Skördetid!


Nu har vi skördat vår allra första cocosnöt, den första av hundratal som är på gång. Vi har tre cocospalmer på vår tomt och samtliga har nu mellan 75 - 100 nötter vardera (!) på gång. Det hela börjar med en stor blomknopp, ca 40 cm lång och ca en decimeter grov. När den öppnar sig kommer det fram ett tiotal blomstänglar med massor av små, oansenliga blommor. Nästan på en gång så dyker det upp en speciell sorts bi, ca 5 cm långt, som börjar äta av blommornas nektar. Utan dessa bin skulle det inte bli några nötter. Det märkliga är att dessa bin ser vi aldrig till förutom när palmerna blommar. Efter någon vecka börjar det växa ut små, runda knölar som är början till nötterna. På varje utslagen blomknopp bildas det ett tjugotal nötter. Från det att blommorna slagit ut tills dess att det bildats skördemogna nötter tar det några månader. De cocospalmer vi har på vår tomt är en mindre variant än de som odlas på de stora plantagerna, vilka kan bli upp till 30 meter höga. Våra palmer blir bara ca 5 - 6 meter höga.

Nu ska jag skaffa ett speciellt sorts redskap som man använder när man ska göra cocosmjölk. Man tar då s.k. torra nötter (se nedan), delar dem och river det vita innanmätet, kopran, ur vilken man pressar ut den tjocka, vita mjölken. Cocosmjölken används i thailändsk matlagning, framför allt i olika curryrätter, där den ersätter den grädde som vi västerlänningar använder i olika grytor.


FAKTA OM KOKOSPALMEN
Kokospalm (Cocos nucifera) är ett upp till 30 meter högt träd som växer vilt på södra halvklotet, främst längs kuster. Dess frukt, kokosnöt, växer i grupper om 10-20 stycken och mognar hela året.

Stammen används som virke, och av bladen flätar man tak och väggar till hyddor. Av blommorna får man söt nektar, som används som råvara till palmvin och palmsocker. Av fiberhöljet runt kokosnöten gör man exempelvis borstar, mattor och rep. Av själva nötskalet kan man tillverka skålar, skedar, smycken och andra konstföremål. Frövitan i nöten, kopran, är mycket näringsrik och ur den pressar man olja och därefter kan den används som kreatursfoder. Den används också torkad och riven i t.ex. bakverk. Oljan används för tillverkning av tvål, margarin, ljus eller det vi kallar kokosfett. I nöten finns också en läskande vätska, inte att förväxla med kokosmjölk. Palmens sav kan jäsas till palmvin.
För att plantera nya kokospalmer låter man den skrumpna nöten ligga tills det skjuter ut skott från den. Då planterar man den på lämplig plats. Det tar cirka 10 år innan den nya kokospalmen bär frukt men sen kan den producera en stor mängd nötter under upp till 100 år.

Kokosnöten är en stenfrukt som kan bli upp till 3 kilo tung. Om kokosnöten ska användas som dricknöt plockar man den när den är grön. Den har då ett mycket tunt lager av den vita, mjuka, söta kokosen i kärnan och resten är cirka en halv liter kokosvatten som vanligtvis dricks väl kylt.
Om frukten istället får hänga på palmen tills den ramlar ner av sig själv och därefter får ligga och torka och skrumpna tills det finns mycket lite vatten kvar kallas den torr kokosnöt. Det skrumpna träiga ytterhöljet skalas av så att bara den hårda innernöten är kvar (det är den som brukar säljas i svenska matbutiker vid juletid). Man "knäcker" kokosnöten genom att slå runt mitten på den med baksidan av en stor tung kniv, den spricker då i två halvor och man kan lätt skrapa ur den vita, mjuka kokosen.

Kokosmjölk framställs av det rivna fruktköttet som pressas. Beroende på önskad konsistens kan vatten tillsättas. Kokosmjölk kan användas i många recept som ersättning för mjölk eller grädde. Mindre mängder kokosmjölk kan man själv framställa genom att blanda den skrapade kokosen med vatten och köra blandningen i en mixer. Silar man sedan ifrån själva kokosen får man den vita kokosmjölken som används i matlagning. Den läskande vätska som finns i en kokosnöt används således inte i kokosmjölk.



Kommentarer
Postat av: Lotta

Wow, nu vet man allt om kokosnötter. Kul med sättet de blommar på för det är ju likadant som våra små palmer fast där blir det bara knölar och ibland små luddiga blommor som bina kalasar på. Och som du skriver, man ser aldrig bina annars. Vi får dock inga kokosnötter.

PS Hoppas ni får det kul med Annika och Rulle, önskar jag kunde varit med...

2011-03-13 @ 17:07:46
Postat av: Marie-Anne

Vilken lycka - att få skörda egna kokosnötter! Och vilka mängder det blir! Det bli mycket kokos i maten framöver förstår jag!

2011-03-14 @ 08:11:50
URL: http://majasresor.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0