Förnyelse!

Efter att ha haft regn av och till i cirka en vecka, har vi nu haft fyra dagar utan regn, med växlande molnighet.

igår, lördag, var jag in till stan, till Bangkok Phuket Hospital, för en årlig rutinkontroll av mina tänder. En grundlig undersökning och en ännu grundligare omgång med tandstensborttagning och putsning gick på 165 kronor. Och då pratar vi om det "finaste, dyraste" sjukhuset på ön. Man kan alltså komma ännu billigare undan, men vi har börjat att gå där och de har en utomordentlig service och priset, ja för oss är det ju rena fyndet.

I förrgår kom trädgårdsfirman och började att hacka bort hela vår gräsmatta. Det tog dem flera timmar för fem man att få loss gräsmattan från den stenhårda jorden. Man får nog säga att byggherren snålade när han lade vår förra gräsmatta. Gräset var lagt direkt på den röda hårda jorden, utan vare sig sand eller matjord under, det kan nog vara en bidragande orsak till att gräset inte ville ta sig. Dessutom var det en sorts gräs som inte är så härdigt mot torka och som heller inte växer överhuvudtaget på de platser där det är skuggigt, under buskar etc.

Nu har man lagt på ett tjockt lager av sand, och ovanpå det ett lager av "dinn damm", dvs svart matjord. När sanden var pålagd på hela tomten såg det faktiskt riktigt häftigt ut, det var bara solstolar och färgglada parasoll som fattades på "Playa del Scherloff".

Dag två lade de på den nya gräsmattan, som levererats i kvadrater. Det nya gräset är av en sort som på thailändska kallas "Hjaa Malää", där Hjaa betyder gräs och Malää betyder malaysiskt. Det är ett gräs med bredare, kraftigare gräsblad och det ska vara härdigt både mot sol, torka (till viss del förstås) och det ska även växa bra i skugga.

Vi har också passat på att vid ena murväggen ta bort ett antal växter som vi inte varit nöjda med. Hibiscus och spretande gul oleander har nu fått lämna plats för en häck av en sorts jasminbuske samt, framför den, en lågväxande röd häckväxt.

I ena hörnet av muren har ett träd fått lämna plats åt ett annat. Det träd som vi tagit bort växte otroligt snabbt och blev både för stort samt fällde kontinuerligt gulbruna blad. Nu på slutet har vi inte heller nått upp till trädets grenar för att plocka bort de bruna bladen. Där det trädet stod har vi nu planterat ett träd som kallas Leelawade, eller Plumeria som man säger på trädgårdsengelska, det är nog också det latinska namnet på trädet tror jag.

Det är ett träd som anses som mycket exklusivt av thailändare och blommorna har en kraftig, aromatisk doft som är mycket tilltalande. Vi har ett Leelawadee-träd förut, det har vita blommor, vilket är det vanligaste. Det här trädet däremot har röda blommor, vilket inte är lika vanligt.

För den som är nyfiken på det exotiska trädet Leelawadee går det att läsa mer på denna länk: http://www.plumeria.org

Trädgårdsarbetarna var färdiga med sitt arbete sent i går eftermiddag, så idag har vi kunnat inspektera det hela och vi känner oss mycket nöjda med den nya gräsmattan och även med det övriga nya i trädgården. Gräsmattan ska nu vattnas fyra gånger per dag i en vecka, så jag vet vad jag ska göra de närmaste dagarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0