GODA RÅD

1. Utför inte en wai mot tjänare, arbetare, barn eller andra med uppenbart lägre status än dig själv. Att ignorera denna regel i ett missriktat försök att bygga broar mellan samhällskikten och vinna nya vänner kommer bara att resultera i att den underlägsne känner skam. Du kommer också att uppfattas som en idiot.

2. Om någon (frånsett ovan nämnda kategorier) utför en wai mot dig, besvara den med en likvärdig eller mindre formell wai.

3. Man kan aldrig vara fel ute om man utför en wai mot munkar och väldigt gamla människor (förutsatt att de inte är gatuförsäljare eller tjänare!).

4. Kom ihåg att sänka ditt huvud istället för att lyfta dina händer. Att hålla händerna över huvudet medan man står är inte ett tecken på respekt.

PS Någon kanske frågar sig vad man gör om man möter någon som hälsar med wai medan man själv håller någonting i händerna, t ex sin mobiltelefon. Det är då helt OK att man för ihop händerna i en "låtsad" wai, utan att lägga ifrån sig det man håller i. Man hälsar alltså så gott det går även om man inte kan föra ihop handflatorna som seden föreskriver. DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0