Trädgårdsbestyr, igen...

De senaste dagarna har det regnat otroligt mycket här på Phuket. Natten till igår t ex var det ett oavbrutet skyfall från kvällen ända fram till morgonen. Delar av gräsmattan stod under vatten, men det sjönk undan på förmiddagen. Gårdagen var därefter mulen men det regnade inte förrän vid fyratiden, då det brakade loss igen. När vi gick ner till byn för att äta middag, stod delar av vägarna under vatten. Som tur är så visar termometern runt 27 - 28 grader trots regnet så man behöver i alla fall inte frysa.

I förrgår var vi än en gång till trädgårdsmästaren, denna gång för att kolla på en cocospalm. Vi tyckte att det skulle se härligt och exosiskt ut med en riktig cocospalm i vår trädgård. Det finns olika sorters cocospalmer. De som man odlar i de stora planteringarna, för att utvinna cocosmjölk, blir otroligt höga, säkert 8 - 10 meter, men det finns även sorter som bara blir en 4 - 5 meter höga. En sådan valde vi ut till vår trädgård.

Vi gjorde lite omflyttningar i trädgården, det vitblommande Lelawadee-trädet som vi haft invid duschen vid poolen flyttade vi till en plats invid muren där tidigare en s k Christmas Palm stått. Denna palm fick flytta på sig och sattes invid grinden in till vår carport, där den nu står tillsammans med andra lägre palmer och växter.

Det var fyra personer som kom från trädgårdsfirman i går morse. De grävde upp och flyttade på Lelawadee-trädet samt på Christmas-palmen samt satte cocospalmen på plats. De hade dessutom med sig sex hibiskusplantor som jag beställt och planterade dessa på ett ställe vid ena sidan av muren där det var lite tomt. De jobbade i ca en och en halv timma. Cocospalmen kostade 2500 bath (knappt 500 kronor), de sex hibiskusarna kostade sammanlagt 80 kronor och för fyra mans arbete debiterade de 500 bath, knappt 100 kronor.

Cocospalmen är nu fyra år gammal och den beräknas ge cocosnötter när den är ca 8 år. De cocosnötter som denna palm ger är något mindre än de sedvanliga cocosnötterna samt ger sötare och godare cocosmjölk, allt enligt initierade thailändare.

Nästa gång vi kommer ner ska vi förmodligen byta ut ett annat träd som vi inte är så nöjda med och ersätta det med en jättehäftig palm som kallas Champagne Palm, eller Bottle Palm. Den blir bara ca 4 - 5 meter hög och stammen är förtjockad och påminner om en champagneflaska till formen. Den ger stora "kärvar" av små ljusa nötter som påminner om champagne som flödar ur en flaska. En mycket läcker palm som jag gärna vill ha.... :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0