Nu är huset isolerat mot regn och hetta

Hus i Thailand är oftast byggda så att yttertaket består av ihopsvetsade järnbalkar på vilka man har lagt tegeltak. I det heta klimatet utvidgar sig järnbalkarna när solen gassar för att sedan dra ihop sig när det blir svalare på kvällen (nåja, något mindre hett i alla fall).
*****

Detta innebär att det på sikt kan uppstå sprickor i en eller annan tegelpanna vilket kan resultera i att vatten droppar in när det kommer ett skyfall.
Det heta klimatet gör också att bostaden blir onödigt uppvärmd om yttertaket är dåligt isolerat. Man brukar lägga en aluminiumduk under tegelpannorna men det har, enligt vad jag fått veta, endast en marginell inverkan på temperaturen i bostaden.
*****
Det som sägs vara mest effektivt när det gäller att isolera huset mot framtida läckage samt mot alltför varmt ihomhusklimat är att isolera insidan av yttertaket med polyurethanskum. Denna teknik används mycket i de sydliga medelhavsländerna men är ännu rätt så ny här i Thailand.
*****
Eftersom vi hoppas på att få många sköna år här i vårt hus så har vi valt att satsa på att isolera huset, dels mot värmen men även mot kommande skyfall. Genom att huset blir isolerat mot värmen så sänks även våra el-kostnader, för vi sover alltid med AC:n påslagen.
*****
Killarna från företaget, Spray Me Pur Foam, kom tidigt en morgon förra veckan. De drog tjocka slangar från sin lastbil, in i vårt kök, vidare in i förrådet och upp genom den taklucka vi har där. Sedan arbetade de fyra killarna i det närmaste oavbrutet i nio timmar.
Insidan av vårt yttertak är nu isolerat med ett tjockt lager av polyurethanskum. Skummet härdar och blir rätt så hårt, men ändå följsamt mot de rörelser som uppstår i järnbalkarna vid temperaturväxlingar.
****
I övrigt så har vi det fortsatt härligt här i paradiset. I lördags kom min mamma, syster och systerson till oss. Mamma fyller 80 år på söndag, så det ska vi fira såklart! Det är roligt att hon får vara så pigg och alert, åren till trots. När vi hämtade min familj på Phukets flygplats i lördags så såg mamma ut som en utvilad 70-åring, trots den mycket långa resan och trots nästan ingen sömn. Nu har vi ytterligare drygt en vecka tillsammans, dagar som känns mycket värdefulla för oss alla.

Kommentarer
Postat av: Britten sa

Ja att jobba med tak och fönster är nog en del av de jobbigaste och svåraste på ett hus gissar jag...åtminstonde så känns det sen i sommar när vi både lagat tak och fönster på övervåningen.huuuuuu vilket jobb.Intressant att läsa om eran isolering måste visa B...I dag regnar det i Stockholm men det är varmt och skönt...Jag förstår att det är värdefulla dagar för dig, och jag vet att du tar hand om dom också.Kram och hälsa alla

2010-08-10 @ 09:48:58
URL: http://glitteroga.blogg.se/
Postat av: Lotta

Får man fråga vad kalaset kostade?

2010-08-10 @ 15:57:18
Postat av: Britten sa

Ska man inte va gla på sin födelsedag .....När ska man då vara glad.Hurra på din födelsedag

2010-08-11 @ 09:48:09
Postat av: Anne-Marie

Grattis på födelsedagen Christer och ha det riktigt trevlig med familjen. Kram

2010-08-11 @ 12:04:23
Postat av: Annika

Oj vad ni fixar och donar! Hoppas takisoleringen blir lyckad. Roligt att höra att din mamma är så pigg för sin ålder och att ni har kul tillsammans. Hälsa henne en riktigt trevlig och rolig 80 års dag!

2010-08-12 @ 22:16:52
URL: http://annikathailand.blogg.se/
Postat av: Björn

Det var intressant att se och läsa, och det ska bli ännu roligare att se live .Vi ser fram emot det så.Ha det så gott och hälsa allaHälsa och gratta.

2010-08-15 @ 10:24:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0