ju förstås på att djur förstår innebörden i en vinkning oavsett om man håller fingrarna uppåt eller neråt...

På tempelområdet finns en liten butik där man kan "köpa" buddhastatyer i olika storlekar. Men, men man får heller inte säga "köpa" om en buddhastaty. Nej, man säger att man byter den. Man betalar alltså och får statyn, men den är för helig för att man ska kunna köpa den utan man "byter" den mot pengarna, som går till munkarna och templet. När man "bytt" till sig en staty så är det inte bara att ta hem den och ställa den på det altare som alla thailändare har i sitt hem. O nej, statyn ska först tas omhand av munkarna som ställer den inne i en av tempelbyggnaderna dit inte allmännheten har tillträde. Där ska statyn stå i 3 - 4 veckor medan munkarna läser böner över den. Man tror då att statyn "laddas" med kraft och först därefter får man hämta den och ta med den till sitt hem. En buddhastaty som bara köps rakt av kan inte användas i religiösa sammanhang, då är den verkningslös. Förresten, det är strängeligen förbjudet att ut ur Thailand föra någon form av avbildning av Buddha. Detta oberoende av om det är en antik staty, en nymålad oljemålning (sådana säljs överallt på turistorterna, ni kan se att vi har ett antal på våra väggar) eller en liten staty som du tänker ha som souvenir. Statyerna eller målningarna beslagtas i tullen. För någon vecka sedan hade tullen i Phuket en auktion av beslagtagna statyer där en av statyerna var en flera hundra år gammal stenbuddha. Pengarna gick sedan till olika tempel och deras verksamhet.

Det var lite om tempel mm. Jag återkommer senare med lite mer information om thailändsk kultur och religion.



Kommentarer
Postat av: britten

oj va fina tempel och spännande läsning, gissar att du räknar ner nu igen..glömde både du och jag i dag
kanske ?

kram/ hälsa S

2008-03-11 @ 16:06:25
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: britten

åker norrland nästa onsdag Tisdag då ?

2008-03-11 @ 18:52:08
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: britten

Toman sjödin gillar jag ...lyssnade på ett sommarprogram med honom för nåt år sedan och blev tagen av honom. Tack frö tipset den boken sk ajag införskaffa.

Jag tycker mycket om hans dikter och har altid gjort,
hittade en gammal tummad bok i källaren i höst där jag samlat hans som jag tyckte bästa ..roligt att hitta..
Ha en fin helg ni åker väl till F

2008-03-13 @ 18:51:47
URL: http://pyrobritt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0